SHARE

Около 50 000 души взеха участие този уикенд в шествие в подкрепа на оставането на Великобритания в Европейския съюз. „Маршът за Европа“ започна в Хайд парк, изви се през централен Лондон и приключи на площада пред парламента с речи и аргументи за оставане в ЕС, сред които и речта на български журналист – живеещата в Лондон Мария Спирова.  Вижте снимки от марша, предоставени от TheNewEuropean – тук. 

Соченият за фаворит по политически причини Георги Чолаков ще бъде начело на Върховния административен съд. Изслушването, чиято хронология е предоставена от „Дневник“, протече „по план“, тъй като от месеци се знаеше, че Георги Чолаков е следващ за поста. Изборът ще бъде изпратен в президентството за издаване на указ от държавния глава. Ако Румен Радев потвърди решението на съвета, Чолаков ще е новият председател на ключовата съдебна инстанция, която контролира всички актове на изпълнителната власт. Повече информация за Георги Чолаков може да прочетете тук. 

Без решителна реформа на прокуратурата не би могло да се очакват позитивни резултати в борбата с корупцията, заявиха от неправителствената Фондация „Антикорупционен фонд“. Изводът е част от цялостно становище на фондацията по проекта за антикорупционен закон на ГЕРБ, подготвен от правосъдното министерство, който бе жестоко критикуван на няколко инстанции.  „Създаването на нов антикорупционен орган не би постигнало поставените цели за противодействие на корупцията, ако не се съчетае с решителна реформа на прокуратурата като единствения орган, който ръководи разследването и може да повдига и поддържа обвинения срещу лицата, извършили корупционни престъпления“, се казва в позицията на организацията, цитирана от „Дневник“. 

От учителите вече да не се изисква да минават ежегоден психотест – това предлагат от Министерството на здравеопазването. В проекта за изменението се предвижда работодателят да има самостоятелност относно необходимостта от извършване на медицински преглед при промяна на различни обстоятелства и да го изисква от служителите в различни моменти от годината, а не само преди 30 септември. От министерството заявяват, че подобни срокове са нецелесъобразни и контрират с аргумент, че така работодателят ще може да изисква тестове да бъдат правени по всяко време. Остава обаче фактът, че с новата наредба подобни тестове може изобщо да не бъдат правени на първо място.

Либерална коалиция от опозиционни партии печели местните избори в централна Москва в съревнование с кандидати на партията на Владимир Путин, предава Guardian.  Движението на обединените демократи е взело 11 от 12 места в района на „Тверская“ – богат район близо до Кремъл. Те са спечелили същия брой места в район „Гагарински“, където самият Путин гласува в неделя. Сред победителите е Илия Яшин, бивш съюзник на убития журналист Борис Немцов, който шеговито коментира, че „В града има нов шериф“.

Българин, шофьор на камион, е задържан в Белгия с обвинение за превоз на мигранти, съобщиха местни медии, предава „Дневник“. Предстои на съдебните власти в страната да вземат решение утре дали българският гражданин да бъде лишен от свобода с постоянна мярка. Миналата седмица камионът му е бил проверен при опит да бъде натоварен на ферибот към Великобритания през белгийското пристанище Зеебрюхе.

България ще вземе участие в международно командно-щабно учение на НАТО в Украйна. В действията ще участват 2500 военнослужещи от 14 страни. Учението няма връзка с руските маневри „Запад-2017“, като не е замислено с цел противодействие срещу руска агресия, предават от „Медиапул“.  По-рано Москва е съобщила, че в учението „Запад -2017“ ще вземат участие близо 13 000 военни, от които 7200 беларуски и 5500 руски, а от Минск са пояснили, че руските подразделения ще се приберат в Русия след края на маневрите.

Започва прием на заявления по Програма за развитие на селските райони по мярка „Хуманно отношение към животните“, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“. Документи могат да се подават от 25 септември до 31 октомври 2017 г. в областните дирекции на институцията. Бюджетът по мярката е 56 859 510,50 евро, като финансовата помощ ще осигури по-добър здравен статус на животните и ще подобри хигиената при тяхното отглеждане, научаваме отново от „Дневник“. 

Добрите новини – алпинистът Боян Петров е готов с аклиматизацията и заедно с тримата испанци от експедицията започват атака на вр. Даулагири. Това ще бъде десетият осемхиладник в постиженията на Петров, в случай че изкачването е успешно. „В последните дни дойдоха и всички съседи, които очаквахме. Лагерът стана малко по-шарен, а езиците се разнообразиха достатъчно, че всеки да си намери нещо по-близко. Силният вятър във височина вероятно е отвял пресния сняг и над 7000 метра очаквам твърд фирн и син лед. Ако всичко върви по план, с испанците ще атакуваме първи някъде около 15 септември“, пише Петров в дневника си, който може да намерите тук.

В допълнение днес бе поставено началото на гражданска инициатива за медийна грамотност в училище. 11 български организации, работещи в областта на образованието, медиите и гражданското общество, обявиха създаването на коалиция за развитие на медийната грамотност на българските деца. В Центъра за култура и дебат „Червената къща „Aндрей Николов“ те представиха целите на коалицията и най-тревожните проблеми, свързани с медийната грамотност при децата. Очаквайте повече информация на страницата на „Терминал 3“.

ООН обяви гоненията на мюсюлмани в Мианмар като „пример по учебник за етническо прочистване“. Преследванията и насилието над мюсюлманите от малцинството рохинджа предизвикаха бягството на над 310 000 души към Бангладеш през последните седмици, като множество други са в капан на границата. Свидетели информират за масови убийства и изгаряния на цели села. В неделя външният министър на Бангладеш обвини правителството в Бирма в извършване на геноцид срещу рохиднджите. Насилието започна на 25 август, когато група екстремисти рохинджи извършва атака, в която загиват 12 души. Повече може да научите от Guardian. 

10 души до момента са загиналите в Куба вследствие на урагана „Ирма“, а Флорида започва акции по разчистването и се полагат максимални усилия за ограничаване на зарази и допълнителни човешки жертви след утихването на ветровете, които достигнаха рекордни скорости. Над 6 милиона са евакуираните, а щетите и жертвите тепърва ще се оценяват. Националната гвардия и военновъздушните сили на САЩ са в готовност да окажат първа помощ в следващите часове.

В Париж започнаха протестите относно реформите в кодекса на труда, които ще предприеме президентът Еманюел Макрон. Това е първата и най-сурова битка на новият президент, която бе една от причините за резкия спад в рейтинга му през първите месеци от управлението. Над 180 демонстрации са планирани из цялата страна. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.