SHARE

Владислав Панев и Албена Белянова пуснаха жалба срещу решението на правителството държавната банка за развитие да закупи акции от Първа инвестиционна банка по 5 лева. Те припомнят, че борсовата цена в момента е 2.60 лева, което означава, че държавата ще придобие акции нпочти двойно по-скъпо. Това при инвестиция за 140 млн. лева означава загуба от близо 70 милиона. 

За сравнение как го правят в Германия. Държавата тези дни купува 20% от Луфтханза по 2.56 евро за акция. При пазарна цена от над 9 евро. Или държавата влиза със 73% по-евтино. 

Панев и Белянова смятат, че не могат да попречат на увеличението на капитала на ПИБ. Обаче, ако ВАС обяви решението на правителството за незаконно, тогава управителите на банката за развитие могат да носят персонална отговорност за безстопанственост. И няма да могат да се крият зад колективната безотговорност. В други времена, с друга съдебна власт. 

В неделя се очакват присъди по делото за ЕВН. Там мотивите на прокуратурата са, че държавните акции са продадени с около 5% по-евтино от изчислената от нея „справедлива цена“. „Очакваме реципрочни мерки за държавна инвестиция от близо 100% над пазарната цена.“, се казва в съобщението на Панев във Фейсбук.

С Albena Belyanova пуснахме жалба срещу решението на правителството държавната банка за развитие да закупи акции от…

Posted by Vladislav Panev on Friday, 26 June 2020
SHARE