SHARE

От Калин Ангелов

Дойде отново 6 май и настана време пак да си споделяме подобни снимки.

Лична снимка на автора

Примерно разни видни консерватори като Ангел Джамбазки не могат подобна снимка за извадят (те и снимка как играят хоро не могат да извадят, ама това е друг въпрос).
Спомням си тогава, таман бях излязъл от детска възраст и без каквато и да е стратегия за детето ме изведоха от семейната среда и ме дадоха за отглеждане на държавата. Тя пък – държавата – ми връчи автомат „Калашников“ и ме накара да се закълна, че ще избивам всеки, който тя прецени, че е враг на родата ми, и че даже съм готов да умра за нея!

И – факт! – аз наистина съм готов да умра за род и родина. Но пък лошо впечатление в казармата ми направи, че на тези, дето бяха готови да са жертват, гледаха като бунаци, а по стълбичката нагоре се катереха разни хитреци и връзкари (примерно сина на шефа на поделението си отиде вкъщи още първата вечер след влизането в казармата, после не го видяхме да преспи и един път).

Но друга ми беше мисълта! Малко по малко казармата ни научи на цинизъм, да се скатаваме, да се подиграваме, да ненавиждаме всичко свързано с държавата (имаше например един, на когото викаха Таз, който играеше кючек всяка вечер, когато сваляхме знамето и свиреше химнът, а всички наоколо чакахме точно този момент, за да се забавляваме).
Казармата действаше и отрезвяващо.
Човек разбираше, че спорът кои са повече – метълите или нюуейвърите, е безсмислен – у нас най-много са чалгарите!

Пък и нямам как да повярваш, че Шилото от Годеч е истински човек, ако не го видиш в казармата.

Въобще пак да си кажа:
Като човек, прекарал една година и половина под войнишка капа и във въшкарник, да кажа:
В армията няма нищо героично.
В нея най-вече се мерят п*шки, пърди се звучно, издевателства се над различния и се обяснява, че само лигльото мисли самостоятелно, а истинският мъж се подчинява на заповеди.

Който ви казва обратното, ви лъже (най-вероятно защото иска политическата власт).

Заклех се!
(И кой каза!
У-ВОЛ-НЕ-НИ- ЕЕЕЕЕЕЕ!)

Препубликувано от Фейсбук. Заглавието е на „Терминал 3“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.