SHARE

Сваляне на депутатския имунитет, създаване на антикорупционен орган и промяна в законите относно изборите – това не е България, това е Украйна, където стотици вчера протестираха в Киев. Стигна се и до сблъсъци, а ранените до момента са четирима. Протестиращите обявиха, че ще продължават да се събират пред парламента в центъра на Киев, а опозицията призова за оставката на президента Петро Порошенко.

 

До вечерта демонстрантите опънаха десетина палатки пред парламента – протестът е ехо на „Евромайдан“ от 2014, който започна по същия начин, макар и до момента да има само 4500 души или тройно по-малко от това, на което са се надявали организаторите.

Журналистът и депутат Мустафа Найием, чиито постове през 2013 г. бяха считани за катализатори на тогавашните протести, заяви, че палатките ще останат пред парламента и че протестиращите ще се съберат там отново на 19 октомври.

17.10.17: ПРЕДВАРИТЕЛЬНЫЕ РЕЗУЛЬТАТЫ1. Мы заставили президента и лидеров политических фракций вспомнить свои предвыборные обещания и начать делать конкретные шаги.2. Впервые за три года парламент и президент назначили конкретную дату рассмотрения законов о выборах – профильный комитет должен предоставить свои выводы до четверга. В тот же день коалиция и спикер парламента обещались начать рассмотрение всех пяти законов.3. Мы заставили парламент вернуться к обсуждению вопроса об отмене депутатской неприкосновенности. Под давлением людей президент подал свой проект об ограничении неприкосновенности с 2020 года. Такая отсрочка недопустима и мы будем требовать этих изменений уже в этом созыве. 4. Под давлением акции команда президента вынуждена была отозвать свой законопроект об антикоррупционных палатах и начать формирования рабочей группы по подготовке нового законопроекта. Мы, как авторы законопроекта, готовы отозвать свой законопроект, чтобы дать дорогу президентской инициативе как только он будет готов.ЧТО ДАЛЬШЕМы продолжим добиваться выполнения наших требований. Оргкомитет акации и палаточный лагерь останутся стоять под парламнетом. Следующий сбор людей объявлен на четверг.P.S. Хотели бы подчеркнуть, что сегодняшняя акция прошла без провокаций со стороны протестующих. Инцидент у нижней рамки на Грушевского был провоцирован сотрудником национальной полиции. У организаторов были все разрешения на постановку палаток – они были указаны в наших заявках.

Публикувахте от Mustafa Nayyem в 17 октомври 2017 г.

Бившия президент на Грузия Михаил Саакашвили също бе там – някогашен регионален губернатор на Украйна, той държа реч пред няколкото хиляди протестиращи. В момента той няма националност, след като украинското му гражданство бе свалено от бившия му съюзник и настоящ президент Порошенко. Самият Порошенко назначи Саакашвили за губернатор на Одеса през 2015, но Саакашвили напусна поста си едва година по-късно и оттогава е критик на властта.

Порошенко от своя страна представи проект за сваляне на имунитета на депутатите, който обаче ще влезе в сила чак през 2020 г. Така според опозицията Порошенско спасява себе си и „клана си, който обра Украйна през последните години“.

Сред исканията фигурира и установяването на процедура за импийчмент на президента. Призивът към протести беше подкрепен от по-голямата част от опозицията на Украйна, ветерани от конфликтите в Източна Украйна, критици на Порошенко, както и множество неправителствени организации.

„Ако Порошенко не ни чуе и се опита да си купи време, както прави през последните три години на президентството си, си мисля, че ще трябва да поместим доста повече на този площад“, каза Саакашвили на тълпата, като това е предположение за по-масивен протест.

Провокациите също не закъсняха – крайнодесни активисти бяха задържани с автоматични оръжия и гранати, които се предполага, че са щели да бъдат използвани на протеста. Това налага силно полицейско присъствие въпреки призивите на организаторите действията да останат мирни. Властите установиха кордони на улиците и из цял централен Киев, като достъп до протеста се получава само след минаване през детектор за метал.

Завръщането на Саакашвили като лице на протестите в Украйна е описвано от някои като „типично ярко и крещящо“. Саакашвили обаче може би е на път да се превърне в лице на промяната, за добро или лошо. Той обикаля из Украйна, събирайки подкрепа и, по свои думи, борейки се с пасивността на украинци в лицето на промяната. Той се носи на вълната на недоволството от натиска над медиите и бавния ритъм на реформите, а през 2019 в страната предстоят и избори.

На въпросите дали не се притеснява, че неговата партия така или иначе получава изключително малка подкрепа (тя е създадена малко преди гражданството му да бъде свалено), Саакашвили казва, че анкетите са направени по време на медийно затъмнение и че същата статистика показва, че нито една партия освен управляващата не показва повече от 8-9 процента подкрепа.

Разочарованието от настоящия ритъм на реформите и позицията на държавата между ЕС и Русия остават ключови за разбирането на случващото се. Ако общественият натиск продължи и се засили, изборите бързо могат да се превърнат в предсрочни. Междувременно провалът на Порошенко в очите на украинци дава почва за разпространяване на антидемократична пропаганда и отслабване на проевропейските настроения в страната – Порошенко се качи на власт именно след „Евромайдана“. И ако в Крим се води истинската битка, битката за Украйна тепърва предстои.

Снимка: Wikipedia

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.