SHARE

21 души са доказано заразени с морбили, съобщи Нова тв, цитирана от „Клуб Z“. Основен източник на заразата е детското отделение на болницата в Разлог, което е затворено спешно след това. Основната причина за заразата е липса на ваксинация. 18 души там са се лекували от други заболявания, когато са почнали да проявяват симптомите на вируса. Засега това не е епидемия, е становището на здравните власти. Кога ще бъде, питаме ние, след като за цялата минала година случаите на морбили в България са били 13, а сега само за дни те са вече 21? Повече по темата за  необходимостта от ваксини можете да прочете тук.

Представители на британските служби са пристигнали в България да помагат в разследването на отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г. Вътрешният министър Младен Маринов съобщи това в петък, без да дава повече подробности. Това е водеща новина на „Медиапул“. Пристигането на британските разследващи става дни след като българските власти проговориха публично за съмнителното отравяне на Гебрев четири години след случването му. А причината беше, че международният сайт за разследвания „Белингкат“ откри сходство между отравянето на Гебрев през 2015 г. и това на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му с „Новичок“ в Англия през 2018 г. чрез трети участник освен установените досега двама офицери от ГРУ. Днес изданието разкри и него – зад фалшивата самоличност на Сергей Федотов стои всъщност Денис Сергеев – висшестоящ офицер от ГРУ. Подробностите можете да прочетете в „Терминал 3.

Още нещо интересно можете да прочетете от нас днес – „Кой проспа закона за изпиране на пари в случая с милионите от Венецуела“ е експертен анализ, който подробно обяснява, че: „За всеки запознат с разпоредбите на Закона за мерките срещу изпиране на пари (ЗМИП) и с вменените от него и от Правилника за прилагането му задължение на банките за извършване на комплексни проверки на своите клиенти във всички случаи на необичайни операции с цел предотвратяване изпирането на пари това изказване звучи не само непрофесионално, но и скандално.“

Очевидно това е било в основата и на причините за посещението на американския посланик Ерик Рубин в БНБ днес. За нея научаваме от  Дневник“. Основна тема на срещата е било мандатът на централната банка и неговото практическо прилагане в областта на предотвратяването на изпирането на пари, се посочва в съобщение на БНБ до медиите.

По повод всичко случващо се вестник „Сега“ закова със заглавие: „Западните посолства взеха България на ръчно управление“.

Следват новини за пътища и дюни:
Всички големи български строители играят в търга за пътя през Кресненското дефиле – десет са кандидатите  за изграждането на 13.2 км от магистрала „Струма“ в участъка между Кресна и Крупник (лот 3.2.1).

Ако държавата реши всички зони с дюни да бъдат изкупени и отчуждени, ще трябва да плати над 1 млрд. лева. Това изчисли министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в кулоарите на парламента, съобщава „Фокус“.

Вместо да обяви обхвата на платените пътища и размера на тол-таксите, парламентът натовари министъра на регионалното развитие да създаде Обществен консултативен съвет по въвеждането им с участието на партньорски институции и браншови организации до 31 март. Това означава, че в най-добрия случай тарифите ще са ясни през април. Както е известно, годината започна с неразбории около електронните винетки, довели до оставки по върховете на пътната агенция.
Тол-таксите за тежкотоварните автомобили трябва да влязат в сила от 16 август, припомня „Медиапул“. Тарифите са важни за превозвачите, строителния бранш и индиректно за гражданите, защото може да се стигне до поскъпване на основни хранителни продукти и на междуградските превози.

Ще бъдат осигурени средства за 12 проекта в областта на околната среда в 10 държави от ЕС, сред които и България, която ще получи 16.7 милиона евро, съобщи Европейската комисия. Това е новина от „Дневник“. Градове в България и Унгария ще получат средства за борба със замърсяването на въздуха. Проектите, които ще бъдат подкрепени, включват подмяна на замърсяващите битови отоплителни системи или изграждане на устойчив обществен транспорт и на инфраструктура за велосипедисти и електрически превозни средства. Тези два интегрирани проекта имат общ бюджет от 32.6 млн. евро, като 19.6 млн. евро са от програма LIFE. В рамките на двата проекта ще се координира използването на близо 1.77 млрд. евро допълнително финансиране.

В специално изявление президентът на САЩ потвърди, че скоро ще обяви извънредно положение по южната граница на страната, за да изпълни основното си предизборно обещание – да построи масивно гранично заграждение. Двете камари на парламента отказаха да му предоставят исканите милиарди и той прибягва до правомощия, дадени на държавния глава през 1976 г. Те му позволяват да използва част от средствата, с които се финансират обекти – на първо място с гражданско предназначение – на строителни поделения на министерството на отбраната.

Лидерите на престъпни групировки в Русия ще може да бъдат пращани в затвора само заради водещата си роля в тях, обобщава „Ведомости“ същността на законопроект, внесен вчера от президента Владимир Путин в Държавната дума.

Хубав уикенд!

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.