SHARE

На 13 март, в първия ден на извънредното положение в България, ние от Фондация BCause започнахме активна кампания под надслов „COVID-19 е причина да сме физически разделени, но социално по-близки от всякога“. В извънредната ситуация продължихме да вършим онова, което умеем най-добре – да свързваме дарители и каузи, да осигуряваме дарителски механизми, но пренасочихме част от екипа ни да работи целенасочено за осигуряване на дарителски средства, необходими на болниците.

Започнахме в Платформата.бг – сайтът за онлайн дарителство на фондация BCause.

Заедно с Проект #ЗАДОБРОТО обявихме кампания за справяне със спешни нужди при кризата COVID-19 в България. Едновременно с набирането на средства ги използваме незабавно за покриване на спешни нужди на болниците в страната и София за защита на медиците и подготовка на болничните заведения да посрещнат кризата: лични предпазни средства и консумативи, медицински апарати за обдишване, друга апаратура и оборудване на болнични помещения.

За да отговорим адекватно на неотложните нужди, имаме редовна двупосочна комуникация и съгласуване с Националния щаб и директори на големите болници в София.

За две седмици в дарителската сметка на BCause

бяха дарени общо 878 466 лева.
Към кампанията ни се присъединиха повече от

1500 частни дарители и десетки компании.

Няколко компании активираха онлайн дарителство за служителите си в Платформата.бг и започнаха кампании, удвояващи личните дарения.

От началото на кампанията на Проект #ЗАДОБРОТО и BCause са дарени 558 466 лева:

  • Основна кампания: #ЗАДОБРОТО срещу COVID-19 в България – 307 363 лева
  • Кампания на Хаос Груп: Chaos Group подкрепя #Задоброто срещу Covid-19 в България – 222 360 лева
  • Да помогнем на болниците (и да обръснем Алекс) – 3 443 лева

Освен тях, болници и компании в страната започнаха свои кампании с помощта на Фондация BCause.

Регионална кампания по инициатива на ЗАРА: #ЗАДОБРОТО СТАРА ЗАГОРА срещу COVID-19 – 25 300 лева

Корпоративна програма на Филип Морис България за превенцията и лечението на COVID- 19 в страната – 320 000 лева, дарени за предпазни маски и лекарства.

Компании, които направиха дарения над 10 000 лева: Хаос Груп, Филип Морис България, Ubisoft, CheckoutX, Dreamix, Петролна компания Зара, Фондация „Карол знание“.

Служители, които даряват с подкрепата на работодателя: А1, Ситибанк, Management Financial Group, Хаос груп, VMWare, Experian, Зара

Нефинансови дарения: Бултекс, Олипм, Spark

Служителите на Посолството на Германия също дариха в рамките на кампанията #ЗАДОБРОТО. Те заснеха и публикуваха специален клип в знак на благодарност към всички, които ден и нощ помагат в България за справяне с пандемията. В клипа участва и Негово Превъзходителство г-н Кристоф Айххорн, посланик на Федерална република Германия в Българя.

За кампанията работят напълно безвъзмездно десетки хора и компании. Участници в инициативната група разработиха модели на предпазни шлемове и започнаха производството им с 3D принтери. Безвъзмездното производство имат Туплекс ЕООД и Bulged Ltd. Инициативата обхвана цялата страна.

РАЗХОДИТЕ или за какво се ползват даренията

Похарчени до 27 март: 495 448 лева

КАРТА на градовете, до които достигнаха даренията можете да видите в сайта на BCause.

Купихме 10 респиратора и друга техника, доставихме предпазни материали за над 60 болници и НПО, обгрижващи възрастни хора, в цялата страна.

Кои са болниците, където отиват респираторите:

2 респиратора за УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

1 респиратор за Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив

2 респиратора за МБАЛББ „Св.София“, Трета клиника за белодробни болести, София

2 респитаратора за МБАЛ “ Проф.Стоян Киркович“, Стара Загора

1 Респиратор за УМБАЛ Бургас

1 Респиратор за УМБАЛ Плевен

1 Респиратор за МБАЛ „Света Петка“ Видин

За ИСУЛ са купени: 1 бр. ЕКГ апарат CARDIOVIT AT-102 G2 SCHILLER, Швейцария,
инфузионни помпи – 10 бр., медицински монитори

Отделно, пренасочихме 16 725,54 лева от други фондове и проекти за дарения, свързани с кризата:

6000 лева на Националната мрежа на здравните медиатори за работата им в ограничаване на разпространението на COVID 19. Средствата са кризисно финансиране от Фонд „Ние можем“ към Фондация BCause.

7 525,54 лева на УМБАЛ „Александровска“ – за консумативи и предпазни средства от проекта на BCause „Забавно лято, грижовна есен“, финансиран от Филип Морис България.

3 200 лева на МБАЛ Враца, за оборудване на специализирано Covid-19 звено в болницата.

Център „Ринкър“ към Фондация BCause участва в дискусия за последиците върху малкия бизнес и идеи за помощ.

Други кампании в ПЛАТФОРМАТА.бг, свързани с COVID-19

Регионална кампания на Лайънс клуб „Огледало“ в полза на УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ ЕАД, гр.Плевен: ‘Да се обединим за Плевен в борбата срещу COVID-19’

Резиденция Баба трансформира кампанията си в кризисна, с фокус към спешните нужди на възрастните хора от селата. Събраните средства, заедно с новите дарения, ще бъдат изпращани към селата за лекарства и добавки, дезинфекциращи средства и храна.

Подай ръка сега срещу COVID-19 – инициатива на фондация „Ела и Ти“ в помощ на самотни, болни, възрастни, хора с различна степен на увреждания, социално слаби.

DMS кампании свързани с COVID-19

На 26 март бе обявена национална кампания на Министерство за здравеопазването в #DMSbg за подкрепа на медиците, работещи в условия на #COVID_19. Целта е да се съберат 5 млн. лв. за апаратура и защитни средства. Можете да изпратите

DMS SOLIDARNOST на номер 17777 и да дарите онлайн на DMSbg.com

#DMSbg се управлява съвместнo от Българския дарителски форум и Фондация BCause.

Фондация BCause продължава от дистанция, но без прекъсване всички услуги за дарители и благодари на стари и нови доброволци и дарители.

Ще се справим заедно, пазете се, бъдете здрави!

SHARE