SHARE

Не съществуват законови пречки за разсекретяването на стенограмата за КТБ от консултациите в президентството от 29 юни 2014 г. – това заяви ръководителят на правния екип на „Програма Достъп до информация“ адвокат Александър Кашъмов.

Президентът Румен Радев също се обяви за разсекретяване на стенограмата вчера, като каза, че отказът е бил провокиран от изборната ситуация в страната и последвалото сформиране на новото правителство.

Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев от „Нова република“ обявиха, че ще съдят финансовия министър Владислав Горанов заради отказ на публична информация за фалиралата банка.Те са подали заявление до финансовото ведомство по ЗДОИ, което е останало без отговор.

В заявлението те настояват да получат информация за събираемостта на някогашните активи на банката и твърдят, че ако тя е под 5%, това е „безобразие“.

Публични лица, каквито са депутатите, министрите и членовете на Управителния съвет на БНБ, не следва да бъдат питани за съгласие по Закона за достъпа до обществената информация. По презумпция именно те трябва да предоставят такава информация и това е тяхно законово задължение. По тази причина те нямат право да изразяват несъгласие, когато тяхното име е въвлечено в подобни разговори“, обяснява Кашъмов.

Съдебно решение принуди трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК) да спрат да издават решения за намалена работоспособност. Върховният административен съд отмени с решение ключови текстове от Наредбата за медицинската експертиза.

Хиляди хора ще останат без пенсии, ако този проблем не бъде решен изключително бързо”, казва пред Mediapool председателят на Сдружението на лекарите от ТЕЛК. В случая на Наредбата за медицинската експертиза няма как да действа предходен акт при наличие на отмяна, тъй като той няма общо с действащите към момента правила и не е пригоден за издаването на определени експертни решения.

Според първия новоизбран член на бъдещия Висш съдебен съвет Евгени Диков в срещите между главния прокурор Сотир Цацаров с “бизнесмени” няма нищо необичайно и ситуацията се преекспонира от медиите. Единствен кандидат за поста, Диков, който е директор на на Националната следствена служба и заместник на Цацаров, добавя, че според него няма нужда от промени в законодателството, регулиращо съдебната власт. 

Отново е спряна обществената поръчка за електронната система за събиране на тол-такса. Търгът бе многократно обжалван и подновяван, като последният път процедурата за подаване на оферти бе отворена за един-единствен ден, на 19 май.

Четири препоръки към България отправи Европейската комисия за следващия т.нар. “европейски семестър”. Очаквания към страната да разшири списъка на медицински дейности, които се покриват от здравната каса, и намаляване на плащането от пациентите в брой, както и фокусиране на вниманието върху недостига на медицински кадри. Препоръчват се подобрения в събирането на данъци и предприемане на мерки за намаляване на дела на сивата икономика. Освен това да се подобрят и условията и мерките за създаване на активен пазар на труда, както и работа по казуса с необслужените кредити и увеличаването на минималната работна заплата.

Каталуния е готова сама да обяви независимост, ако от Мадрид откажат да одобрят провеждането на референдум в испанската област. От El Pais са се сдобили с план на сепаратистката управа, която възнамерява да се откаже да признава властта на Мадрид, ако правителството на Мариано Рахой не насрочи референдум за независимост през септември/октомври 2017 г.

Американският президент Доналд Тръмп говори за заплахата от иранско ядрено оръжие по време на посещение в Израел. Той заяви, че “на Иран никога не бива да се позволява да притежава ядрено оръжие”. Това е пътуване зад граница на държавния глава, докато у дома в САЩ се вихри буря след разкрития, че президентът е споделил поверителна информация с Русия. За източник на информацията се смята именно Израел.

Президентът ще проведе разговори както с израелци, така и с палестинци по време на двудневния си престой. Тръмп нарича израелско-палестинското примирие “решаваща сделка”, без да дава конкретни предложения за достигането на целта. Следващата фаза от пътуването му ще бъдат Рим и Брюксел, където ще се срещне съответно с папата и белгийски официални лица.

Междувременно Иран обвини САЩ в “иранофобия”и заяви, че страната предоставя оръжие на “опасни терористи”. Саудитска Арабия и Иран се борят за влияние в Близкия изток, като подкрепят враждуващи фракции в страни като Сирия, Йемен, Либия и Ирак.

Масови съдебни процеси в Турция, на които се чуват и призиви за смъртни присъди, все още забранени от турската конституция. 221 обвиняеми – повечето от които са бивши високопоставени офицери – ще бъдат съдени за участие в опита за преврат срещу Ердоган от миналата година. Тълпи са събрани пред импровизирани съдилища, а плакати гласят “За мъчениците от 15 юли искаме смъртна присъда”. Чистката на президента Реджеп Ердоган над държавни официални лица, академици, военни, учители и журналисти се свързва с преврата през юли миналата година.

Бразилският президент Мишел Темер отказа да подаде оставка в разгарата на скандал след изтичане на запис за съгласието на държавния глава да се даде подкуп на бившия председател на парламента Едуардо Куня, който в момента излежава присъда за корупция. Скандалът заплашва стабилността в най-голямата южноамериканска икономика, само година след отстраняването от длъжност на предишния президент. Стотици протестиращи излязоха по улиците на Сао Пауло и Рио де Жанейро в неделя в искане на оставката на президента.

Утре, 23 май, от 18 ч. ще се проведе Маршът за европейско правосъдие, организиран от инициатива “Правосъдие за всеки”. Всички възмутени от последните скандали в съдебната система и заплахите срещу магистратите, които се осмеляват да се надигнат, както недоволните от липсата на съдебна реформа са добре дошли на марша. 

За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник”, “Медиапул”, BBC и Reuters. 

Снимка: AFP / NIKOLAY DOYCHINOV

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.