SHARE

 

Провокацията на Русия продължава да тема номер 1 в страната. Председателят на Американския еврейски комитет (AJC) – една от най-влиятелните еврейски организации в САЩ и в света, зае позиция по повод изявлението на външното министерство на Русия относно ролята на Червената армия за спасяването на почти 50 хиляди български евреи:

„Това твърдение е фактологически невярно и представлява ярък пример на исторически ревизионизъм от най-лош вид.

[…]

Сега Москва иска да си присвои българското усилие да бъдат спасени евреи по време на войната. Това е още един пример за руските опити да се деформира историята и да се извършва намеса в живота на съседните и бившите сателитни страни.

Нещо повече – при всички безценни действия за разгром на нацисткия режим безспорен е антисемитизмът на Сталин преди и след войната, както и неговите действия за предотвратяване емиграцията на евреи през цялото време на управлението му.

Американският еврейски комитет отдава почит на българските усилия за спасяване на евреите и ще го отбележи още веднъж догодина, когато се навършват 74 години от тези събития, и ще посрещнем българския премиер Бойко Борисов на Глобалния форум в Ерусалим.“  цялата позиция можете да прочетете в Дневник.

И докато проф. Божидар Димитров – новият будител на България, публично прави умствени напъни да свърже вторичните полови белези на говорителя на Кремъл Захарова с нейните качества, кабинетът отчита напредък в борбата с дискриминацията на жени. Така гласи приетият от правителството доклад за изпълнените от страната ни мерки от заключителните препоръки на Комитета на ООН към България за премахване на всички форми на дискриминация по отношение на жените, съобщи правителствената пресслужба. В доклада се отчитат дейностите за предотвратяване на насилието върху жени и борбата с трафика. Какви са те? За 3 години общо 438 души са преминали различни форми на обучения в тази сфера. Оставаме без коментар. 

Община Варна за пореден път прави опити да избегне задълбочена дискусия с граждани, предава „Дневник“. Този път става въпрос за разпределянето на над 45 млн. лв. заеми за реализацията на четири проекта, като за обществено обсъждане общината е отделила… точно един час следващата сряда следобед. Заемите трябва да осигурят покриването на недопустими разходи и мостовото финансиране на проектите за строеж на пречиствателна станция в курорта Златни пясъци, за естетизация на градската среда, за изграждането на синя зона и втората фаза на проекта „Интегрираният градски транспорт на Варна“ – все въпроси, по които граждански организации и частни лица от години имат какво да кажат. Повече може да научите тук. 

Днес беше съобщено, че Кирил Ананиев е новият здравен министър. Официално новината дойде от Волен Сидеров! В обстоен анализ от „Капитал“ отговарят на въпроса може ли един финансист да донесе така нужната промяна в сектора на здравеопазването? Анализът правилно предвиди позицията, поета от управляващата коалиция, и продължава с твърдението, че: „Новият министър ще бъде поредният подал оставка при първите турбуленции, а те не липсват в здравния сектор, ако няма политическа подкрепа, тоест подкрепата на Борисов. Тя напоследък се губи лесно.“ Повече за това ви разказахме тук.

Европейската банка за възстановяване и развитие преразгледа към повишение очакванията си за икономическия растеж на България за 2017 и 2018 година.

Институцията е повишила с 0.3 пункта до 3.5 процента прогнозата за тази година и с 0.2 пункта до 3.2 процента за догодина, сочат данните от доклада, публикуван на сайта на банката. Подробности.

Висококвалифицирани кадри от държави извън Европейския съюз да могат да получават „синя карта“ за престой в страната ни по облекчен режим, продължаваме да четем от същия източник. Предстои текстовете да бъдат внесени за гласуване в Народното събрание, а повече може да научите тук. 

Чешката държавна компания CEZ e избрала кой да купи активите й в България: консорциум между местния търговец на ток „Фючър енерджи“ и неназована индийска енергийна компания. Новината съобщи чешката медия Hospodarske Noviny, а „Капитал“ я потвърждава през свой източник.
Предложената сума е около 312 млн. евро, като източници на изданието са потвърдили данните. Пред чешкото издание и пред SeeNews говорител на компанията е заявил, че все още се водят преговори с повече от един кандидат.

В тон с Москва депутатът от БСП Иво Христов смята, че Съветската армия е спасила българските евреи. Ако желаете да му прочете коментара (не ви препоръчваме) можете да го намерите тук. 

 Първият информационен сайт на български език, посветен на метаболитния синдром, вече работи и е достъпен на адрес www.metaboliten-sindrom.bg. Неговата цел е да информира хиляди българи, засегнати от това състояние, което пречи на здравето им и ги поставя във висок риск от миокарден инфаркт и диабет тип 2, цитираме „Дневник“.

Днес в „Терминал 3“ ви разказахме за абсурдната обществена поръчка за тол-системата, която лесно се нареди сред най-скандално провежданите в историята. Продължихме с вдъхновяващ In memoriam в деня, в който Кристиан Таков щеше да навърши петдесет и две години. 

А какво щеше да стане, ако руската революция никога не се беше случвалавижте историята на Саймън Себаг Монтефиоре тук. Денят приключи със стари и познати лица – завръщането на Силвио Берлускони и борисовизма. 

По света – искри прехвърчат между Саудитска Арабия и Иран, като саудитският принц Мохамед бин Саламан обвини иранските власти, че са извършили акт на „директна военна агресия“ срещу страната. Тази събота балистична ракета беше прихваната в близост до саудитската столица, а пред британския външен секретар Борис Джонсън саудитският принц е заявил, че действията на Иран може да се считат като провокация към война. Иран категорично отрича да е въоръжавал хутите, които се смятат за извършители на акта, и заяви, че изказванията на принца са опасни. Повече може да разберете тук. 

На САЩ предстои да останат единствената държава извън Парижкото споразумение, след като Сирия обяви, че обмисля да се присъедини към пакта за опазване на планетата от влиянията на глобалното затопляне. Никарагуа – единствената друга държава, която бе отказала да бъде част от споразумението, подписа през октомври. Междувременно от Париж обявиха, че Доналд Тръмп не е поканен да присъства на срещата този декември, на която световните лидери ще обсъждат по-нататъшното продължаване на мерките. Още може да прочетете тук. 

През май тази година ви разказахме за връзките между Стивън Банън и кампанията Тръмп, Брекзит и Найджъл Фараж и милионера Робърт Мърсър. Течът „Парадайз Пейпърс“ разкрива със сигурност, че билионерът Мърсър е налял над 60 милиона щатски долара в консервативната машина, като е използвал офшорните сметки, за да избегне данъците в САЩ. Мърсър финансира и Breitbart News – пропагандната машина, която бившият главен стратег на Тръмп отново пое, след като напусна Белия дом по-рано тази година. Очаквайте повече информация в „Терминал 3“, а целия материал за Стивън Банън и Мърсър може да прочетете на английски тук. 

Снимка: Ruposters

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.