SHARE

Президентът Румен Радев отново заяви, че не е включил духовни лица в българската делегация за срещата с папа Франциск по искане на Ватикана. 

„С открита грама от 20 януари 2017 г. на посолството ни при Светия престол са изпратени протоколните изисквания за състава на българската делегация за аудиенцията при папа Франциск на 26 май т.г. Съгласно тези изисквания „в делегацията за срещата с папата могат да участват само висши държавни, правителствени и парламентарни представители от директор на дирекция нагоре…“, посочват в прессъобщение от президентството.

„Твърденията, че администрацията на българския държавен глава нарочно не е допуснала представител на Българската православна църква на аудиенцията с папа Франциск, са напълно несъстоятелни“, посочват още от президентството.

Това противоречи на твърденията на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който съобщи, че се е срещнал с папския нунций в България, монсеньор Анселмо Гуидо, който заявил, че „Ватиканът не се намесва в състава на държавните делегации, дошли на аудиенция при римския папа”.

„За да бъдем коректни, трябва да заявя, че това явно не отговаря на истината. Подобни нелепи оправдания обаче внасят напрежение в отношенията не само между българската държава и Ватикана, но и между Българската православна църква и Римокатолическата църква, което е недопустимо“, заяви митрополит Антоний.

На заседание на Министерския съвет се приеха промени, които да позволят на финансирането от държавата на „Пловдив – европейска столица на културата 2019” и ще бъдат отпуснати 16 милиона лева.

Обещанието за тези изменение бе поето от премиера Бойко Борисов по време на работна среща за бъдещото домакинство на Пловдив, организирана от Фондация “Америка за България” с цел начертаване на пътна карта в оставащите 18 месеца и успешното провеждане на програмата.

Правителството също така предостави допълнителни 800 хил. лв. на Министерството на културата за археологическия резерват в Плиска, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Детското хирургично отделение в “Пирогов“ получи първата у нас педиатрична линейка, снабдена с транспортен кувьоз. Тя е изработена от българската фирма „Трансформа“ съгласно европейски стандарти, гарантиращи сигурност и високо ниво на медицинско обслужване, и е осигурена чрез кампанията “Да оставим следи IV“ на Сдружение “Кауза“.

Адв. Момчил Мондешки е заявявал пред бившата съдийка в Софийския градски съд Румяна Ченалова, че има общо с катастрофата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Това заяви самата Ченалова, цитирана от „Биволъ“. Тя е един от тримата участници в изтеклите записи по аферата „Яневагейт“ заедно с адв. Мондешки и бившата съдийка Владимира Янева.

Настоящият шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов беше блъснат от автомобил на пешеходна пътека до Южния парк на 10 декември 2014 г. Това стана точно месец преди конкурса за председател на ВКС, припомня Mediapool. Тогава Лозан Панов реши да оттегли кандидатурата си, но после бе убеден от мнозинството във ВСС да преосмисли решението си.

Правосъдният министър Цецка Цачева призова съдът да отсъди „според очакванията на обществото“ по казуса с предсрочното освобождаване на двама от групировката за отвличания „Наглите“ – Любомир Димитров-Гребеца и Ивайло Евтимов–Йожи. Тя обяви, че министерството ще реагира на случилото се с въвеждане на електронни гривни за предсрочно освободените затворници. Другата мярка на Цачева по казуса с „Наглите“ ще е затягане на режима по издаване на положителни мнения на затворническата администрация при постъпване на искания за предсрочно освобождаване.

Лидери на местните организации на ВМРО в Русе и Добрич бяха назначени за областни управители с решение на Министерския съвет, взето на редовното правителствено заседание в сряда. Същевременно Петър Харалампиев бе обявен като новия председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

Конкурсът за избор на нов генерален директор на Българската национална телевизия започва от днес. Кандидатите ще подават документи до 30 юни, а изслушванията ще се проведат на 31 юли и 1 август. Съветът за електронни медии е взел решение за откриване на процедурата с 4 гласа „за“ и нито един „против“ след едногодишно забавяне на процедурата.

Безработицата сред младежите до 24 години се е понижила от 28.4% на 21.6%, или с 6.8 процентни пункта в периода 2013-2016 г. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, като уточни, че в дадения период държавата е започнала да изпълнява препоръките на Европейската комисия за справяне с безработицата.

Президентът Доналд Тръмп възнамерява да обяви край на участието на САЩ в Парижкото споразумение, чиято цел е да се бори с глобалното затопляне, според източници на Ройтерс. До момента Сирия и Никарагуа са единствените страни в света, неподкрепящи споразумението. Той се въздържа от това да обяви гледната си точка относно глобалното затопляне на срещата на Г-7 миналата седмица и обяви, че ще съобщи решението си тази седмица.

Мощен взрив избухна в Кабул тази сутрин и уби поне 80 души, ранявайки стотици и причинявайки щети над сгради на международни посолства. Повечето от жертвите са цивилни афганистанци. Атентатът е един от най-смъртоносните в Кабул за последните години и идва след старта на Рамадан. Взривът е избухнал в близост до германското посолство, ранявайки част от персонала.

“Подобни атаки не променят решението ни да продължим да подкрепяме афганското правителство в усилията за стабилизиране на страната”, каза германският външен министър Зигмар Габриел.

Социологическо проучване на YouGov показва, че Тереза Мей може и да загуби контрола над парламента след изборите на 8 юни. От YouGov предрекоха и т.нар. “висящ парламент” на изборите, спечелени от Камерън през 2015 г. Проучването, базирано на 50 000 интервюирани в срок от седмица, показва, че Мей ще спечели 310 места, с 21 по-малко, отколкото спечели нейният предшественик. Ако моделът се окаже верен, Тереза Мей няма да успее да сформира правителство с мнозинство през юни, когато започват официално преговорите за Брекзит – а това предвещава политически трусове в Британия.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, Mediapool, BBC и Reuters. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.