SHARE

Земеделският министър Румен Порожанов днес обяви, че: „Властите водят преговори с големи търговски вериги у нас за това да продават хлябa без да включват в цената му печалба за самите себе си.“

Или с други думи, един ключов сектор в икономиката се разделя с капитализма и конкуренцията и ще бъде зависим от държавни помощи.

На пръв поглед може да изглежда, че популисткият анонс е в полза на „бедния българин“, но от думите на Порожанов става ясно, че данъкоплатецът ще купува по-евтин хляб, но данъците му ще отиват, за да покрият разликата.

Тази политика развенчава и последната заявка на правителството, че при него икономиката се движи добре.

Ако погледнем нещата в контекст – тази година стана ясно, че има тотален срив на чуждестранните инвестиции – намалели десетократно през последното десетилетие въпреки световния икономически подем.

Същевременно икономиката в страната се овладява все по-масово от няколко фирми и зависи все повече от обществени поръчки.

Така създалата се олигархия от бивши червени принцове и нови корпулентни „успели млади мъже“, както се нарече Делян Пеевски – няма как да оперира в конкурентна среда, а наместо това на нея й биват вливани пари през държавата от еврофондове.

И тъй като с тези олигарси никой не иска да си има вземане даване на Запад, те все повече се обвързват с корупционния модел на Кремъл и се надяват да могат да намерят партньорство с други авторитарни режими като този в Китай.

Това се отразява и на невъзможността на държавата да предоговори договорите си с „Газпром“. Въпреки че Европейската комисия задължи руския енергиен гигант да се договаря с държавите – членки на ЕС, на пазарни цени, то България не само отказва да влезе в такива преговори, но и цената на газта се покачва – с 14% от 1 октомври 2018 г.

Въпреки че в България газта да е почти два пъти по-скъпа от съседна Румъния. 

„Газпром“ е най-големият доставчик на природен газ в редица държави от Централна и Източна Европа. През април 2015 г. Европейската комисията посочи, че дружеството нарушава антитръстовите правила на ЕС, като следва обща стратегия за разделяне на пазарите на газ според националните граници в осем държави членки – България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия. Тази стратегия позволява на „Газпром“ да налага по-високи цени на газа в пет от тези държави членки (България, Естония, Латвия, Литва и Полша).

И в края на май 2018 г. комисията сложи край на тази практика и задължи предприятието да продава газта си на пазарни цени. 

Никой в България не предприема и стъпка в тази насока за разлика напр. от Полша, чиито цени ще бъдат преизчислени със задна дата – 2014 г. 

Какъв е изводът? Овладяната българска икономика не иска независим съд и върховенство на правото, затова чуждестранните инвестиции си отиват.

На тяхно място идва вечният играч по тези земи – Кремъл – и с това идва и съответната цена – България да не смее да се изправи срещу „големия брат“.

И тъй като овладяната икономика не е продуктивна – жизненият стандарт на българина остава нисък, а цената на основен ресурс като газта се покачва.

И какво е решението на правителство? Да овладее още повече икономиката, като започне да решава кой ще ни прави и дава насъщния хляб.

Цял един бранш ще бъде на милостинята на държавата – епизод, който добре знаем как завършва – с предприятия, работещи на загуба, празни магазини и липса на всякакво икономическо развитие.

В страната отдавна се завръща плановата икономика – просто този път тя е аутсорсната на десетима олигарси.

Някой трябва да съобщи на „дясното“ правителство на ГЕРБ, че „Капиталът“ на Маркс не е наръчник за управление на капитализма.

Предвид „мат’риала“ и „Живков и Царя са ми двата университета“ разбираме откъде е дошло недоразумението.

SHARE