SHARE

Не е инцидент. Спрете да го наричате инцидент, защото го легитимирате.

Престъпление е.

Престъпление, което е резултат на системен проблем.

Свързан със системната корупция. На всички нива.

Системата на прехвърляне на отговорност Е системен проблем, създаден умишлено, за да няма никой отговорност. За да трябва отговорността да не е видима с просто око и виновният да понесе неизбежна отговорност, а да бъде проследима от разследване. А разследването да бъде проведено от институция, която няма да проведе истинско разследване. Тя няма да проведе истинско разследване, защото не иска да установи истински виновните. Даже напротив. Иска да легитимира истински виновните като невинни. Виждате ли омагьосания кръг?

Търси се клошарят.

Българската система е основана на системната грешка, която  системно намира клошаря. Който не е действителният виновник.

Престъплението не само остава ненаказано. То се удвоява. С произвеждането на невинен във виновен.

Случаят с убитото, ДА УБИТОТО – не загиналото трагично и злощастно, УБИТОТО 16 годишно момче не е трагичен инцидент. Не е и злощастен инцидент. Престъпление е.

На първо място е виновно безхаберието на държавата.

Същата, която стопанисва общините. Същата, която стопанисва държавните дружества. Същата, която стопанисва държавните болници. Същата, която регулира и контролира всички – общините, държавните дружества и държавните болници. Същата, която е отговорна за спазването на законите от всички, които стопанисва и от всички, които не стопанисва.

За спазването на законите е отговорна държавата. ТОЧКА.

Изяснихме ли линията на отговорност?

И сега да е ясно – дали някой е крал ток, за да има дюкян в двора на държавна болница и някой е загинал на територията на общината и града – всичко това е резултат от безстопанственото отношение на държавата, която не я интересува нищо освен да краде. И си затваря очите за всичко, стига да има рушвет.

Кое не е ясно?

България е местопрестъпление!

Няма утеха за убитото момче. Нито за близките му.

Утешими са само убийците му. Борят се за нов мандат.

SHARE
Ивет Добромирова, експерт по публични комуникации, с дългогодишна кариера като журналист в БНТ.