SHARE

„Режисьорът Кевин Буут пътува до България, където нелегална среща с прочутия банкер на олигарсите разкрива всичко, превръщайки историята в политическо приключение – цяла страна, контролирана от сенчест мафиотски бос, свързан с КГБ.“ Това е описанието на документалния филм „Сенките на София“ в Amazon.

Постерът на филма е красноречив: Путин, Борисов, Пеевски – триъгълник на властта и буквално, и преносно (площадът между сградите на правителството, президенството и бившия партиен дом, а сега административна сграда на парламента, се нарича „триъгълник на властта“). Надписът на него също казва всичко: В България… мафията си има правителство.

Кевин Буут е многократно награждаван документалист, който прави първиия си филм – „Войната на наркотиците в Америка“ (American Drug War), през 2008 г. за Showtime & Netflix. Лентата разкрива съучастничеството на ЦРУ при разпространението на кокаин в американски гета и е гледана от над 50 милиона души. „Сенки на София“ е най-новият му филм. Той проследява руската намеса, която прониква в едно източноевропейско правителство, тайно създадено от КГБ след падането на комунизма, което бива използвано да манипулира банковата система, комуникации и избори.

Сред интервюираните от Буут и екипа му са Симеон Сакскобургготски, който говори за Народния съд, Цветан Василев, Любомир Авджийски, Асен Йорданов, Моника Маковей. Във филма има много кадри от протеста през 2013 и 2014 г. след избирането на Пеевски за шеф на ДАНС и за оставката на правителството на Орешарски. Вижте трейлъра:

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.