SHARE

Управляващата коалиция на ГЕРБ и “Обединени патриоти” внесе проект за промяна в съдебния закон, подобен на ограниченията срещу финансиране на неправителствени организации в Унгария и Русия. Проектът отрязва възможностите за външно финансиране на съсловни организации. Мотивът е да се премахнат предпоставките за упражняване на влияние върху органите на съдебната власт. В същото време законопроектът предлага кадрови бонус за членове на настоящия състав на Висшия съдебен съвет, като предвижда връчване на пост “по избор” след приключване на мандата на членовете.

Управляващите искат със закон да се прекрати и съществуването на най-старата съсловна организация на юристите в България – Съюза на юристите в България. Предложението е на съдиите, следователите и прокурорите да бъде забранено да участват в други професионални организации освен своите собствени. В съюза членуват юристи от всички гилдии. На съсловните организации се забранява дори финансиране от фондовете на ЕС, като те ще трябва да се издържат с членски внос, имуществени вноски и дарения от членове. Промените според управляващите ще засилят гаранцията за независимост на магистратите. Българската съдийска асоциация и Асоциацията на прокурорите също получават външно финансиране. 

Магистратите няма да имат право да извършват преподавателска или научна дейност, финансирана от чужда държава или чуждестранно лице. Няма да имат право да участват в чуждестранни програми и обучения. Забраняват се и финансираните от ЕС и Съвета на Европа стажове, в които участват ежегодно десетки съдии. Въпреки твърденията на управляващата коалиция мониторинговите доклади на ЕК сочат, че проблем за независимостта на магистратите е по-скоро лобистки натиск от бизнес и политически кръгове, като той в по-голямата си част е локален.

Депутатите приеха оставката на управителя на НЗОК Глинка Комитов, въпреки че той не се отзова на призива им да дойде в парламента и да обясни мотивите за оттеглянето си. Това подсили съмненията на опизицията, че оставката на Комитов не е доброволна, тъй като традиционно управителите на НЗОК и НОИ присъстват при тяхното избиране или освобождаване от пост. ГЕРБ призоваха срещу политизирането на оставката на Комитов, с която били свързани лични причини. Същевременно след себе си той оставя 400 млн. лв. задължения на болниците. Последното заседание със здравната комисия с присъствието на Комитов приключи със скандал. Комитов е имал разногласия с Надзорния съвет на НЗОК, чиито ключови решения за финансирането на болниците не одобрявал.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заяви, че няма официална информация за възможно отлагане на подписването на договора за добросъседство с Македония, след като македонският й колега допусна, че е възможно това да се случи.

„Надявам се тази събота и неделя да бъдат изчистени останалите технически детайли по договора. Ще направим всичко възможно това, което е преди всичко в национален интерес на България, да се случи. Който работи срещу това, работи против националния интерес на България“, коментира външният министър.

Според просветния министър Красимир Вълчев съществува „голяма вероятност“ за загуба на част от еврофондовете за наука. Става въпрос за част от общо 350 млн. лева по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, с които се предвижда да бъдат изградени четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентности. Условието на Брюксел е до края на 2018 г. да бъдат усвоени поне 30% от средствата. Ако до края на следващата година не бъдат подадени в ЕК фактурите за тези разходи, те ще останат за сметка на националния бюджет. Все още не е започнало дори оценяването на подадените 44 проекта за финансиране.

Проектът за 77-метровата сграда до бул. „България“ получи разрешението на комисията по градоустройство. Обсъждането му на днешното заседание продължи почти час и половина. Споровете и съмненията бяха дали теренът попада в зона с ограничение на височината на застрояване и какво влияние ще окаже на трафика. Разликата в гласуването днес направи общинският съветник Стефан Марков (Реформаторски блок). Зелена светлина за проекта дадоха още комисиите по екология, транспорт и икономика.

Десетки родители на деца, родени в болница “Шейново”, се събраха в сряда сутринта пред лечебното заведение в подкрепа на д-р Албена Гагова, нападната и пребита жестоко от баща на новородено. Родителите заявиха, че искат спокойна среда, в която родилките да знаят, че няма риск да бъдат жертва на насилие от страна на психически нестабилни пациенти. Директорът на болницата д-р Румен Велев заяви, че лекарите очакват справедливо наказание за нападателя. Д-р Велев коментира състоянието на колежката си като „психически срината“. С него се срещна и кметът Йорданка Фъндъкова, която обеща да помогне с охраната на болниците.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува Китай след ракетните тестове на Северна Корея, обвинявайки ги в увеличаване на търговията с Пхенян. САЩ и Южна Корея проведоха учение с балистични ракети в Японско море като отговор към Северна Корея. Китай и Русия призовават и двете страни да спрат с военните демонстрации и казаха, че се противопоставят на всякакви опити за промяна на режима в Северна Корея. Тръмп е на път за Полша и Германия, където ще се срещне с китайския президент за втори път. Япония обяви проявите на Северна Корея за недопустими.

Германия е платила милиони за т.нар. Panama Papers, които разкриват офшорни измами. Федералната служба по престъпност ще конвертира файловете в електронен формат, за да улесни консултирането и оценката на документите. Документите, които изтекоха миналата година, изобличиха богатите, които използват офшорни сметки, за да крият парите си. Те поставиха държавни глави, бизнесмени и известни личности под напрежение и дори провокираха оставки на високи нива. Течът е най-големият в историята, а някои от документите са публикувани от различни медии, но голяма част остават непроучени и непубликувани.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.