SHARE

От Владимир Дончев

Не вярвам на „спонтанни протести“, в които участват десетки хора с качулки, а някои с маски и въоръжени с бомбички.

Редовните бойни групи от футболни хулигани бяха активирани в Габрово, за да представят справедливия обществен протест срещу бездействието на МВР при циганското насилие като народен бунт. Тези групи услужливо се появяват последните десетина години, когато на олигарсите замирише на власт. Употребата им е многостранна. Виждали сме ги в София преди първата оставка на Борисов, когато скандираха: „Бойко – курво!“. Виждали сме ги във Войводиново и Катуница, където светкавично и организирано се появиха. Виждали сме ги обаче и на протестите в защита на Пирин, където едрите момчета с голите глави се мотаеха на групи около протестиращите и се опитваха да ги респектират и плашат. Тогава, тъй като и аз протестирах в София, ги снимах за спомен заедно с организатора им – прошарен мъж на средна възраст. Същият модел младежи държаха агнешки главички с маски на лицата пред ВСС, „протестирайки“ срещу Лозан Панов.

Общото в действията на тези групи е, че те се появяват в моменти на смут и обществено недоволство в обществото с цел да предизвикат още по-голям смут, суматоха и хаос. Те се активират през тарторите на футболните агитки и винаги се появяват, плашат или безчинстват с цел. Целите им се залагат от конкретните интереси на олигархията, която периодично сменя любимците си. Когато настоящият властови фаворит престане да им е полезен, тогава се активират агитките, за да предизвикат със съучастието на медиите „революционна“ ситуация, която да доведе до смяната му.

Задкулисната власт разчита на отделни, понякога случайни събития като габровския случай на циганско насилие, за да отприщи общественото недоволство. В момента активизирането на червената социология в комбинация с подозрителното утихване на ДПС на политическия фронт ме навежда на мисълта, че групичката с общи интереси на Пеевски и Доган е решила да се възползва от ситуацията, да разклати сериозно властта на Борисов и да го смени. Тази групичка напоследък работеше в удивителен синхрон с Цветанов и с колаборацията си с него в парламента трайно го легитимира като негласен лидер на мнозинството.

Отстраняването на Цветанов променя статуквото и ги кара да търсят начини да отслабят или дори отстранят формалния му шеф. Габровските „народни бунтове“ имат двояка цел. На първо място, те отклоняват вниманието от апартаментния скандал и главния му причинител. На второ – разклащат властта на Борисов. Евентуалното отстраняване на Борисов и правителството му ще върне Цветанов в играта, защото политиката ще се осъществява не през парламента, а през ГЕРБ. Както всички знаем, дясната му ръка има огромно влияние и власт в партията чрез гъстата мрежа от свои приближени в структурите и местната власт.

При оставка на правителството хората на Цветанов по кметства и общински съвети остават единствен финансов източник за ГЕРБ на местните избори и той ще си прибере бързо и прагматично партията без усилия. Вероятно това е конкретната цел на политико-икономическия кръг Доган-Пеевски, а може би и още няколко олигарси с многостранни интереси като пристанищен бизнес, банкиране, медии, хазарт и футбол, ситуативно привлечени в компанията с цел запазване и увеличаване на получените при управлението на Борисов монополни икономически предимства. Червените и оперетните им „опозиционни“ усилия са само необходим миманс за действителната и задкулисна битка за властта.

„Хората в сянката“ нямат нищо против Борисов и Нинова да водят предизборните си битки и взаимно да се дискредитират, заплашват и обиждат, стига да се подготви плавно почвата за замяната им с новите удобни „лидери“. При червените има цял списък мераклии за поста на Нинова, но Гергов винаги е налице да менажира преговорите и процеса на „оздравителни промени“ в партията. При управляващата партия претендентът е един и той, работейки за избори и структури, работи за себе си и тези зад него. Дали Борисов вижда това? Вероятно да, но дългото и относително комфортно пребиваване във властта го е накарало да позабрави как и с чия помощ влезе в нея, как я получи цялата и в чия полза я упражнява вече десет години.

Сега му припомнят това. Убеден в харизмата си и „правейки политика“ на международната сцена, Борисов допусна да се изградят мрежите на взаимни зависимости, които донесоха обогатяване не само на него и личния му кръг, но и обогатяване и сила на апарат, който вече не може да контролира. Начело на този апарат е бившата му дясна ръка, която може да се превърне в негов наследник в партията. Парадоксално, но Борисов може да излезе от тази ситуация само с продължаването и пълното изконсумиране на апартаментния скандал и използване на инерцията му за окончателно отстраняване на реалния съперник за поста му!

Битката е тежка, задкулисна и с използване на всички явни и неявни ресурси и съюзници!

* Препубликувано от Фейсбук. Заглавието е на „Терминал 3“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.