SHARE

България задълбочава военното си сътрудничество с Русия въпреки напрежението с НАТО. Това се случва на фона на множество  доказателства, включително и в одобрения от Министерския съвет доклад, които посочват Русия като заплаха номер едно за българската национална сигурност и показват високата уязвимост на България към руско влияние. Във вторник помощникът на руския президент Путин по въпросите на военнотехническото сътрудничество е съобщил, че Русия ще ремонтира вертолети в Афганистан, които ще се ползват от българските военни. „С делегация от България например бе подписано споразумение за ремонт на хеликоптерна техника, използвана от Афганистан“, цитира Владимир Кожин „Медиапул“, позовавайки се на руски медии. От българската страна никой не е комуникирал отговори до журналистите, но проверка в Министерството на икономиката показва, че все още няма сключен договор. Традиционно обаче, отбелязват от изданието, подобни новини се съобщават първо от руски източници, а София часове по-късно потвърждава неудобната ситуация. Съобщава се, че Русия има интерес и към ремонт на военните ни кораби. 

Организации, завели колективни искове срещу Столичната община заради мръсния въздух, са отправили апел съдия Богдана Желявска да не разглежда делото. Молбата за отвод на съдия Желявска е мотивирана със съмненията на жалбоподателите за нейната безпристрастност, както и заради необосновано забавяне на допускането на процесното дело. Повече четете в „Дневник“. 

За плачевното състояние на ремонтираните улици в София: сериозното забавяне на ремонта на столичния бул. „Шипченски проход“ ще доведе и до сериозна глоба за фирмата изпълнител, като до момента тя е 130 хил. лв. според кмета Йорданка Фъндъкова. Ремонтът започва на 4 юли, като първоначално той трябваше да бъде готов за около две седмици, но след това срокът беше удължаван няколко пъти. Проверка на Фандъкова е установила, че фирмата изпълнител отново се е забавила.Това е поредният абсурден ремонт в столицата, като активни граждани постоянно алармират за лошото изпълнение на ремонтите, с което Столичната община е известнa. Повече по темата може да прочетете отново в „Дневник“. 

Полицаите ще излязат на национален протест в четвъртък, тъй като след среща на полицейските синдикати с ръководството на МВР стана известно, че са нужни близо 140 млн. лв. годишно за исканото увеличение на заплатите, което е невъзможно. Той ще се проведе едновременно в София и Варна. След споровете между синдикатите и заместник-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов за размера на заплатите консенсус не бе постигнат. Синдикатите предложиха минималната заплата в МВР да бъде обвързана с минималната или средната за страната. Балабанов обясни, че към днешната среща няма как да бъде постигнат „категоричен отговор“, тъй като за промените в закона има конкретен ред, по който трябва да се мине, разказват „Дневник“. Припомняме, че България е държавата в ЕС с най-големи разходи от БВП за прокуратура и полиция. 

Д-р Тинка Троева е свободена от длъжността директор на Център „Фонд за лечение на деца“ със заповед на министъра на здравеопазването. Мотив за освобождаването на д-р Троева е системно нарушаване на Правилника за дейността и организацията на работата на фонда. Сигнал за тези нарушения е изпратен и до прокуратурата, съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването. На мястото на Троева от днес, 12 септември, на длъжността е назначена д-р Мариета Райкова. Повече четете тук. 

Бившият министър на икономиката Трайчо Трайков заяви, че държавата все още не е обяснила защо харчи пари на данъкоплатците за спасяването на оръжейния завод „Дунарит“. По думите му настоящият икономически министър Емил Караниколов трябва да се отчете по случая, цитираме „Дневник“. В момента  „Дунарит“ дължи средства на държавата, поясни Трайков. Дълговете, заплатени от държавата, бяха на стойност 48 млн. лв. и бяха към дружества, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Ръководството на завода обяви в края на август, че е погасило всичките си задължения и е внесло парите.

Координаторът на Европейския парламент за Брекзит Ги Верхофстад призова британския премиер Тереза Мей да премисли сериозно отношението си към европейските парламентаристи и да разговаря с тях публично. Guardian напомнят, че в миналото Тони Блеър, Гордън Браун и Маргарет тачър са говорили пред парламента в трудни политически моменти. Развръзката предстои, а повече може да прочетете тук.

След като ООН затегна санкциите срещу Северна Корея, Пхенян заплаши САЩ с „най-голямата болка“, от която някога са страдали. Комунистическата република обвинява Вашингтон в избиране на „политическа, икономическа и военна конфронтация“. Санкциите на ООН целят да ограничат доставките на горива до страната и да орежат средствата, които се наливат в оръжейната програма на страната. Те ограничават вноса на петрол и текстил и са следствие на шести и най-голям ядрен тест, който Северна Корея проведе по-рано този месец.

Първия ден на протестите във Франция протече нормално. Няколко десетки хиляди се събраха в Париж и близо 200 други града, за да протестират по повод реформите на кодекса на труда, които въвежда новият президент Еманюел Макрон. Протестите бяха по-малки в сравнение с мобилизацията миналата година, като префектурата на Париж съобщава за 24 000 протестиращи (синдикатите обявиха, че броят им бил 60 000). В Марсилия на протест са излезли едва 7500 души, около 5000 в Лион, като прагът от 5000 е пресечен единствено в Тулуза, където са излезли 8000. Повече за трудовата реформа може да прочетете тук. 

Управляващите консерватори спечелиха изборите в Норвегия. Кампанията се въртеше около данъците, имиграцията, енергийната политика в страната и европейската интеграция. Премиерът Ерна Солберг обяви победата в понеделник вечер. Тя ще се коалира заедно с Партията на прогреса и ще контролира 89 места в еднокамарния 169-местен парламент, в случай че двете по-малки центристки партии продължат да им оказват подкрепа. Повече може да научите тук. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.