SHARE

Държавата се тресе от имотен скандал, като всички разкрития този път касаят „покрива й“, а не приземните етажи. Там има барбекюта, джакузита и едни огромни тераси с размерите на футболно игрище. Сякаш егото и лицето на властта може да се побере само в огромни луксозни апартаменти и тризонети, където има или вграден божествен псалм, или директен панорамен асансьор, или джакузи на покрива. И колкото повече дни минават след началото на разкритията, толкова повече висши държавници и от трите власти се оказват новодомци по данъчни оценки или чрез заменки с други техни, пак огромни жилища, също придобити, докато са на власт.

На този фон изглежда напълно логично да се разпореди проверка как са придобити на такива изкусително ниски цени такива чудесни жилища в най-престижните столични квартали и кой е продавачът им при тези самарянски условия? Изплува името на една фирма, известна с креативния си дизайн и дългогодишно качествено строителство в елитни столични квартали. Оказа се, че „клиентите са й скъпи“, но „на сърцето“, а не на плащанията, но пък собствениците оценявали индивидиуалния подход и ценителските способности на влиятелните купувачи. Когато се разбра кои са купувачите, се изясни и защо са й толкова скъпи. Просто защото тези хора управляват в парламента, правителството и онази част от съдебната власт, която би могла да разследва историята с офертите и привилегиите на властта. В Европа, а от няколко години и у нас, му казват „търговия с влияние“, а преди „злоупотреба с власт“. Та кои са тези хора? Министър (на правосъдието!); влиятелен депутат, лидер на управляващата партия и мнозинството в парламента; друг близък до премиера депутат, занимаващ се с напредничаво изкуство и с банкови влогове при специални условия (в КТБ!); шефът и заместник шефът на най-могъщата структура за разследване на точно тази търговия с влияние, конфликти на интереси и пране на пари; син на заместник главен прокурор – все хора с огромна власт и влияние. Това са публични фигури, но с огромна тайна власт и влияние, на което трудно се отказва, а пък е и по–добре да ги имаш за „приятели“, дето се вика, я нов ПУП за високоетажно строителство ще ти трябва, я да подновиш изтекло отдавна строително разрешение, я някоя проверка да не се превърне в досъдебно производство… А имаш приятели, които просто могат да наберат един телефон, да напряват някоя целева среща, да внесат и приемат някоя удобна промяна в подходящия закон. Ето това се нарича търговия с влияние и всички в този кръг на не съвсем законно публично-частно партньорство са доволни.

До момента, в който не излязат нотариалните актове, а някоя телевизия ти снима онази тераса, дето била общи части на сградата и не била ипотекирана с дрон! После започват едни нелепи обяснения за „изкопа“, цените на зелено, заемите, ипотеките, доплащанията, сбърканите данъчни оценки, общите части за лично ползване и така нататък.

А скандалът придобива такива размери, че премиерът се застрахова, като иска и получава оставки, започват „отпуските“ на важни хора, които заменят „точката по въпроса“ със запетайка и ред други подобни хубости в напрегнатата до скъсване обстановка.

И дори става много нужно прокуратурата да се намеси.

Но преди това „невидима“ ръка вкарва в спектакъла и името на председателя на Върховния касационен съд (ВКС), който е най–големият противник на статуквото, на тайните договорки и тихите далавери. Ей така, за да овъргаля и неговото име в калта на организираната корупция. И то не неговото точно, а името на съпругата му, която чрез свое търговско дружество си е закупила от същата строителна фирма жилище през вече далечната 2013 тодина. Забъркват я, защото? Ами, за да я вкарат в обяснения – нея, както и председателя на ВКС.

А между казусите реално няма нищо, ама нищо общо! Какви са фактите?

През 2013 година председателят на ВКС, г-н Лозан Панов, и сегашната му съпруга Елисавета (тогава Ганева) не са семейство и дори не са двойка в живота. Това изключва възможността съдебният шеф да е участвал по какъвто и да е начин в покупката на този апартамент, като не е могъл и да знае даже за тази покупка!

Въпросното жилище не е закупено от физическото лице Елисавета (Панова, тогава Ганева), а от и за нейна фирма. В този случай то не подлежи на деклариране в имуществените декларации на г-н Панов, в този смисъл няма дори и нарушение.

За живеенето в това жилище понастоящем съпругата на Лозан Панов плаща месечен наем на собствената си фирма.

По времето, когато е закупено жилището, г-н Панов е редови съдия във Върховния административен съд и никога не е гледал на втора инстанция дела от и срещу фирмата „Артекс Инженеринг“, тоест няма как да се е възползвал от служебното си положение и да е осъществил търговия с влияние.

На фона на всичко това разпоредената от главния прокурор, след като бе изрично поискана от министър-председателя Борисов, проверка за търговия с влияние и евентуален конфликт на интереси при съпругата на Панов изглежда направо гротескно. Просто защото няма субект на власт, който пряко или косвено да е участвал в това деяние – г-жа Панова не заема и никога не е заемала публични длъжности.

Няма субект – няма престъпно деяние – няма вина.

Но от друга страна, в 4 скандални случая на имотни саги участват изцяло хора, облечени в голяма власт.

И явно се прави опит да бъдат поставени на един кантар хората с власт и влияние, осъществили странни и евтини имотни сделки, и тези, които съвестно си гледат ангажиментите и си носят отговорността и си плащат данъците, но са и противници на подобни схеми.

На прицел са истината и моралът, затова поръчващите музиката във и около Народното събрание искат да заобиколят целта и смисъла на закона и да се занимават с непрекъснати проверки на най–високопоставения магистрат в страната, който и ги изобличава високо и ясно. И да се опитат да изкарат, че дори и да не си бил женен към датата на една покупко-продажба, то няма как да не си участвал в нея с бъдещата си съпруга!

И това се прави с две цели: постигане на обществена популярност за говорещите през тези медии и атака към съда чрез поставянето на Лозан Панов в позицията на гузен и обясняващ се човек.

Но крайната цел все пак е неговото отстраняване от поста, след като проверката на Инспектората към ВСС тихомълком се провали, установявайки липса на нарушение. Само този голям съд – ВКС – остана неовладян от олигархията, а председателят му е открит неин враг и защитник на независимостта му и на върховенството на Правото.

Затова и толкова много пречи и трябва да бъде отстранен по какъвто и да било начин.

ЗАЛОГЪТ ТУК Е ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ПРАВОТО И СПРАВЕДЛИВОСТТА!

Всички факти по сделката на „Ганева 2000“ ЕООД вижте тук.

Вижте още “Колко престъпления може да има в имотните сделки на властта с “Артекс”? и “Въпроси за едни узаконени 1.5 милиона лева, или може ли сделката с апартаментите на Цветанов да се нарече пране на пари”.

SHARE
Адвокат, експерт по конституционно право, бивш депутат от 38-то Народно събрание, Председател на НГИ "Правосъдие за всеки".