SHARE

Руски политици, журналисти, анализатори и депутати нарекоха българските управляващи „предатели и негодници“, българският президент Румен Радев  „човек в кавички, продал своята вяра и своя народ“, който се е продал на „божество на содомитите“, българският народ – като приятели със „содомитите американци и клалите ги турци“, че и на украинския, и на българския народ трябва „да се помогне да си смени ръководството“. Междувременно руски свещеници заявиха, че България е треторазредна страна и заплашиха, че скоро президентът щял да се срамува от думите си. 
Българското Министерство на външните работи няма да реагира на подобни антибългарски изказвания, излъчени по руска държавна телевизия, изпълнени с обиди към управляващите и народа на страната, по повод разговора между президента Румен Радев и руския патриарх Кирил, четем в „Дневник“. 

Във Великобритания – намеса на армията след отравянето на бивш руски шпионин. 180 военни са в Солсбъри, където ще подпомагат разследването на отровения бивш руски шпионин, който остава в критично състояние заедно с дъщеря си. Сред спецаиалистите на място са инструктори от защитни центрове и експерти по обезвреждане на бомби. Полицията премахва автомобили и други предмети от мястото на произшествието, включително и линейки, които може би са били заразени с неизвестното вещество. Валери Морожов, руски изгнаник, е съобщил пред BBC, че Скрипал е работил в областта на киберсигурността. Повече четете тук. 

Столичната община обяви, че от 7 април стартира нощен градски транспорт експериментално за срок от 9 месеца. Това решение идва след почти двегодишна кампания на организацията „Спаси София“, които през февруари т.г. събраха над 30 000 подписа от столичани за инициативата. Те подчертаха, че „проектът на общината е далеч от добър“, като са взаимствани предложени от активните граждани идеи – повече от 3 линии, по-малък от час интервал на движение, обща трансферна спирка, синхронизирани разписания, 5-минутен трансферен прозорец, цена на билета от 2 лв., постоянен контрол, паникбутони в превозните средства. Повече по темата може да прочетете тук. 

И ако започваме на позитивна нотка, избираме да продължим с черен хумор. Йорданка Христова пее в Мексико и Куба, като кампанията й се захранва със средства, предвидени за европредседателството. Турнето на певицата се финансира от Министерството на външните работи по Комуникационния план за българското председателство на Съвета на ЕС“, съобщават от МВнР, цитирани от „Дневник“. 

Нов посланик на руската църква пристига от Минск, като представител на Руската православна църква в България ще бъде архимандрит Вассиан. Завършил е Московската духовна академия и е преподавал древни и класически езици в семинарията. Вижте продължението тук.  

Новия антикорупционен орган и неговият чисто нов шеф – Пламен Георгиев, ще бъдат критично следени от гражданското общество. С оглед на това от знакови неправителствени организации призоваха всички решения на органа да бъдат публикувани и да бъдат достъпни за обществото. Писмото е подписано от фондацията „Антикорупционен фонд“, организацията „Български адвокати за правата на човека“, Българския институт за правни инициативи, Българския хелзинкски комитет, Програма „Достъп до информация“, Института за пазарна икономика, Асоциацията „Прозрачност без граници“, „РискМонитор“ и Центъра за либерални стратегии. Продължението вижте тук. 

Нова проектодиректива за авторското право в Европейския съюз може да доведе до широка цензура в интернет, алармират от сдружение „Цифрова република“. Повече по темата тук. 

Доклад с препоръки относно Национален парк „Пирин“ ще бъде представен за обсъждане на заседанието на Консултативния орган на ЮНЕСКО. През последните няколко дни пратеник на организацията бе на мисия в страната, за да установи дали новите проекти съответстват с решенията на Комитета за световно наследство към ЮНЕСКО и обезпечават опазването на обекта.

Варненският окръжен съд се произнесе, че местната прокуратура е разследвала повърхностно трагедията в квартал „Аспарухово“. Повече за трагедията, причинила смъртта на 13 души през 2014 г., разказват от „Медиапул“. 

Целият свят очаква стандарта за следващото поколение мобилна технология. Но що се отнася до 5G, България ще трябва да почака. От години проблемът с освобождаване на радиочестотен ресурс от военните, които от своя страна нямат средства да изпълнят необходимото, остава неразрешен. Трябва преоборудване на базови станции, като тези и други фактори биха направили услугата изключително скъпа за клиентите.  Вижте още по темата. 

Сагата ЧЕЗ продължава – чешката компания се съгласи да обмисли намеса на държавата в сделката, но засега тя ще се точи неизвестно дълго време, преди да стане ясно кой ще бъде собственик на енергийните активи. Неизвестните около финансирането остават, а историята продължава тук. 

Срещата между президентите на САЩ и Северна Корея, Доналд Тръмп и Ким Чен Ун, най-вероятно ще се осъществи до май месец тази година. Съветникът по национална сигурност на Южна Корея потвърди историческото събитие, комуникирайки предложението на Пхенян до Белия дом. Доналд Тръмп прие поканата на севернокорейския лидер, като на срещата двамата ще обсъдят бъдещето на ядрената програма на Северна Корея.

И накрая завършваме с интересна новина от света на изкуството – Барби кукла, посветена на мексиканската художничка Фрида Кало, предизвика остра критика от страна на наследниците ѝ. Куклата е част от поредица за вдъхновяващи жени, а искът на наследниците не е за финансова сума, а за промяна на дизайна на куклата. Според тях историята на куклата трябва да съвпада с това, което Кало е представлявала в действителност. Критиците казват, че Фрида е превърната в Барби вместо обратното. Повече може да научите тук. 

Снимка: Официалната страница на премиера на Република България Бойко Борисов 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.