SHARE

Xурналистът, критик на Кремъл, Аркадий Бабченко, срещу когото беше извършен атентат вчера вечерта в Киев, е жив.

Службата по сигурност на Украйна е задържала заподозрения в подготовката за неговото убийство.

Убийството на журналиста е подготвено от руските спецслужби, заяви на пресконференция ръководителят на украинските служби Василий Грицак.

Бабченко се е съгласил да участва в операция на украинските спецслужби, в която е трябвало да излезе съобщение за неговото убийство, за да се разкрият организаторите на атентата.

„В България, където върхът на спецоперациите е тази срещу кметицата на „Младост“ – разбирай тотал щета, е трудно да се разбере истинска специална операция, в рамките на която по реда на изпълнението й:

1. Е разкрито готвено покушение срещу водещ журналист.

2. Е изготвен план за разкриването и осуетяването му.

3. Този план е изпълнен перфектно.

Като резултат:

1. Журналистът е спасен.

2. Извършителят, който е готвил покушението, е задържан с парите, които са му платени за свършената работа?!!!!

3. Това е бил планът на службите и те са го провели успешно. ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ, без да висят 20 часа на Майдана и да търсят кошаревски свидетели да подмятат пачки в багажници.

4. Извършителят е направил признания за поръчителя, който е.. Москва.

Ами пичове, службите рАботят. Не слугуват на силните на деня, свързани с Кремъл. Има нЕкои разлики с територията“, коментира един от създателите на „Терминал 3“ Ивет Добромирова във facebook.

Путин няма против руски газ да захранва хъб „Балкан“, заяви Борисов

Русия няма против да се направи връзка по сушата между строящия се „Турски поток“ и България, чрез който да се захранва газовият хъб „Балкан“, съобщи премиерът Борисов след срещата си с Владимир Путин. Всички детайли по разходите за свързването с газовата мрежа, както и по-важното: условията по търгуването и транзитирането на газа, ще се договарят тепърва. България се надява да останат и транзитните доставки през Украйна, добави премиерът. Въпросът с възраждането на проекта за АЕЦ „Белене“ беше извън дневния ред, вероятно защото Народното събрание така и още не е дало мандат за преговори на Борисов. Премиерът обаче спомена по време на пресконференцията, че „Белене“ е бил повдигнат като тема.

Здравната каса предстои да има нов управител 

В сряда стана ясно, че досегашният управител на задравната каса – проф. Камен Плочев, който е в болничен от края на февруари, е уведомил надзорния съвет на касата, че не може да изпълнява длъжността си по здравословни причини. Така той подсеща органа, че вече над три месеца е в невъзможност да изпълнява задълженията си и по закон след този срок правомощията му могат да се прекратят. Освобождаването му вече е въпрос на процедура, като последна дума има Народното събрание.

Върховният касационен съд сезира Конституционния съд с искане срещу последните промени в Закона за банковата несъстоятелност, станали известни като поправката „Пеевски“ за КТБ. Искането е срещу обявяването със задна дата на недействителност на прихващанията, извършени след поставянето на КТБ под специален надзор. Президентът Румен Радев наложи вето върху този текст с мотив за противокоституционност, но след като то бе отхвърлено, така и не сезира КС.

Нормативният акт в крайна сметка стигна до конституционните съдии, въпреки че нито президентът Румен Радев, нито опозиционната БСП се решиха да атакуват нормативния акт, който според множество юристи е отчетливо противоконституционен.

Върховните съдии на практика атакуват самия смисъл на приетите от депутатите промени в Закона за банковата несъстоятелност, защото обратното действие позволява обезсилване на хиляди цесии и прихващания, направени по време на квестурата на КТБ. Още по темата.

Главният продуцент на направление „Спорт“ в БНТ Методи Манченко е поредният освободен от екипа на националната телевизия, след като СЕМ назначи миналото лято новия генерален директор Константин Каменаров.

Освен Манченко от 31 май се прекратяват договорите и на още няколко служители на ръководни позиции, сред които финансовият директор Росица Григорова и главният счетоводител Елисавета Боянова-Канелова.

Другите освободени са Зорина Бояджиева – началник на отдел „Управление на собствеността“, Асен Илиев – началник на отдел „Обществени поръчки“, и София Живкова – началник на отдел „Маркетинг и продажби“ в дирекция „Маркетинг и комуникации“. Подробности. 

Италия опитва да предотврати политическата криза с разговори в последния момент

Нови разговори за преодоляване на политическата криза се провеждат в Италия. Информацията е доста разнопосочна, но според нея назначеният за временен премиер Карло Котарели може и да се откаже от сформирането на технократски кабинет, след като евроксептиците от „Лигата“ и популистите от „Пет звезди“ обявиха, че ще използват парламентарното си мнозинство, за да саботират съставянето на служебно правителство, оглавено от Котарели. Има вероятност също така за свикване на предсрочни избори. Reuters пише и за възможно подновяване на опитите на „Лигата“ и „Пет звезди“ за съставяне на управляваща коалиция.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.