SHARE

Демократите официално си върнаха контрола над Камарата на представителите, с което получават възможност да държат под контрол президента, блокират законодателството му и защитят разследванията срещу него.

За втори път Нанси Пелоси става председател на долната камара – единствената жена в историята на САЩ, заемала позицията, наричана „третият човек в държавата“.

Често заклеймявана от републиканците като либерал от Сан Франциско и нападана отляво като представител на статуквото, тя изигра ключова роля в приемането на здравната реформа на Барак Обама през 2010 г. 

Републиканците все още държат контрола над горната камара – Сената – през който преминават и повечето номинации за държавна служба, както и външнополитическите решения.

Apple сви прогнозите си заради търговската война с Китай, акциите й се сринаха

Технологичният гигант Аpple взе необичайното решение да обяви очакванията си за по-ниски продажби през идното тримесечие заради слабо търсене на новите iPhone модели в Китай. Лошите новини изпратиха акциите на доскорошната трилионна компания надолу и те загубиха 8% от стойността си, повличайки със себе си и тези на доставчиците й, по-голямата част от които са азиатски компании. Потъването на акциите на Аpple продължи и при откриването на борсовата търговия в САЩ днес, когато общото понижение доближи 10%.

Изпълнителният директор на компанията Тим Кук обвини лошата конюнктура на китайския пазар за забавянето в продажбите. Втората по големина световна икономика изпитва по-големи проблеми от очакваното, след като търговската война между САЩ и Китай на практика се превърна в официална през изминалата година, а двете страни все още са много далеч от сделка. Писмото на Тим Кук събуди страховете на инвеститорите, че анализаторите са подценили отражението на икономическата война в Китай.

След три дни неразбории с е-винетките пътната агенция обяви гратисен период без глоби до 15 януари

До 15 януари по пътищата на България ще може да се пътува без винетка, а след това тол-полицията и пътната полиция ще започнат да глобяват за липса, обяви директорът на тол-управлението към пътната агенция Антон Антонов на извънредна пресконференция. Официалното обяснение е, че в момента тече информационна кампания за шофьорите и заради това щяло да има такъв гратисен период, преди полицията да започне да налага санкции.

През 2018 г. при катастрофи са загинали 607 души – със 75 по-малко от 2017 г., показват данните на МВР. Все пак съотношението на загинали в катастрофи спрямо населението остава сред най-високите в ЕС. Най-много тежки катастрофи и загинали има в област Пловдив.

През 2017 г. българите са похарчили за цигари малко повече от 2.1 млрд. лв., което е 3.2% от общите разходи на домакинство и това отрежда на страната пето място в ЕС, сочат данни на Евростат. Средният разход в ЕС е 1.8% от семейния бюджет. В статистиката не са включени електронните и бездимните цигари.

Девет картини на Владимир Димитров-Майстора са били откраднати от апартамент в София вчера, съобщи БНР. Те са били собственост на един от наследниците на известния художник. За момента не се знае точната стойност на откраднатите платна.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.