SHARE

САЩ ще предложат на Русия да разположи 20 000 миротворци в Източна Украйна, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници в администрацията на САЩ и други западни страни.
От администрацията на Тръмп смятат, че Путин търси изход от подкрепата си за украинските сепаратисти и би могъл да склони на предложения план. С него те твърдят, че биха могли да склонят Путин да се съобрази с договорите за контрол на оръжия, които Москва отмени през последните години, съобщават от изданието.
Интересното е, че информацията идва на фона на отпадналата среща между Тръмп и Путин днес във Виетнам, за която официалната причина е натовареният график на американския президент. Въпреки това и двамата ще присъстват на едно и също икономическо събитие в страната. То се случва на фона на нарастващото разследване на специалния прокурор Робърт Мълър за сътрудничество между кампанията на Тръмп и Кремъл по време на президентските избори 2016 г.
Също така Доналд Тръмп отдавна е изразил желание да отпаднат санкциите срещу Русия, като на предишната си среща с Путин той заяви, че ако конфликтите в Сирия и Украйна се разрешат, това ще му освободи ръцете да иска отпадане на санкциите. След това Тръмп се съгласи на примирие в Сирия, което de facto навярно означава, че смята конфликта там за приключил.
Тези му коментари провокираха Конгреса на САЩ с огромно мнозинство да кодифицира санкциите срещу Русия, срещу което Тръмп възрази и има сигнали, че администрацията му не прилага стриктно повелите на Конгреса.
„Западните столици остават скептични обаче, че Русия ще изпълни задълженията си по Минското споразумение от 2015 г., задължаващо я да изтегли всички войници и оръжия от Украйна и да позволи на Киев да възстанови контрола си“, допълва Wall Street Journal.
До момента конфликтът в Украйна е довел до над 10 000 жертви, след като проруските сепаратисти, неофициално подпомогнати от Кремъл, окупираха части в източната територия Донбас през 2014 г.
Външният министър на Канада Кристия Фриланд също заяви този четвъртък, че страната ѝ възнамерява да настоява ООН да разположи миротворни сили в Украйна.
САЩ официално са на позицията, че Украйна трябва да бъде снабдена с въоръжение от Вашингтон, макар тази позиция да бе премахната от манифеста на Републиканската партия по инициатива на обвинения по делото за сътрудничество с Русия бивш мениджър на кампанията на Тръмп Пол Манафорт. Администрацията на Тръмп все още не е заявила кога възнамерява да снабди Киев с подобни оръжия.
SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.