SHARE

На днешната дата през 1987 г. западногерманецът Матиас Руст, 18-годишен и с общо около 50 летателни часа опит, приземява своя самолет в сърцето на Москва, тогава столица на Съветския съюз, в предизвикателен опит да намали напрежението между Изтока и Запада по време на Студената война.

В 12.21 ч. местно време той съобщава на въздушния контрол, че се насочва към Стокхолм, след което прави немислимото и пресича желязната завеса със своята “Чесна”. Съветски МиГ-23 се опитва да се приближи до него и да осъществи контакт, неуспешно. Военните самолети могат да комуникират само на военни честоти.

Двата самолета летят заедно известно време, а после МиГ-23 изчезва. По-късно, едва през ’90-те, става ясно, че командващият, изпратил пилота на проверка, или не е повярвал на доклада му, или не е решил, че това въобще е от значение. Така информацията не стига до никого.

След като изскача на още няколко радара, но никой не му обръща внимание, към 19.00 ч. местно време Руст се появява в небето над Москва. Решава да се приземи на Червения площад, но прекалено големият поток от хора не му позволява и той каца на Големия Москворецки мост (където близо трийсет години по-късно е застрелян Борис Немцов), до знаковата катедрала „Св. Василий Блажени“.

С кацането си той е поздравен от минувачи. Една жена му дава хляб. Хората са заинтригувани от появата на Руст и искат автографа му, а щом разбират, че идва от Западна Германия, интересът им се смесва с чисто изумление. Арестуван е два часа по-късно.

“Един кадет ми каза, че се възхитил на инициативността ми, но че е трябвало да поискам виза и да поискам среща с Горбачов – но се съгласи, че най-вероятно те нямаше да ме пуснат”, разказва Руст.

Осъден е на четири години в трудов лагер за хулиганство, нарушаване на законите на авиацията и пресичане на съветските граници. Въпреки това той не е изпратен в лагер. Два месеца по-късно Рейгън и Горбачов подписват Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие и Върховният съд в СССР освобождава Руст през 1988 г. като жест на добра воля към Запада.

Полетът на Руст показва слабостта на съветските сили и помага на Горбачов да преодолее голяма част от опозиционерите на перестройката. Министърът на отбраната и началникът на съветската противовъздушна отбрана са освободени заедно със стотици други офицери.

Матиас Руст безспорно е странна птица, като личната му история се простира от опит за убийство до професионален играч на покер. Въпреки това Матиас Руст предизвиква най-големия обрат на властта в СССР след чистките на Сталин, разбивайки мита за непобедимата съветска държава.

“Спомням си как усещах сърцето си, биеше много силно – казва той. – Това беше моментът, в който започваш да се питаш: Сега ли ще ме застрелят?”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.