SHARE

от Ед Бейкър – предприемач, бивш вицепрезидент по растежа на Uber и на Facebook.

Ед Бейкър не е вирусолог, не е епидемиолог или медицински специалист. В живота си той се е занимавал с друг вид вируси, които всъщност се разпространяват със същата бързина като новия Коронавирус, но в социалните мрежи. Години наред авторът е бил вицепрезидент по растежа на световната компания Убер (Uber) и шеф на международния растеж на Facebook, работейки с митичния Марк Зукърбърг. Когато Бейкър говори за „вирусно разпространение“ той разбира много по-добре дори от множество вирусолози за какво става въпрос. В социалните мрежи и в здравеопазването мащабът на разпространението на вирусите се измерва с едни и същи математически модели и показатели. Ако г-н Бейкър е загришен за разпространението на новия Коронавирус, бъдете и Вие. Вижте защо.

Не можем да предвидим кога, но като се има предвид непрекъснатото появяване на нови патогени, нарастващият риск от биотерористични атаки и непрекъснато задълбочаващата сесвързаност на нашия свят, има голяма вероятност голяма и смъртоносна съвременна пандемия да се случват още през нашия живот.” – Бил Гейтс

Коронавирусът (2019-nCoV) доминира заглавията на медиите и генерира оправдан страх и предпазливост по целия свят през изминалия месец. Опасениятра са основателни. В стремежа си да събера мислите си и да осмисля (често противоречивата) информация, исках да приложа това, което прочетох досега за 2019-nCoV, към рамка, която ми е позната.

Прекарах 20 години, работейки с показатели за вирусен растеж, които се отнасят до потребителския интернет и прилагането на тези концепции за разпространението на 2019-nCoV ми беше полезно, тъй като мисля за най-добрите начини да защитя семейството си. Искам да подчертая, че моята сфера на опит не е вирусологията, епидемиологията или медицината. Споделям мислите си по-широко, за да помогна на някой друг да осмисли текущото разпространение на 2019-nCoV.

Най-често срещаният отговор, който получавам, когато питам приятелите си дали са загрижени за новопоявилия се коронавирус през 2019 г., е: „Не се тревожи за коронавируса. Много по-вероятно е да умреш от грип.“ Те са прави, че грипът днес представлява много по-голям риск за мен и семейството ми, отколкото 2019-nCoV. Според CDC [Centers for Decease Control and Prevention – Центрове за контрол и превенция на заболяванията – държавната агенция на САЩ за откриване и превенция на заплахите за общественото здраве – бел. ред.] десетки хиляди американци умират от грип всяка година. А досега има само 12 диагностицирани случая на 2019-nCoV в САЩ и нито една регистрирана смърт.

Въпреки това, наблюдавайки ранното разпространение на коронавируса, възникнал преди малко повече от два месеца в Ухан, Китай, за първи път се страхувам, че светът може би е изправен пред пандемия в мащаб, подобен на Испанския грип от 1918 г., който заразява една трета от световното население и убива десетки милиони.

Защо съм толкова загрижен? Всичко се свежда до две прости числа: възпроизводството на вируса (R0) и смъртността (CFR). За грипа възпроизводството (R0) е 1,3, а смъртността (CFR) е 0,1%. За 2019-nCoV експертите понастоящем изчисляват възпроизводството (R0) на ~ 2,6 (2х по-голямо от грипа), а смъртността (CFR) на ~ 1,5% (15x по-голяма от тази на грипа). Ако не сме в състояние да намалим тези числа бързо и драстично, 2019-nCoV може да се превърне в пандемия, която да зарази над 1 милиард души и да доведе до над 10 милиона смъртни случая.

Възпроизводство (R0)

R0 (известен също като „к-фактор“ сред експертите по растежа) е репродуктивният показател на вируса. Това е средният брой хора, които ще се заразят от всеки индивид, който вече е носител на вируса. Например, ако R0 е 2, тогава 1 човек ще зарази 2-ма души, които след това заразяват 4-ма, а те заразяват 8-мина и т.н. Вирусният растеж е бинарен [от всеки заразен се заразяват двама души – бел. ред.] и изключително повлияващ растежа при възпроизводство (R0), изразено с 1. Ако R0>1, растежът е прогресивен. Ако R0 <1, растежът бързо намалява.

Рано е да се знае точния R0 на 2019-nCoV, но професор Нийл Фъргюсън от Импириъл Колидж Лондон [Imperial College London – едно от най-добрите висши учебни заведения за математика, физика и инженерни дисциплини във Великобритания – бел.ред.] оценява, че е някъде между 2,1 и 3,3. Дори в ниския диапазон на това допускане, показателят е изключително висок. За да поставя нещата в правилния им контекст, представете си, че навремето аз създадох приложение във Facebook, наречено Send Hotness, което имаше R0 само от 1,4. Използването му нарасна прогресивно от 1 до 5 000 000 потребители само за 5 седмици.

R0 зависи от три основни променливи:

R0 = риск от предаване (p) Х честотата на контакт (γ) Х продължителността на излагането (D)

Намаляването на която и да е от трите променливи по-горе (p, γ и D) ще понижи R0. Например, ако хората носят маски за лице и мият ръцете си по-често, това би намалило риска от предаване (p). Ако хората не прекарват толкова време в групи или се подлагат на самоналожена карантина у дома, това би намалило честотата на контакт (γ). И ако заразените се диагностицират рано и получават медицинска помощ възможно най-скоро, това би намалило продължителността на излагането на вируса (D). Всички тези промени в поведението ще понижат R0. Въпреки това, трудността да започнете с висока първоначална стойност на R0 е, че трябва да положите допълнителни големи усилия, за да приведете този показател под магическия праг от 1.

Допълнително предизвикателство за понижаването на R0 на 2019-nCoV се оказва безсимптомното предаване. Според екип от японски университетски изследователи от Университета в Хокайдо, половината от вторичните вирусни инфекции се появяват през инкубационния период. Какъв е изводът от това? Дори ако всички вторични инфекции бъдат предотвратени след инкубационния период (т.е. след като се появят симптоми), R0 ще бъде намален само с 50% (т.е. от 2,6 до 1,3). Ако полученият показател все още е над 1,0, вирусът няма да бъде овладян.

Смъртност [CFR или Case Fatality Rate – честота на смъртните случаи – бел. ред.] 

Смъртността е всъщност процентът на потвърдените случаи на пациенти, заразени с вируса, които в крайна сметка умират от него. Експертите твърдят, че все още е рано да се оценява CFR на 2019-nCoV. Проучване на Университета в Берн, Швейцария, изчислява, че CFR извън Китай е 1,5% (обаче 95-процентният интервал на сигурност или т.нар. „статистическа грешка“ е доста широк – 0,1% -6,6%). Докато сте в разгара на епидемиятра, не можете просто да разделите общия брой смъртни случаи на общия брой случаи за изчисляване на CFR, тъй като повечето случаи са все още неразрешени, както можете да видите в таблицата:

Потвърдени случаи Вероятни случаи Брой излекувани Смъртни случаи
40265 23589 3471 909

Тази таблица отразява състоянието в Китай на 10 февруари 2020 г. Към момента има публикувани нови данни, разкриващи много повече случаи (включително и смъртни), благодарение на използване на компютърно томографско изследванебел. ред. 

Един от начините за оценка на CFR в разгара на епидемия, както посочва проучване на American Journal of Epidemiology [авторитетното американско научно списание по епидемиология – бел. ред.], е:

CFR = смъртни случаи / (смъртните случаи + излекуваните пациенти)

Ако включим горните числа в това уравнение, означава, че CFR при Коронавируса е 21%, но този параметър вероятно е значително надценен, като се има предвид, че голям брой случаи в Китай не са докладвани или потвърдени.

Дори ако CFR на 2019-nCoV в крайна сметка бъде дори само някаква процентна част от тази на SARS [друг смъртоносен вирус – Severe Acute Respiratory Syndrome – Остър респираторен синдром – открит през февруари 2003 г. – бел. ред.] (която беше цели 11%) или MERS [Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus – Близкоизточен коронавирус на респираторен синдром – открит през 2012 г. в Саудитска Арабия – бел. ред.] (цели 39%), това може да се превърне в пагубна пандемия, ако не сме в състояние да я ограничим, като намалим R0 до число под 1. Ако приемем, че всички други показатели останат едни и същи, вирус с два пъти по-голяма смъртност ще убие два пъти повече хора, но вирус с два пъти по-голямо възпроизводство може да доведе до смъртта на 1000 пъти повече хора.

През първите шест седмици 2019-nCoV уби повече хора, отколкото SARS по време на цялото си деветмесечно разпространение. SARS имаше R0 от 3 и CFR от 11%, но бе овладян, едва когато мерките за контрол намаляват R0 до 0,4. Фактът, че 2019-nCoV се разпространява много по-бързо от SARS почти две десетилетия по-късно, показва, че този път някакъв значителен фактор е различен. Може би най-голямата разлика в момента с 2019-nCoV е безсимптомното му предаване. SARS е заразен само след като са налице симптоми (включително висока температура). Това даде възможност за бързи изследвания на хората, които биха могли да бъдат носители на вируса и незабавно да се понижи възпроизводството му (R0) в резултат на това. За разлика от него, според проучването на Университета в Хокайдо, както и според това на тайвански епидемиолог, 2019-nCoV е силно заразно дори преди да са налице симптоми, което прави ограничаването му много по-трудно. Това, може би, е причината в момента Китай да прибягва до масови карантини. Ако „асимптомният R0“ на 2019-nCoV е над 1, дори един-единствен неоткрит пациент е всичко, което би било необходимо, за да започне ново огнище на вируса.

Точно преди два месеца този нов коронавирус беше открит в Ухан. Днес 60 милиона души са поставени под карантина в Китай, изградени са нови болници за рекордно кратко време, за да се справят с невероятно големия приток на пациенти с тежки случаи, а вирусът вече си проправи път към поне 27 страни извън Китай.

Следващите два месеца ще бъдат критични и е важно за всички нас да направим всичко по силите си, за да сведем до минимум вирусното разпространение. Простите неща включват миенето на ръцете по-често, поздравяването на другите без ръкостискане, да си направим противогрипна ваксина (ако вече не сте го направили) и почистването и дезинфекцията на често докосвани предмети. Всички тези действия се препоръчват и от CDC. Надявам се, че чрез промени в поведението като като изброените, ще успеем да задържим R0 под 1 и да предотвратим превръщането на този вирус в пандемия. Ако не, може да нямаме друг избор, освен да предприемем по-екстремни мерки, като самоналожена карантина в домовете си за продължителен период от време.

Искам да завърша, като отделя време, за да призная всички страдания и героизъм, които в момента продължават в карантинните райони в Китай. Семейства се разделят и много близки умират. Медицински сестри и лекари като д-р Пенг Джийонг работят осемчасова и след това 12-часова смени без почивки за храна, вода или баня, за да избегнат смяна на защитната си екипировка между смените, предвид недостига. Нашите сърца са с всички вас по време на тази криза.

Надявам се, че като работим заедно и споделяме информация отвъд държавните граници, ние колективно ще победим този вирус. Всичко, което правим сега, не само ще ни помогне при тази избухнала епидемия, но и ще ни помогне да бъдем по-подготвени за бъдещите.

 

SHARE