SHARE

Докато хиляди граждани в 29 града в страната и чужбина протестират срещу орязването на Национален парк „Пирин“ и корупцията в пленената държава, стана ясно, че концесионният договор с „Юлен“ АД е изчезнал от Националния концесионен регистър. Проверка показва, че до 9 януари 2018 г. в 10 и 59 ч. файлът е бил наличен.

Така изглежда опитът да се открие концесионният договор с „Юлен“ АД към 19:30 ч. българско време днес.

Междувременно каузата за спасяването на Пирин и борбата с корупцията получава отзвук и в Европа, откъдето призовават към действия относно противоречивото и скандално решение на правителството на Бойко Борисов.

Вчера той самият влезе в емблематична реч, изпълнена с патос, в която разказваше за опита си като еколог. За съжаление той не успя да убеди в легитимността на решенията си евродепутата и съпредседател на парламентарната група на Зелените/Европейски свободен алианс в Европейския парламент – Ска Келер. От „Дневник“ предлагат интервю относно мнението на Келер за позицията на Борисов и правителството му, а ние ви предлагаме да изгледате обръщението й със субтитри.

Въпреки липсващите договори, въпреки протестите, въпреки явната неспособност на правителството да защити адекватно решението си пред Европа днес Валери Симеонов заяви, че ще прокарва втори лифт. Симеонов беше упълномощен да се срещне с еколози, за да говори с тях по темата, а Нено Димов повтори неверен факт, за каквито неверни опорки вече си говорихме тук, че само 2% от територията на Национален парк „Пирин“ щяла да бъде засегната. Повече може да прочетете отново в „Дневник“.

Ден след като българският световноизвестен алпинист Боян Петров обяви свой проект за казуса с Пирин, той бе обвинен в различни конспиративни схеми от сдружение „Бъдеще за община Банско“. Вчера Боян Петров представи подробно в интервю за „Капитал“ предложенията си за промени в плана за управление на Национален парк „Пирин“, пише „Дневник“. В петък Петров ще внесе в Министерството на околната среда и водите проекта си с копие до Министерския съвет. Повече – тук. 

Главният прокурор Сотир Цацаров е назначил проверка, чиято цел ще бъде да разбере за колко време се изпълняват наказанията и присъдите. Това негово действие е провокирано след случая в Нови Искър, при който се оказва, че главният заподозрян не е бил открит осем години.

Върховният административен съд окончателно потвърди отнемането на секретния достъп на Георги Гатев, като той окончателно е отстранен от поста си в Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. По време на две заседания на ВАС така и не е представен протокол от заседанието, нито други доказателства, въпреки че такива са поискани. Магистратите не са разпитали като свидетел шефа на бюрот о Бойко Рашков. Според самия Рашков случаят с Гатев е атака срещу контрола на СРС, предава „Медиапул“. 

Пленумът на Висшия съдебен съвет пък запази „вечните началници“ в съдебната система – апаратчиците, които правят кариера като шефове на съдилища и прокуратури. Основният закон постановява, че шефовете в съдебната система имат петгодишен мандат с право на повторно назначаване, но тъй като текстът на закона е неясен, те могат да бъдат преназначавани другаде на трети, четвърти и т.н. мандат. Цацаров защити това статукво въпреки опитите то да бъде променено, така че магистрат да има право на общо два ръководни мандата. Пленумът на ВСС пък очаквано подкрепи Цацаров. Повече четете отново в „Медиапул“. 

Защо се политизира темата за Витоша и защо това е важно говори Мануела Малеева на Кръгла маса за проблемите на Витоша, организирана от ДСБ, „Да, България“, „Зелените“ и ДЕОС . Позицията на Малеева може да прочетете тук. 

Разследване на британския Guardian изобличава ООН като организация, която не е вземала мерки системно относно сексуалния тормоз и насилие в офисите си по цял свят, като жертвите са били игнорирани, а извършителите не са били подложени на контрол или осъждани. Десетки настоящи и бивши служители на ООН описват пред изданието, че ООН е потулвала проблемите и е била неефективна в справянето с проблема. 15 от интервюираните са заявили, че са изпитали или подали сигнал за тормоз или насилие през последните пет години, като нарушенията варират от вербално насилие до изнасилване. Седем от жените са подали официални жалби, като служителите подчертават, че това не е стандартна практика, тъй като жертвите изпитват притеснения от загуба на работата си. „Ако подадеш сигнал – считай, че кариерата ти е приключила, особено ако си консултант“, казва една от служителките, която е била тормозена от началника си по време на работа по програма. Повече четете тук. 

Смъртоносна буря удари Холандия и Германия, като петима са загиналите в ураганните ветрове в Северна Европа. Ветровете със скорост 140 км/ч накараха железниците Deutsche Bahn да отменят дългите пътувания до края на четвъртък. Много регионални транспортни връзки също са отменени. Летището „Схипхол“ в Амстердам, което е едно от най-заетите в Европа, отмени полетите си за няколко часа и две от общо трите зали за заминаващи бяха затворени, след като панели на покрива паднаха вследствие на вятъра. Повече информация предава BBC. 

Снимка: Калоян Янков 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.