SHARE

„Той говори и хората му внимателно слушат. Искам и моите хора да правят същото“, мечтае президентът на САЩ Доналд Тръмп, докато говори за Ким Чен Ун, лидера на комунистическа Северна Корея. Това се случва няколко месеца след като Ото Уормбиър, американски студент, бе върнат в САЩ в състояние на кома след 17 месеца арест в Северна Корея. Уормбиър почина малко след това. Друг скорошен символ на просперитета и щастието в Корейската народно-демократична република е и избягалият само преди няколко месеца войник граничар, като хирурзите, които се бориха да спасят живота му, откриха сред всичко друго и огромни паразити, някои от които 27 сантиметра дълги, в храносмилателната му система – сигурен знак за лоши санитарни условия и недостиг на храна.

Но хубаво е, когато хората те слушат – дори да се налага да накараш няколко свои роднини да изчезнат за целта, защото просто мътят работите. В крайна сметка в името на просперитета и властта всичко е разбираемо. За съжаление Доналд Тръмп ще трябва да почака, тъй като институциите в САЩ все още не са толкова немощни, колкото севернокорейските граждани, затова и днес бившият мениджър на кампанията на Тръмп – Пол Манафорт, бе изпратен в затвора, след като наруши условията на гаранцията си. Ех, тази демокрация, как лошо се държи с хората и колко много ни отнема!

Сигурно затова и в България не сме ѝ големи фенове и дори си я връщаме обратно в магазина, за да си се върнем в миналото, когато нямаше нищо, но поне го имаше по много и беше голямо!

Гледам пресконференцията на Тръмпе за срещата с Кимчи и установявам, че Борисов няма стигане.

Публикувахте от Ivan Chervenkov в 14 юни 2018 г.

 

Така, докато хората с увреждания протестират на палаткови лагери и великият ни Първи човек Б.Б. чака „да му се махнат от главата“, в чужбината се отчита голямата грижа на България и опитът на държавата в грижата за същите тези хора. Заместник-министърът на социалната политика Росица Димитрова и държавният експерт от отдел „Интеграция на хората с увреждания“ са се насладили на самолетна бизнес класа и пътуване на стойност над 15 хил. лв., командировъчни за шест дни за тридневна конференция и на всичкото отгоре са казали колко добре се държим с хората с увреждания, колко е хубаво в България и въобще как всичко е наред и си живеем във вечна дружба между народите. Така е, вярно е!

Иначе бедствията в страната от хубави инфраструктурни проекти продължават, но това е умишлено, разбира се. Целта е България да се превърне в атракция, подобна на Венеция. Днес това се случва в Монтана.

#видимирезултати днес от Монтана

Публикувахте от Стела Николова в 15 юни 2018 г.

 

Междувременно Първият на държавата ще даде пари на хората с увреждания от едноличния си държавен трезор (който демократите наричат държавен бюджет и се носят легенди, че в други времена премиерът не можел еднолично да раздава пари оттам, а трябвало да се гласува от много хора – пълни глупости). Това обаче ще стане само тогава, когато Първият се убеди, че парите ще отидат „там, където трябва“. Ние сме съгласни с Първия и разбираме, че когато човек краде толкова много, е нормално да се предполага, че и всички други крадат също толкова много, и да иска някакви гаранции. Б.Б. завърши с порицание, че никое правителство не е давало толкова пари, колкото неговото. И тук сме съгласни, защото от отдавна правителство не си е давало толкова много пари – поне от 30-ина години!

А и за какво ни е демокрация, като депутатите ни са по-чисти от сълзи, честно да си кажем. След като стана ясно, че Делян Славчев Пеевски е най-големият данъкоплатец в България, най-чистият, най-успелият и въобще всичко най-, кметът на Пловдив Иван Тотев също бе освободен от задължението да отговаря за злоупотреби по проекта за изграждането на пловдивски зоокът. Напомняме, че именно господин Тотев успя да се пребори и в духа на здравия социалистически реализъм напълно да изтрие културата от лицето на Пловдив тази година.

ДЕМОНСТРАЦИЯ НА НЕВЕЖЕСТВО. Преди малко бяхме известени, че върху автентичната варовикова облицовка на колоните на…

Публикувахте от Български архитектурен модернизъм / Bulgarian Modernist Architecture в 14 юни 2018 г.

 

На фона на всичко това някои хора все още продължават да търсят някаква истина. „Демократична България“ заяви, че ще търси подкрепа от Европейския съюз във връзка с проекта АЕЦ „Белене“, който те считат за финансово опасен и екологично опасен за страната. От движението искат независима оценка за въздействието на проекта върху околната среда, нова социално-икономическа оценка, съобразяване с последните европейски директиви за сеизмичните рискове. „Дори и проядрените среди у нас, които чакат с нетърпение възобновяването на проекта, признаха, че при нов инвеститор се налага повторно провеждане на всички процедури“, пишат колегите от „Медиапул“. Ние обаче знаем, че ще се проведат само едни процедури в едни медии, които принадлежат на едни редовни данъкоплатци и успели млади мъже, които пък са свързани с онези, които ще си вземат едни пари и служат на едни интереси, свързани с руската енергия. И докато във всяка демократична държава плурализмът и множеството проверки биха били приветствани и от опозиция, и от управляващи, то у нас не обичаме да се проверяваме много-много, защото има опасност истината да лъсне наяве. 

Във връзка с лъсването на истината има и нещо хубаво – сатирата. Или по-точно изложбата „Европа на карикатуристите“, която ще се открие в Дома на Европа на 20 юни т.г. и ще включва карикатуристи от Белгия, Великобритания, Германия, Ирландия, Полша, Словакия, Унгария, Франция, Холандия, Хърватска, Чешката република и разбира се, България, която ще бъде представена от художниците на „Прас/Прес“ – Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов, когото познавате и като карикатурист на „Терминал 3“. Входът е свободен, удоволствието – гарантирано.

Скъпи приятели,по повод приключването на Председателството на България на Съвета на ЕС по инициатива на Посолството на…

Публикувахте от Prass-Press в 14 юни 2018 г.

 

Далеч от родните авторитарни мераци, София може само да си мечтае да достигне Делхи, Индия, където замърсяването на въздуха вече е толкова лошо, че е отвъд скалата за измерване. Прашните бури са връхлетели града месеци преди „традиционния“ сезон на замърсяването, а смогът е толкова токсичен, че не може да бъде измерен от устройствата. Кореспондентът на Асошиейтед Франс прес за Южна Азия Алекзандр Маршан написа, че „ако подобно нещо се случваше в западния свят, градовете щяха да бъдат евакуирани. Делхи се задушава“. 14 от 20-те най-замърсени градове се намират в Индия, която пък има най-голям процент дихателни заболявания сред населението в света. Половината от 4.4 милиона деца в Делхи са с недоразвити бели дробове и никога няма да се възстановят напълно. На този етап правителството прилага мерки единствено при обществен натиск, съобщават медии.

 

Снимка: Valdes Radev 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.