SHARE

България – горд първенец на Европейския съюз. Този път държавата ни е единствената в ЕС, която не спазва задълженията си по поддръжката на река Дунав. Това е становището на Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“ на Европейската комисия по време на среща за бъдещето на инструмента „Свързана Европа“ в Талин, съобщава „Капитал Daily“. „От всички проекти, свързани с международната транспортна инфраструктура в България, този ни причинява най-много главоболия. Спешно трябва да се свърши работата по Дунав. Там трябва да се прави драгаж всяка година. През последните 3 години българите не го правят.“ По думите му България може да се сравни с „най-лошите ученици в класа“. Той дава за пример Румъния, които изпълняват задълженията си много по-усърдно.

Бившият координатор на структурата на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) в Костинброд и кандидат за депутат Анелия Велева се е признала за виновна по обвиненията за трафик на хора, заяви за „Дневник“  районната прокуратура в Пловдив. Велева бе сред шестимата задържани участници в групата за трафик на нелегални мигранти от Близкия изток. С него на практика шестимата признават вината си, за да получат по-лека присъда. Споразумението на Велева е за 3-годишна условна присъда с изпитателен срок от пет години.

След голямата сватба, която патриотът Волен Сидеров вдигна този уикенд и на която присъства политическият ни „елит“, днес отношенията изглежда отново са делови. Премиерът и почетен гост Бойко Борисов е провел кратка среща с председателите на „Обединени патриоти“ Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров в Министерския съвет днес. На разговора е присъствал и Цветан Цветанов, като петимата управляващи са успели да стигнат до изводи, че проблеми в коалицията няма, потвърдиха пред „Дневник“ от ГЕРБ. До срещата се стигна, след като миналата седмица вицепремиерът Валери Симеонов се оплака от липса на диалог с ГЕРБ, но колегата му Красимир Каракачанов заяви, че няма проблем да си говори с премиера Бойко Борисов, припомнят от изданието.

Българите дават най-ниска оценка на работата на правосъдния министър Цецка Цачева, посочват последни проучвания. По отношение на вътрешния ред и сигурност, здравеопазването и правосъдието правителството получава слаба оценка. Общественото одобрение се концентрира основно в инфраструктурата – тоест българите се радват на новите си магистрали. Почти половината от участвалите в анализа (45%) заявяват, че изобщо не вярват, че в България борбата с корупцията по високите етажи на властта е желана и възможна. Тук може да прочетете пълния анализ, както и да видите приложените графики. 

От „Да, България“ излязоха с позиция срещу изявленията на премиера Бойко Борисов от последните седмици, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС трябва да се говори за отмяна на санкциите срещу Русия. Борисов обяви и в интервю за Би Ти Ви, и след срещата си с полската си колежка Беата Шидло в София, че желае да работи в полза на свалянето на санкциите срещу незаконното анексиране на Крим, защото според него те не работели.

„Споменатите от премиера санкции са част от координирана обща дипломатическа реакция на държавите от НАТО и ЕС срещу анексията на Крим и агресията срещу Украйна изобщо. Те имат конкретна цел – връщането на отношенията между РФ и Украйна на полето на базисните принципи на международното право, включително ненарушимостта на държавните граници и ненамеса във вътрешните работи.“

Четиридневната международна конференция „Тероризмът и електронните медии“, организирана от медиите на Русия с подкрепата на Федералната агенция по печата и масови комуникации на Руската федерация, се провежда… в България. Но има и още – партньор на конференцията е Съюзът на българските журналисти, където е публикувана част от информацията за събитието, като тя е описана на сайта на руската академия. За главен партньор е обявена „Лаборатория на Касперски“ – същата, която е обвинена за намесата в изборите в САЩ миналата година.

3,5 милиона души в Пуерто Рико са изправени пред катастрофална хуманитарна криза след опустошителния ураган „Мария“, който удари страната миналата седмица. В големи части от острова няма вода, електричество или обхват – близо 1400 от общо 1600 телефонни кули са сринати. Според данните може да отнеме от четири до шест месеца за възстановяване на електричеството. Островът се нуждае спешно от помощта на САЩ, а пуерториканци обвиняват бездействието на медиите и най-вече на президента Тръмп, който по техни думи е решил „да се заяжда с националната футболна лига, вместо да застане редом до страдащите“. Повече четете в Guardian.

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че иракските кюрди ще бъдат подложени на глад, ако обявят независимост след референдума от понеделник. За момента резултатите показват силна подкрепа за независимост. Иракското правителство също изключи възможността за формиране на кюрдска държава. 72% от кюрдите взеха участие в референдума, а мнозинството – около 90% по първоначални данни, са подкрепили отделянето. Финални резултати се очакват в сряда. Регионалното правителство на Кюрдистан обяви, че вотът не е обвързващ, но е повод за дебат с Багдад и околните страни с цел мирното отделяне на региона от Ирак, предава Reuters.
Днес френският президент Еманюел Макрон представи визията си за бъдещето на Европейския съюз. Създаване на пространство за обща отбрана и сигурност, обща стратегия, обща доктрина, обща интервенционна политика и общо взимане на решение за действия бяха сред идеите на президента, както и Европейска разузнавателна академия за обучение и споделяне на информация. Повече четете тук. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.