SHARE

Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да се намесва в това кой изтребител да се купи, стига да се спазят неговите изисквания изтребителите да са нови. Според него “така и така ще се вадят купища пари за тях”, така че те трябва да бъдат нови. Според досега известните критерии не съществуваше условие те задължително да бъдат нови, а само една от постъпилите оферти е за нови самолети. По-късно пред парламента Борисов заяви, че под това е имал предвид нова процедура с нови оферти от много повече производители, включително руски. Преди това ще се закупят влаковете, заяви Борисов, които стояли неразплатени от 2006 г. насам. Той каза, че няма да носи отговорност за резултатите от преговора, прехвърляйки проекта на Красимир Каракачанов.

Междувременно Борисов успя да успокои президента Румен Радев относно покупката на самолетите, съветвайки го да не обръща внимание на политиците. “Това е парламент – имат право да си говорят, да си спорят”, заяви Борисов, разграничавайки се от държавниците.

В отворено писмо 19 бъгарски НПО-та осъдиха последните промени в Закона за съдебната власт, които са насочени в основата си срещу Съюза на съдиите в България. Вторник вечер управляващите внесоха в парламента законопроект, забраняващ външното финансиране на съсловните магистратски организации, включително и от европейски фондове.Забранено е участието на съдии, прукорори и следователи в управата и контролни органи на различни от професионалните им сдружения. Това постави на карта бъдещето на най-старата юридическа организация в България, Съюза на юристите. Целта е спиране на финансирането за Съюза на съдиите, а Съюзът на юристите да бъде сведен до казионна организация, която не представя магистратите. Междувременно се предлагат кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет, които ще могат да си избират в кой съд да се върнат след край на мандата си.


Президентът Румен Радев публикува втората стенограма от консултациите за КТБ  от 14 юли 2014 г. От документа са премахнати имена на банки и финансови институции, различни от КТБ. В срещата са участвали председателят на 42-ото НС Михаил Миков, министър-председателят Пламен Орешарски, главният прокурор Сотир Цацаров, представители на партиите – Бойко Борисов, Лютви Местан, Атанас Мерджанов и други. Предстои подробен прочит на стенограмата.

Според първоначалните данни човешка грешка е причинила двете катастрофи на магистрала “Тракия” на 5 юли. Прокуратурата е образувала две досъдебни производства срещу неизвестни извършители. В същото време районният прокурор на Ихтиман Десислава Стоименова не изключи версията за мъгла и дим от сметището край Ихтиман.

Над сто жалби са подадени в главна дирекция “Гражданска и въздухоплавателна информация” заради закъснели полети на “България Ер” през последните дни.  По разпореждане на транспортния министър Ивайло Московски започва цялостна проверка на дейността на авиопревозвача, която ще приключи до края на следващата седмица. От компанията посочват като причина лошото време. За актуална информация се препоръчва да се следи сайтът на авиокомпанията, но там подобна липсва. Инспекторите ще извършат проверки за събиране на допълнителна информация и доказателства за навременното и точно предоставяне на информация за закъсненията, както и дали се спазват правата на пътниците при инзвънредни обстоятелства.

Сред протести започна срещата на Г-20 в Хамбург, на която световните лидери ще се опитат да постигнат консенсус по казуси като бежанската криза, Парижкото споразумение и международната търговия. Денят бе белязан от първата среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и руския държавен глава Владимир Путин. Малко преди да се оттеглят за дискусия, Тръмп отказа да отговори на въпросите дали ще говори за намесата на Русия в изборите в САЩ през 2016 г.  Британският премиер Тереза Мей се срещна с министър-председателя на Италия Паоло Джентилони, като двамата се съгласиха, че Великобритания трябва да окаже помощ на Италия и да предложи експертизата си по отношение на обработката на документи на мигранти и връщането им в страната им на пребиваван. Великобритания обяви, че част от бюджета ще бъде похарчен, за да се спонсорира доброволното завръщане на мигрантите у дома. Лидерите на САЩ, Южна Корея и Япония заклеймиха действията на Северна Корея и се зарекоха да упражнят натиск срещу ядрената заплаха на Пхенян. Междувременно протестите в града продължават, трима протестиращи и над 100 полицаи са ранени според данни на Guardian.

Междувременно дискусиите за обединение на разделения остров Кипър се провалиха. Главният секретан на ООН Антонио Гутереш обяви със съжаление, че конференцията приключва, без да е постигнато съгласие за бъдещето на острова. Гръцките дипломати настояват, че все още има шанс. От турската страна заявиха, че бъдещето на острова ще бъде решено след допълнителни консултации. Дипломатическите опити за обединение на Кипър се провалят от 1974 г. насам. Гръцките кипърци искат пълно оттегляне на турските военни части от острова, в замяна на което изразяват съгласие за президенство на острова на ротационнен принцип между двете държави. Въпреки това засега съгласие не бе постигнато.

Снимка: Informo.bg

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.