SHARE

От Илиян Василев за Bulgaria Analityca

За хората, които следят енергетиката, интервюто на вече бившия шеф на НЕК е изключително показателно. Защото покрай обидата от уволнението той казва истини, които публиката изключително рядко чува.

Не е тайна, че имаше натиск, включително от т.нар. от работодателските организации, за неговото отстраняване. И това беше използвано от ДПС, поне за обществена легитимация, на скритите ходове. При определяне на средно претегления интерес в работодателските организации очевидно се отчитат и интересите на търговците на електрическа енергия.

Ясно е, че уволнението на Петър Илиев е дошло с разпореждане от премиера. Само той може да преодолее нежеланието на министър Петкова да се раздели с един от малкото хора, които се стремят в рамките на възможното да остане извън схемите. Не че не е участвал, но явно само е обслужвал най-необходимото, но и не рязко нарасналите апетити на корпулентните на власт.

Какво каза Петър Илиев?

Това, че в енергетиката цари пълен хаос, процесите са на самотек и спасението е поединично, без никаква идея за защита на системните интереси, за оздравяване на държавната енергетика, за натрупване на някакъв буфер от инвестиции и стабилност. Грабят и крадат като за последно. Един милиард лева годишно според Илиев се губят от износа на електроенергия, сума, която е в пъти над инвестициите и печалбата в сектора.

Ключовото разкритие е, че „евтината енергия“, тази, която държи цените ниски у нас, се продава в чужбина. Само това изречение е достатъчно за разберете дълбочината и силата на труса.

Под „евтина“ се разбира електроенергията от АЕЦ „Козлодуй“, а именно оттам идва новият шеф на БЕХ Жаклен Коен. Именно оттам бяха направени „нагласени“ (по думите на Петър Илиев) търгове с предварително определени печеливши. Макар че бившият шеф на НЕК си спестява имената – те са известни, основните играчи са свързани с Ковачки и Пеевски. Има и други, но всички те се „отчитат“ при двамата „главни“. Те пък се протекционират от прокуратурата, която покрива всичко.

Защото това, което става, се квалифицира по най-тежките членове на НПК и без личната намеса на главния прокурор все някой прокурор може да „сгреши“ и да разследва. Иван Гешев само ще подпечата старите схеми и зависимости.

Петър Илиев не казва имена, защото вероятно се страхува за живота си. Винаги, когато стане реч за евтин ток и АЕЦ „Козлодуй“ и някой наруши омертата, следва хроника на предизвестена смърт.

Препратките, които Петър Илиев прави, към назначаването на новия шеф на БЕХ от периода „Орешарски“, е пряко позоваване на свързаността му с „Мултигруп“ и Доган. От гледна точка на стандартите на българската медийна и публична среда това си е направо откровение. Неслучайно Европейската инвестиционна банка отказа да даде вече уговорен заем за интерконектора Гърция – България, докато шеф на основния акционер в компанията е човек, свързан с ДПС. Аргументацията е изключително ясна и категорична – персонален риск. Сигурен съм, че назначилите го не бяха пресметнали тази част от уравнението, но не им пука. Последната им грижа е интерконекторът – ако не стане, още по-добре.

Обърнете внимание, не става дума само за новия шеф на БЕХ, но и за друг „герой“ от мултигруповите времена на Орешарски – Иван Йончев, който го замества начело на НЕК. Тоест контролът на Доган, Пеевски и Ковачки става тотален. Иван Йончев също е награден от задкулисието за евтиния ток от АЕЦ „Козлодуй“. През 2014 година като шеф от българска страна в компанията „Южен поток“ Иван Йончев произнася сакралните думи „Южен поток“ е по-важен от газовите връзки!?“. Не е трудно да се предполага, че при неговото управление на НЕК ще се активират всички проекти с руско участие, включително АЕЦ „Белене“ и газгенерационни проекти по линия на „Турски поток“.

С тези назначения начело на БЕХ и НЕК Пеевски и Ковачки могат да свалят всяко правителство. Предизвикват криза – виновно е правителството, хората на улицата и… Най-много да се наложи да „уволнят“ някой от „своите“, но те са непотопяеми кадрово. Рано или късно се връщат. Виждате, че в енергетиката се въртят едни и същи хора и тя системно и закономерно потъва.

Забележете, Теменужка Петкова отстранява Йончев за „несправяне с работата“ (!?!) и сега пряко нейната воля го връщат. Което означава, че текат процеси, които обезсмислят оставането й на този пост. Защото става просто параван. И няма кой да я защити, държавата отсъства, а главният прокурор не само текущо, като Цацаров, но и в перспектива, като Гешев, ще бъде пленен.

Ако случайно се чудите какво е определението на мафия – прочетете интервюто на Петър Илиев.

Не е толкова трудно да се разбере защо схемите са с най-евтиния ток – просто печалбата е най-голяма, десетки милиони на сделка. Защо пропускат да затворят замърсяващите централи на Ковачки, които горят в тях италиански боклук, отново против всякакви правила и закони? Италианците си спестяват въглеродни емисии, ние като потребители на ток плащаме.

Ако допуснат този „евтин“ ток да бъде продаден у нас, ще натиснат цената надолу и печалбата ще им се свие. Изобщо не им пука, че приходите от износ на ток реално се вземат от джобовете на българските потребители. Бедността не се ражда от друго, а от отнетите и преразпределени доходи от една корумпирана върхушка като Пеевски и Ковачки, прикривана от Пеевски. Работодателите знаят прекрасно, но и те си мълчат. Защото я прокурор, я НАП ще ги погнат.

Но НЕК и държавната енергетика са мека цел и винаги удобни виновници. Да сте видели медиите да разкриват какво става в ТЕЦ-овете на Ковачки или Доган? Мълчат, защото имат кредити за връщане.

При това положение оставането на Теменужка Петкова на поста е въпрос на малко време. И от Борисов вече нищо не зависи. Естествено винаги може да има и „дежурно“ обяснение – ДПС да му е гарантирало да се справи с недоволството на бизнеса и да му гарантира власт до ноември. Като междувременно новоназначените гарантират финансиране на изборите.

Чест прави на Петър Илиев, че признава за тоталната ненужност на студения резерв. Той просто е скрита форма на държавно субсидиране на Ковачки и Доган. Ето, казва цялата истина – повреда в АЕЦ „Козлодуй“ и изключване на блокове при авария се балансира не от техните централи, за които държавата плаща над 52 милиона лева на година, които се разписват от министър Петкова, а от НЕК, от ТЕЦ „Марица-изток-2“, която е лишена от студен резерв!? Илиев го казва „право куме в очи“: „На едни плащат, други работят“.

Както писах вече, държавата е в режим на свободно падане и сблъсъкът е неизбежен. С тази скорост на разпад не е сигурно, че нещата няма да се сгромолясат много по-скоро в рамките на събитие тип „черен“ лебед.

Иван Гешев днес ви предупреди, да не се заблуждавате, че прокурорите, т.е. Пеевски и Доган, ще си бранят властта с всички „законни“ средства. Дали са законни или не, зависи от интерпретацията на прокурорите. И ножът, и хлябът са у тях. И парите – през олигарсите, които се наливат в джобовете на определени прокурори.

Явно вече са решили да разкарат Борисов, но ще го оставят няколко месеца на власт. Да не мислите, че Нинова или Радев няма с радост да влязат в ролята на късния Борисов? Вижте как КПКОПНИ изчисти президента от обвинения за конфликт на интереси – назначава близката си бъдеща съпруга на два щата и няма частен интерес?!

Картаген трябва да падне – цялата тази гнила конструкция на властта трябва да се срине, защото в противен случай България е обречена.

Вижте още тук

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.