SHARE

Препубликувано от economic.bg

Заради закриването на Фонда за лечение на деца Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще започне да приема дарения. Това каза зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева по време на изслушването на съвместно заседание на парламентарните Комисии за взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите и по здравеопазването. Причината е, че от 1 април касата ще започне да изпълнява функциите на фонда.

Като част от НЗОК фондът ще разполага със същия бюджет, както досега – 12 млн. лв., а даренията, които ще постъпват в касата, ще бъдат разходвани целево по волята на дарителя. Контролът ще се осъществява от Сметната палата.

Според Жени Начева прехвърлянето на Център „Фонд за лечение на деца“ към Националната здравноосигурителна каса ще е безпрепятствено. „Предвидено е да се запазят всички функции на фонда“, посочи тя.

Основната цел на тази промяна е оптимизиране на процедурите за разглеждане на заявленията и по-ефективно разходване на обществените средства за подпомагане лечението на деца за дейности извън обхвата на здравното осигуряване. Идеята на здравните власти е промяната да доведе до по-добър достъп и навременно насочване към необходимия вид диагностика и лечение.

Заявленията на децата, кандидатстващи за финансиране от Фонда за лечение на деца, от 1 април ще се подават в централното управление на касата, както и във всички районни здравни каси. До момента вече 12 деца са започнали лечение в чужбина и ако се наложи след тяхното завръщане, консултативното им наблюдение ще бъде продължено.

Вижте още текста на Ивет Добромирова за създаването на Фонда за лечение на деца в чужбина. В началото бе…

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.