SHARE

За седми път недоволни граждани се събраха в сряда привечер на протест срещу изграждането на небостъргача „Златен век“ в столичния кв. „Лозенец“. В него се включиха семейства с деца и възрастни хора от квартала. На протеста дойде и омбудсманът Мая Манолова, която по-рано през деня поиска среща с министъра на регионалното развитие Петя Аврамова по казуса. Манолова, която според политици от БСП е сред обсъжданите кандидатури за кмет на София, беше потърсена от инициативния комитет „Лозенец“. Освен нея в демонстрацията се включиха общински съветници от БСП и от ДСБ, представители на неправителствената организация „Спаси София“, както и районният кмет Любомир Дреков. Протестиращите скандират искания за оставката на шефа на ДНСК арх. Иван Несторов и на зам.-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев. Вижте още в „Медиапул„.

Скандалът около шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, неговия мезонет, неговата тераса и неговата сауна става още по-гротескен.

В своя позиция, разпространена във вторник, Първа инвестиционна банка (ПИБ) внесе още съмнения около обстоятелствата, при които Пламен Георгиев е придобил т.нар. тризонет в столичния квартал „Гео Милев“ през 2017 г. В опит да защитят Георгиев за това, че не е декларирал терасата от 186.5 кв.м, която иначе фигурира в нотариалния акт на имота, от банката на практика потвърждават твърдението, че сделката е станала под пазарната стойност и данъчната оценка. Вижте „любопитните“ детайли в „Капитал„.

Подреждането на хаотичните владения на Делян Пеевски навлиза в нова фаза, коментира по друг „прелюбопитен“ казус изданието. След като през последната година и половина множество дружества (някои доскоро само свързвани с него) се вляха в неговата „Интръст“, сега започва процес тя да си създава нови дъщерни дружества. Справка в Търговския регистър показва две нови регистрации – „Шато Първенец“ и „Борово резидентшъл“. Съдейки по имената и адресите, в тези компании ще бъдат прехвърлени вече притежавани от депутата от ДПС активи – съответно „Старата изба“ в Първенец и бивша сладкарска работилница на столичната улица „Борово“ в „Красно село“.

България и Румъния са урок за ЕС. Негативен. Учудени?

„Трябва да имаме предвид този урок, когато започваме бъдещи преговори за присъединяване – въпросите за върховенството на закона, разделението на властите. Тези въпроси трябва да бъдат предварително решавани“, каза днес зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс на пресконференция, посветена на върховенството на закона и допълни: „Бях голям защитник на приемането на България и Румъния, това трябва да бъде ясно. Очакването механизмът бързо да реши въпроси, които още предварително е трябвало да бъдат решени, бе прекалено оптимистично“.

Европейската комисия предупреди, че „до дни“ ще предприеме действия срещу Румъния, ако правителството й приеме укази, чрез които се предоставя имунитет на обвинени за корупция политици и висши държавни служители. Това съобщи още той. Управляващата в Румъния Социалдемократическа партия прокарва серия законодателни промени, които ограничават независимостта на прокурорите и декриминализират част от корупционните престъпления. Тимерманс предупреди, че ЕК ще бъде принудена да действа незабавно, ако румънското правителство приеме подготвените укази за предоставяне на имунитет на лица от властта, осъдени за корупция.

Тимерманс, който бе издигнат от европейските социалисти за кандидат за председател на Европейската комисия, каза, че през последните два месеца е провел няколко срещи и два телефонни разговора с румънската министър-председателка Виорика Дънчила по проблема с независимостта на съдебната власт. Тимерманс настоя румънският кандидат за европейски главен прокурор Лаура Кьовеши да бъде оставена да участва спокойно в състезанието, в което бе предпочетена от Европейския парламент. Имал съм възможност в продължение на години да работя с Кьовеши, тя е много качествен юрист, поздравявам я за смелостта, добави Тимерманс.

Тимерманс съобщи, че ЕК е одобрила в сряда започването на нова наказателна процедура срещу Варшава заради законовите промени, които ограничават правомощията и дейността на съдиите. Той отбеляза, че вследствие действията на полските власти са преследвани съдии, които се изказват срещу предприетите от правителството реформи в правосъдието. Подробностите в „Медиапул„.

Още на тема върховенство на закона с адрес „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2.

Президентът Румен Радев свиква в понеделник (8 април) заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тема „Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки“. Това се казва в съобщение, разпространено от прессекретариата на държавния глава. Решението за заседанието идва две седмици след началото на скандала с апартаментите, купени от представители на управляващата партия ГЕРБ на по-ниски от пазарните цени от фирмата „Артекс“. Четете допълнително в „Дневник„.

„Консорциум Аркад“ е избран за изпълнител за строителството на транзитния газопровод от турската до сръбската граница, който се явява част от трасето на „Турски поток“. Това обяви по време на изслушване в Народното събрание енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от БНР. Тя съобщи, че изборът на строител е факт след успешно приключилата трета фаза на пазарния тест за резервиране на капацитет на тръбата. В края на февруари премиерът Бойко Борисов бе на посещение в Саудитска Арабия и покани местните инвеститори в България. Избраният консорциум е поискал 2.15 млрд. лв. без ДДС за изпълнение на проекта за 615 дни. Това го вмества в определения от държавната компания бюджет от 2.28 млрд. лв. без ДДС, съобщава „Капитал“.

Европейският парламент насрочи за утре в 12.00 ч. българско време гласуването на промените в правилата за дейността на превозвачите, предаде БТА. Председателят на европарламента Антонио Таяни уточни, че ще бъдат обединявани текстове със сходно значение, за да се съкрати времето за гласуване. Парламентарната транспортна комисия гласува вчера в продължение на пет часа над 1300 поправки в предложението.

Българската православна църква (БПЦ) вижда в проекта на Националната стратегия за детето съмнителен „визионерски“ проект, „идеологическа концепция“ и „социален конструкт“. Това става известно от официалното становище, което митрополитите са приели на последното заседание на Св. синод. Вижте още в „Клуб Z“.

Външните министри на страните от НАТО ще подновят опитите за подсилване присъствието на алианса в Черно море, съобщи високопоставен източник на Reuters. Мерките идват след Азовската криза, предизвикана от Кремъл миналата година, когато бяха нападнати украински кораби.

Източникът на Reuters съобщава, че на срещата, която съвпада със 70-годишнината от създаването на военния съюз, ще бъде поставен акцент върху противодействието на заплахата от Русия, включително в Черно море.

Във Вашингтон започва двудневна среща, която ще съвпадне със 70-годишнината на алианса – 4 април. Същия ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще произнесе слово пред двете камари на американския Конгрес и ще открие среща на министрите на отбраната на страните членки. Подробностите четете в „Терминал 3„.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви днес пред Европейския парламент, че ако британският парламент не одобри до 12 април постигнатото споразумение с ЕС, никаква допълнителна кратка отсрочка за оттеглянето на Великобритания няма да бъде възможна, научаваме от „Дневник„. По неговите думи събитията в британския парламент от последните дни допълнително са го убедили, че споразумението трябва да получи одобрение от ясно мнозинство. Според него утвърждаване на споразумението след 12 април би създало заплаха за изборите за евродепутати и за работата на институциите на ЕС.

За първи път след смъртта на Жан-Клод през 2009 г. Кристо се връща към тяхната запазена марка.
Той обяви, че е получил разрешение от френското правителство и Центъра за национални паметници на страната да опакова Триумфалната арка – една от най-известните забележителности в Париж, следващата година от 6 до 19 април. Въпреки че Центърът за национални паметници помога за проекта, той няма да получи публични средства. Кристо каза, че инсталацията ще бъде финансирана чрез продажбата на неговите подготвителни проучвания, рисунки, колажи и модели за нея. Вижте още в „Терминал 3„.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.