SHARE

На съвещание за борбата с контрабандата премиерът Бойко Борисов предупреди търговците на горива да изсветлят напълно бизнеса си, защото в противен случай ще последват арести, както това стана с предприемачи от тютюневия и алкохолния бранш.

Други новини, но някак свързани.

След повече от 70 години съществуване, последните от които ударно сринаха тютюневия му бизнес, „Булгартабак холдинг“ спира да съществува в бизнес пространството. На негово място ще се появи „Български инвестиционен холдинг“. Смяната на името трябва да бъде гласувана на извънредно общо събрание на акционерите, насрочено за 11 април, става ясно от документите в Търговския регистър. Ако промяната бъде потвърдена от акционерите, това ще е краят на тютюневия холдинг, който бе сред пазарните лидери в региона и позната марка не само в региона, но и в Близкия Изток допреди приватизацията му през 2011 г. Тогава холдингът стана притежание на регистрираната в Австрия фирма „БТ Инвест“, чиято собственост е скрита зад офшорки, които според различни публични източници водят до депутата Делян Пеевски. „БТ Инвест“ плати 100.100 млн. евро за активите на „Булгартабак холдинг“. След това само за седем години компанията загуби значителна част от пазарния си дял и бързо стана ясно, че собствениците имат съвсем други цели. Подробностите в „Медиапул„.

Още от „Медиапул“: председател на съд може да поиска от редови съдия да „побърза“ с делото си и това няма да се смята за натиск. Това стана ясно след днешното заседание на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която отказа да образува дисциплинарно производство срещу шефа на апелативния спецсъд Георги Ушев. Предложението той да бъде наказан бе внесено от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Според него Ушев е извършил нарушения по делото срещу бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Панов посочи, че Ушев е нарушил съдебния закон, като е изискал от съдия Иво Хинов, който гледа делото за подкупа, да изпрати материалите по-бързо в неговия съд и освен това е образувал дело заради пускането на двете от ареста, без да са спазени всички срокове по НПК. Предложението на Панов е отхвърлено с 9 гласа „против“ и само 1 „за“, съобщи „Съдебни репортажи“. Панов не е участвал в гласуването. Не стана ясно с какви аргументи е отхвърлено предложението, тъй като дебатите бяха закрити.Това няма да е последната дискусия около делото „Иванчева“ във ВСС. Самият Панов е заплашен дори да загуби поста си, ако инспекторатът към съвета установи, че той се е опитал да се намеси. Тази проверка срещу председателя на ВКС започна, след като в края на миналата година той възложи на трима съдии да проверят как са се движили делата за ареста на Иванчева и Петрова.

Новините от територията продължават адекватно:

Командировката на шефа на БНТ Константин Каменаров до Брюксел е била оформена със задна дата след завръщането му в България. Това става ясно от отговорите, които държавната телевизия е дала на Софийския градски съд. Информацията бе поискана от съда, след като стана ясно, че Каменаров е бил на събитие в Европейския парламент, докато официално се води в болнични заради вирус. Затова делото срещу него на 18 февруари бе отложено. Само ден по-късно обаче, на 19 февруари, ръководената от Каменаров телевизия излъчи репортаж за конференцията в Брюксел, от който стана ясно, че генералният директор е бил там. Шефът на БНТ се е почувствал зле още на 14 февруари, се твърди в отговорите на телевизията. Болничният му е издаден в деня на заседанието – 18 февруари. Нямало обаче начин командировката до Брюксел да се отложи, тъй като била планирана много по-рано и по покана на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Заповедта за нея била издадена на 12 февруари и е за два дни. Каменаров обаче заминал за един ден. След прибирането му заповедта е „видоизменена“ и в нея е записана само една дата – 19 февруари, твърдят от БНТ. Проверката на съда все още не е приключила. Чакат се резултати от столичната здравна инспекция, която трябва да провери как е издаден болничният лист. Диагнозата вирус е била поставена от лекар от 14-о ДКЦ в София. В него се препоръчва „домашно-стаен режим на лечение“ до 20 февруари. Каменаров е подсъдим за шофиране след употреба на алкохол. Случаят е от 2016 г. Тогава той бе хванат да кара с 1.6 промила. Шефът на БНТ бе осъден условно на първа инстанция. В момента обжалва пред градския съд.

Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи изслуша днес заедно с комисията по бюджетен контрол тримата кандидати за главен прокурор на ЕС. Предвижда се тази вечер комисията на ЕП по бюджетен контрол да определи своето становище след изслушванията. Утре комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, като вземе предвид това становище, ще гласува в открито заседание кого от кандидатите подкрепя. Това съобщиха във вторник източници от ЕП, цитирани от БТА. Вчера говорители на институцията не успяха да обяснят как ще изглежда процедурата след насроченото за този следобед изслушване на кандидатите за поста.

Инициатива „Правосъдие за всеки“ призова днес българските евродепутати да гласуват за Лаура Кьовеши. Обръщението им четете тук.

„Категорично ГЕРБ не иска машинно гласуване. Това е архаичен метод, използва се само в слабо развити демокрации. След машинно гласуване във Венецуела има 1.5 млн. фалшиви гласове“, каза днес по БНТ председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. Четем в „Дневник„.

И още от „Дневник“: Великобритания ще напусне Европейския съюз без сделка само с изричното съгласие на парламента, заяви премиерът Тереза Мей, цитирана от „Ройтерс“. Тя обеща на депутатите, че ако не одобрят преразгледано споразумение за Брекзит до 12 март, ще им даде възможност да гласуват дали страната да излезе от ЕС без сделка. Ако те отхвърлят този вариант, парламентът ще гласува на 14 март дали да поиска „кратко ограничено удължаване“ на периода за преговори по чл. 50 от Лисабонския договор, който даде началото на процеса по излизане от ЕС. Мей повтори, че тя лично е против такова отлагане и подчерта, че то не може да продължи след юни, тъй като в противен случай Обединеното кралство ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент в края на май, предаде „Франс прес“.

Клуб Z“ следи историята за това къде са Юлия и Сергей Скрипал и дали въобще са живи. Двамата са на неизвестно място, след като напуснаха болницата след отравянето си с „Новичок“ . Наскоро руското посолство в Лондон обяви, че не може да констатира дали бившият полковник и дъщеря му са живи. „Мога да потвърдя, че са живи“, казва във вторник пред „Интерфакс“ посланикът на Великобритания в Русия Лори Бристоу.  Той добавя, че искането от руското посолство в Лондон да се осъществи среща с тях им е било предадено.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.