SHARE

Мина българското европредседателство, за което „не трябваше да се излагаме пред чужденците“, и изведнъж корпулентният цирк запуши с пълна пара.

Компютърна компания на 40 дни и 500 лв. капитал спечели поръчка за ваксината срещу животинска чума на стойност от 330 хил. лв. След това поръчката бе незаконно прекратена.

– Търговският регистър – една от най-важните системи на държавата – неизвестно защо се срина, като премиерът се оправда с това, че „фирмите, които участват с най-ниските цени, впоследствие слагат и калпавите дискове„. Агенцията, която води регистъра, бе миналата година оглавена от лице на Пеевски, след като предишният ѝ директор бе без никаква причина уволнен.

И като за капак на всичко разбрахме, че 72-годишна маникюристка е сред спечелилите поръчка за 1,9 млн. лв. за IT „надграждане на Търговския регистър“. 

Същата маникюристка е сред победителите и в друг милионен IT проект. „Надграждане на имотния регистър за интеграция с кадастралния регистър“ на стойност от 1,5 млн. лв. 

Така „АЛФА Веселка Велчева ЕТ“ участва в два проекта на Агенцията по вписванията, до голяма степен финансирани от Европейския съюз. 

Фирмата държи салон за красота „Пеперуда“.

Това са само големите корупционни скандали от последните дни.

А от последната година – дори когато „не трябваше да се излагаме пред чужденците“, скандалните корупционни сделки се трупаха неспирно.

Като започнем от канализацията във Варна, за която взима милиони фирмата на Пеевски „Хидрострой“, а градът при леки дъждове започва да напомня на Венеция.

 

Като преминем през подпалените Царските конюшни – продадени на безценица на предприемач, който иска да си построи мол върху историческия паметник. Една магистрала ще премине през разкопките на древния град Скаптопара.

И стигнем до гранд корупцията с опита за продажба на ЧЕЗ на Гинка, ски зоната в Банско, движена от бездомния гръцки гражданин Георгиус Георгиу, и, разбира се – еманацията на корупция – АЕЦ „Белене“.

 

Проект, който самият премиер обяви за „корупционен гьол“, но това не му попречи да назначи за свой съветник по проекта архитекта на тази корупция – Румен Овчаров от БСП, а самият Румен Овчаров след това заяви в телевизионно интервю, че АЕЦ „Белене“ има всички белези на корупционен проект!

„Корупция има там, където цената се вдига, както беше с проекта „Южен поток“, заяви Овчаров на 4 юни в интервю при Цветанка Ризова.

„И ако има някаква опасност пред проекта „Белене“, е ние да повторим тази схема. И сега когато си говорим за тези големи числа – 10 млрд., 20 млрд., аз инстинктивно усещам, че тук някои хора пак ни готвят някаква такава, подобна схема.“

Това са нашите управляващи. Приютили корупционните експерти от тройната коалиция и отворили широко вратата както за новите олигарси, така и за старите ченгета.

И всички те дружно управляват страната като корупционно предприятие, чудейки се с кой азиатски партньор да „правят бизнес“, защото никой на Запад не иска да има общо с тях.

Все повече страната ни започва да прилича на една от централноазиатските републики, отделили се от СССР в края на XX в. 

В тях комунизмът не е приключил, просто е аутсорснат на няколко олигарси, водени от вечен вожд. В братски Казахстан до ден днешен управлява първият, единствен и доживотен президент Нурсултан Назарбаев, който далеч преди разпада на СССР е лидер на казашката комунистическа партия. До ден днешен Назарбаев е умел балансьор на интересите на двата му големи братя – Русия и Китай (може да ви звучи познато).

Единствената разлика между нас и Казахстан е, че ние все пак сме членове на ЕС и за да станем такива, в страната ни бяха поставени някакви начала на институциите и демокрацията.

Това управление вече унищожава и последните следи от тези основи. Сформирано само преди година на 4 май 2017 г. – то вече се записва сред най-корумпираните правителства – стоящо гордо редом до тройната коалиция (2005-2009) и „Орешарски“ (2013-2014).

И докато в Румъния гражданите са на улицата, борещи се срещу „същото зло“, тук последните фундаменти на „фасадната демокрация“ са прояждани.

 

 

SHARE