SHARE

Пореден терористичен акт в Европа беляза 17 август. Микробус рани десетки в туристическата зона на бул. „Лас Рамблас“ в Барселона в късния следобед. Все още няма данни за броя на ранените и дали има загинали, както и дали са засегнати български граждани.

Нови 9 журналисти са задържани в Турция по разследване за връзки с Фетуллах Гюлен, обвиняван от Анкара за неуспешния опит за преврат миналото лято. На 10 август са издадени заповедите за арест на 35 бивши и сегашни служители на медии, 11 от тях са задържани. Двама са освободени под гаранция. Вижте още подробности в онлайн изданието на „Мениджър“.

У нас строителната компания „Галчев Инженеринг“, която от няколко месеца ремонтира Националния дворец на културата и около която се разрази скандал при смяната на директора Мирослав Боршош, ще получи нова обществена поръчка от НДК. Процедурата с пряко договаряне е за изграждане на система за сигурност във връзка с предстоящото председателство на Съвета на ЕС и е на стойност малко под 12 млн. лв.

Чуждите инвестиции в България за първото полугодие са се свили почти наполовина, пише „Инвестор“. По предварителни данни на БНБ те са намалели с 46,8% (355,9 млн. евро) спрямо същия период на миналата година. Най-големите нетни преки инвестиции в страната през първите шест месеца на тази година са направени от холандски компании – 283,3 млн. евро, следвани от швейцарски – 104,6 млн. евро.

Графика: БНБ

Нараства броят на желаещите да платят данъците си с карта, а не в брой, ако имаха тази възможност, показва проучване по поръчка на Visa в България. 66 на сто от хората от големите градове, които подават данъчни декларации, са готови да го направят безкасово. През 2014 г. делът им е бил 41%., 61% през 2015 г. и 64% през 2016 г., съобщава Mediapool.

Мрежата за дигитално развитие EDIT и Google започват тримесечна обиколка в България под надслов EDIT on the ROAD, пише „Дневник“. Инициативата ще среща дигитални предприемачи с представители на традиционния бизнес и местната власт в седем града – Бургас, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Габрово, Враца и Русе.

Съвсем малко на Запад – македонският парламент освободи досегашния главен прокурор Марко Звърлевски, който беше назначен по времето на правителството на Никола Груевски. За освобождаването му гласуваха 64 депутати в 120-местния парламент. Депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, които в продължение на два месеца използваха процедурни въпроси за блокиране на освобождаването на Звърлевски, днес не участваха на гласуването.

Amazon обяви плановете си за нов логистичен център в английския град Бристъл, който ще създаде над 1000 работни места на Острова. Съобщението от онлайн гиганта дойде едновременно с обвинението на американския президент Тръмп в Twitter, че компанията нанася големи щети на търговските вериги и води до загуба на работни места. След туита на Тръмп акциите на компанията се свлякоха с над $5 млрд.

И накрая – новина за силата на човешкия дух и образованието. Месец след като завърши гимназия, Нобеловият лауреат от 2014 г. Малала Юсуфзай беше приета в Оксфорд с отлични оценки на изпитите. Там тя ще изучава политология, философия и икономика.

Снимка: Independent

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.