SHARE

Днес в София се проведе марш за европейско правосъдие, като участниците се изправиха срещу организирани контрапротестиращи (които очевидно не искат европейско правосъдие? Навярно азиатско).

Поводът за марша бе скандалът около избирането на председател на Върховния административен съд и избора на най-спорната според тях личност в новия състав на ВСС за негов представляващ – Боян Магдалинчев.

На българите явно е писано да научават новините от руските информационни агенции – това стана ясно днес, след като руската ТАСС публикува изявление на българския президент Радев срещу руските санкции. Президентът е на посещение в Полша. До 16,00 ч. нямаше и дума за посещението на Радев в Полша нито в уебсайта на президентството, нито в профила на държавния глава в туитър. В микроблога бе публикувана единствено снимка от тържественото посрещане на президента във Варшава, четем в „Клуб Z“. По-късно БТА е предала информация за посещението, но в нея няма и дума, че Радев се е обявил за сваляне на санкциите срещу Русия. Защо не? След като ковем правосъдие по съвети от руския главен прокурор, след като Алма матер смята руския за равен на българския, след като се учим на медийна свобода и антитероризъм от Русия – защо просто да не получавате новините си от ТАСС?

И колкото повече проруска реторика, толкова повече проруска реторика – днес така наречените „патриоти“ обявиха, че няма да подкрепят доклада за състоянието за националната сигурност, в който се говори за заплахите от страна на Русия за България. Това заяви депутатът от „Обединени патриоти“ Десислав Чуколов. Изказването му бе в рамките на дебатите за доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 г.  Докладът бе приет със 104 гласа „за“,  96 „против“ и без въздържали се. Повече информация за него може да намерите тук. 

А сагата продължава. След като българските туроператори поискаха оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова поради нейната некомпетентност, тя разпространи текст на благодарствено писмо от Асоциацията на туроператорите… на Русия, изпратен лично до нея. Руските туроператори изразяват надежда сътрудничеството между руския бизнес и министерството под ръководството на Ангелкова да продължи и занапред. Падане на завесата.

Междувременно ЕС ще осигури близо 31 млн. лева за един много важен за България отрасъл – винения. Парите се осигуряват по линия на националната лозаро-винарска програма до 2018 г., която е част от Общата селскостопанска политика на ЕС, предава „Капитал“. Одобрени са 86 проекта по схемата „Преструктуриране и конверсия на лозя“ от националната програма за лозаро-винарския сектор.

Ще получи ли България нови самолети? След като Румен Радев на два пъти променя мнението си според интересите, днес парламентаристите са разделени на два лагера. В крайна сметка парламентът прие доклада на комисията, който одобри финансовата рамка от 1,5 млрд. лв. за сделката. Владимир Тошев от ГЕРБ заяви, че „за тези пари… има официално направено предложение за нов самолет, новопроизведен самолет, който не е включен в класацията“, предава OFFnews, където може да научите повече за развитието на събитията.

Членовете на предишния състав на ВСС Галя Георгиева и Магдалена Лазарова бяха назначени за съдии в Апелативния специализиран наказателен съд. Преди ден Съдийската колегия на съвета отложи назначаването им, защото в спецсъда имаше само едно свободно място. Специално за тях обаче щатът бе увеличен.

Автомобилът на журналистката от „Господари на ефира“ Зорница Акманова бе опожарен само няколко часа след като неин репортаж е довел до затварянето на незаконен автосервиз в града. Главен заподозрян е собственикът на сервиза Пламен Димитров, заявяват от органите на реда. 

Софийският градски съд остана без временен председател, след като съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не успя да избере нито един от двамата номинирани за поста.

„Дневник“ представя интересен откъс от дневника на Боян Петров, който покори десетия си осемхилядник. Може да прочетете тук. 

Днес в „Терминал 3“ ви разказахме за това как Брюксел ще заведе дело срещу Унгария за закон, който изисква от НПО-тата да се регистрират в специален списък и да се обозначат като „организации, подкрепяни от чужбина“ – припомняме, че същата практика се опитват да приложат и управляващите у нас. В тази връзка циркулират и други митове и легенди – какво са грантовете и имат ли те почва у нас?

Говорихме и за шеметната кариера на съпруга на Цецка Цачева (която също има дълго резюме като председател на НС, умишлено загубил кандидат-президент, а днес правосъден министър). Един от най-важните текстове за деня остава случващото се в балтийските държави – висши политици заявиха, че руското учение „Запад“ е симулатор на инвазия.

Конституционният съд на Испания забрани на каталунския парламент да заседава следващия понеделник. От каталунските власти се заканиха, че именно тогава ще обявят независимостта на региона от страната. Съдът от своя страна заяви, че подобен ход би бил „в разрез с конституцията“. Премиерът Мариано Рахой предупреди регионалното правителство срещу подобни действия. Неговият каталунски ответник Чарлс Пучдемон пък заяви, че ще направи подобна декларация на заседанието следващата седмица. Организаторите на референдума през изминалата неделя заявиха, че 42% от каталунци са гласували, от които 90% в подкрепа на независимостта. Какво се случи в неделя, както и достъп до всички материали по темата може да намерите тук.  

За рождения ден на Путин – протести. Това планира руският опозиционер Алексей Навални, предава Guardian. Навални планира да организира мащабни протести на 65-ия рожден ден на Путин, като такъв ще има и в родния град на президента. “Нека Путин да чуе и да се оттегли в заслужена пенсия”, заяви в гневно съобщение Навални. Защо Навални отново бе арестуван пък може да разберете тук.

Републиканците в САЩ заявиха, че има шанс да бъдат регулирани модификации на оръжието, използвано в най-тежкото масово убийство в историята на страната. Това е рязък обрат, който обаче надали ще пожъне огромен успех. Въпреки това топ конгресмени от страната на републиканците заявиха в сряда, че са отворени към забрана на допълнителните елементи, които дават възможност на обикновени оръжия да стрелят като автомати, предава New York Times. 58 души загинаха а над 500 бяха ранените, след като мъж, чиито мотиви остават неизяснени, откри огън по време на кънтри концерт в Лас Вегас, Невада. Повече за дебата за оръжията може да научите тук.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.