SHARE

Решаващият ден за Брекзит, Тереза Мей и бъдещето на Обединеното кралство настъпи. След днес може правителството да падне, да дойде крайнолевият Джеръми Корбин, Северна Ирландия и Шотландия да започнат своите движения за независимост, Британия да потегли към икономическа катастрофа и напускане без никаква сделка с ЕС или изобщо да не напусне съюза.

Днес след 19 часа в Лондон (21 ч. българско време) Камарата на общините на британския парламент най-сетне ще гласува Споразумението за напускане на ЕС, договорено от Тереза Мей с Брюксел.

Очаква се то да не събере нужните гласове. Твърдите евроскептици предпочитат да напуснат без никаква сделка и смятат, че споразумението превръща Британия във „васална“ страна на ЕС. Опозицията смята, че побеждавайки правителството, ще му нанесе смъртоносен удар и нови избори са неизбежни.

„Зимата иде“, обяви апокалиптично Майкъл Гоув, министъра по околна среда, който като основен участник в кампанията за напускане има и доста вина за настоящите събития. Но днес Гоув е един от малцината „напускащи“, които подкрепят Тереза Мей и нейната сделка.

„Ако не гласуваме днес за сделката – по думите на Джон Сноу, – зимата иде“, заяви той.

Но зимата вече дойде. Основният въпрос вече изглежда не е дали Мей ще загуби вота, а с колко.

Европейските дипломати смятат, че ако Тереза Мей загуби само с 60 гласа или по-малко, то тя ще има реален шанс да разубеди бунтовниците и да внесе сделката за ново обсъждане.

Финансовите пазари, пише Bloomberg, са по-щедри и за тях вълшебното число е 100 – ако Мей загуби с повече от 100 гласа, то паундът ще продължи своя срив.

С всеки загубен глас малката надежда за победа на втори вот по-скоро се превръща в бавна и болезнена смърт за сделката.

Възможна е и бърза смърт. Ако всички противници на сделката се обединят, без да ги интересуват последиците, то правителството може да бъде победено с над 180 гласа. Загуба от над 166 гласа ще бъде рекордна (през 1924 г. лейбъристко правителство губи с толкова – макар да са записвани и по-големи разлики, то те са били на символични гласувания, изоставяни от правителството).

Тереза Мей все още твърди, че какъвто и да е резултатът, дори рекордна загуба – Тереза Мей няма никакво намерение да напуска или да свиква извънредни избори. По същото време,ю обаче тя твърди, че загуба днес ще доведе Джеръми Корбин на власт… или ще спре какъвто и да е Брекзит.

„Tереза Мей ни плаши с гробовен глас, че ако сделката ѝ бъде отхвърлена, може и съвсем да няма Брекзит. До такава степен са си повярвали с тая глупост ВОЛЯТА на НАРОДА, че са слепи и глухи за половината население, което иска да остане в ЕС“, написа Никола Пенев.

 

 

SHARE