SHARE

Изграждането на АЕЦ „Белене“, което липсваше в управленската програма на коалицията ГЕРБ – „Обединени патриоти“, се върна в програмата на правителството, публикувана на сайта на Министерския съвет, макар и само като „анализ на възможностите“. Запазване на данъците, устойчиво нарастване на благосъстоянието чрез икономически растеж, продължаване на започнатите големи инфраструктурни обекти са другите приоритети във финансово-икономическите сектори. Подробности в „Дневник“.

 

Политическите формации „Да, България“, ДСБ, ДЕОС, „Зелените“ и БЗНС поискаха от президента Румен Радев да наложи вето на скоро приетия Закон за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Съюзът на съдиите също призова за вето върху законите. От политическите сили критикуват остро разпоредбата в закона за съдебната влакт, свързана с отстраняване на магистрати от длъжност, като изтъкват, че по този начин магистратите се третират по-тежко от държавните служители. По отношение на НПК те са против преместването на делата за корупция в специализиран съд, както и въвеждане на института за разпоредително открито заседание в наказателния процес. Повече може да прочетете тук. 

Към исканията на политическите формации се присъединиха и осем граждански организации. Призива към държавния глава отправят освен „Правосъдие за всеки“ също и гражданските сдружения „БОЕЦ“, „Граждански блок“, „Обединени реформатори“, Атлантическият съвет на Република България, Асоциация на българите в Република Македония „РАДКО“, Движение „Обществен натиск“, Асоциация на парковете в България. Според тях измененията в ЗСВ създават необосновани привилегии за членовете на отиващия си ВСС и нарушават Конституцията, създавайки условия за отстраняване на неудобни съдии.

109 законодателни инициатив предвижда кабинетът „Борисов 3“. Това гласи новата управленска програма на правителството за периода 2017- 2021, която бе одобрена вчера, предава „Дневник“. Закон за таксите, Закон за детето и семейството, промени в Семейния кодекс, проект за миграционен закон и нов Закон за движение по пътищата са предвидени в следващите пет години. Амбиции за въвеждане на електронно правосъдие, нов Наказателен кодекс и нов антикорупционен закон също фигурират в плана на правителството.

 

Жители и собственици на недвижимо имущество в кв. Кремиковци и село Локорско протестираха пред Министерскив съвет срещу намеренията на частна фирма да изгради кариера за добив и обработка на строителни материали. Протестиращите искат мястото да остане зелен район, а според тях изграждането на кариерата би довело до изсичането на голяма площ вековни борови гори и ще увеличи шума, както и ще се повиши степента на замърсяване на въздуха. Би бил засегнат и маршрутът на софийската Света гора.

Всяка болница ще има спешно отделение, предвижда проект на Министерството на здравеопазването. Всички болници да са задължени да осигуряват 24-часово изпълнение на лечебната дейност, включително и медицинска помощ при спешни състояния, предвижда проектът. След протести на болниците новият проект занижава изискванията към тях – такива са брой лекари и леглата за спешно лечение например. Становищата по проекта ще бъдат давани в едномесечен срок. Проектът е част от модернизацията на спешната помощ с евросредства, предават от „Дневник“.

Статуята на свободата стана причина за спор в Белия дом. Съветникът на Белия дом и репортер си размениха реплики, след като Доналд Тръмп подкрепи имиграционна политика в полза на по-образованите. Спорът идва от това, че надписът на статуята гласи „Дайте ми уморените, бедните, потиснатите, които искат да дишат свободно“, каза репортер на Си Ен Ен на Стивън Милър. Той на свой ред отвърна, че думите били добавени по-късно. Двойката навлезе във вербален двубой относно статуята като символ на свободата и образа, който тя дава на имиграцията в контраст на противоречивия път, по който е поела сегашната администрация.

Китай понася обвинения, след като съпругата на починалия в затвора след отказ за лечение Нобелов лауреат Лиу Саяобо е изчезнала. Поетесата Лиу Сия не се е свързвала с никого от деня преди смъртта на мъжа си и е държана на неизвестно място от китайските власти, казва нейният адвокат. САЩ, Европейският съюз и върховния комисар на ООН за правата на човека, както и „Амнести Интернешънал“ призоваха Пекин да освободи Лиу Сия, която бе държана под домашен арест от спечелването на наградата на Саяобо през 2010 г.

Гуверньорът на централната банка на Обединеното кралство предупреждава, че несигурността от Брекзит тежи на икономиката. Коментарите на Марк Карни са по повод гласуването на банката за задържане на настоящия курс. Британският паунд падна до най-ниското си ниво от девет месеца насам спрямо еврото. Карни казва, че инвестициите са по-малко от очакваното и причината е Брекзит.

„Не можеш да кажеш за това на пресата“, казва Тръмп на мексиканския президент Енрике Пеня.

Президентът на САЩ Тръмп е призовал мексиканския президент да престане да говори, че Мексико няма да плати за предложената стена, която трябва да спре потока от имигранти в страната. Това предават записи, с които са се сдобили от Washington Post.  В гневно обаждане Тръмп казва, че това е най-лошият му разговор за деня и разговорът с руския президент Путин е бил много по-приятен. Той добавя: „Ако ще казваш, че Мексико няма да плати за стената, тогава не искам повече да се срещам с вас, хора, защото не мога да живея с това“. Стената бе едно от най-противоречивите кампанийни обещания на Тръмп, а множество експерти са отхвърлили идеята за реализирането ѝ.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.