SHARE

Доналд Тръмп отвори огромна пропаст между САЩ и света, завличайки страната вън от Парижкото споразумение и обратно в Индустриалната революция. И ситуацията може би щеше да бъде комична, ако решението не бе взето от втория по големина източник на парникови газове, който, изглежда, вярва, че глобалното затопляне е просто мит, измислен от Китай.

Парижкото споразумение вече значително намалява вредните емисии и води до спад в стойността на прогнозното покачване на средната температура от 3.9 на 2.8 градуса по Целзий. И светът ще продължава да го подкрепя, още по-силно от преди, обединявайки се в лицето на общата заплаха, която въплъщава ирационалното решение на американския президент.

Оттеглянето на САЩ от споразумението е в по-голямата си част символично. Основният аргумент: споразумението е незадължаващо – тоест държавите сами представят план и стъпки за изпълнението му, както и сами определят целите си, но не са задължени или санкционирани, ако не ги постигнат.

Поради тази причина ходът на Доналд Тръмп, който бе предшестван от едноседмична увертюра по време на срещата в Европа и в любимия на президента Twitter, може да се определи само по един-единствен начин – своеобразно “Майната ви!” към международната общност, което има за цел да подкрепи рекордно ниския рейтинг на един президент, който е разследван от ФБР за връзки с Русия и самотен в лицето на Европа, а вече и на света (изключвайки, разбира се, диктатори като египетския Сиси, турския Ердоган и (заможни) саудитски шейхове).

Освен това решението ще влезе в сила чак през 2020 г., когато са и следващите президентски избори в САЩ. И въпреки, че Тръмп се зарече моментално да прекрати всякакви ограничения, които са приети по споразумението, окончателната развръзка ще попадне в ръцете на следващия президент, който може би ще започне повторни преговори за присъединяване и ще се опита да осъществи контрол на щетите.

Дори приет за част от стила на типичния за администрацията политически водевил, това остава силно неморален ход, който показва тотална незаинтересованост от бъдещето на света; той не почива на реални факти, а цели специфично да предизвика скандал и да задоволи една много малка група избиратели – нискообразованата и бедна работническа класа на Средна Америка. Обратната маневра на САЩ е потенциално пагубна за държавите от Третия свят, които нямат възможността да реагират адекватно при наличието на потенциални природни бедствия, предизвикани от покачването на температурите.

Но най-важното е, че това бе политически предвидим ход. 22-ма от републиканските сенатори, които настояваха за излизане от споразумението, са получили над 10 милиона щатски долара от компании за фосилни горива през последните три изборни цикъла. Републиканците, които издигнаха номинацията на Доналд Тръмп, са основен бенефициент на големите компании, произвеждащи петрол, въглища и газ, като само за последната година са получили над 55 милиона щатски долара в дарения.

Не на последно място това е и първото глобално проявление на феномена на псевдонауката, който има потенциално животозастрашаващи последствия – една конспирация, която успя да проправи своя път до високите етажи на най-голямата икономика в света; държава, която буквално довчера водеше битката в борбата с климатичните промени и заемаше ключово място в световната политика.

Доналд Тръмп обеща на американците работа. И това би било възможно, ако се намирахме в началото на XIX век. Но въпреки типичната за популисткия протекционизъм носталгия по миналото времето се движи само в една посока – към възобновяемите източници на енергия.

САЩ вече загубиха известен брой работни места в сферата на възобновяемата енергия в полза на Китай, но вчерашното решение обещава големи ползи не само за тях, но и за други държави, които ще поемат лидерството в производството на възобновяема енергия и прилежащите технологии. Въпреки че оттеглянето от споразумението би спасило определена част от например работните места на миньорите, САЩ ще изостанат в разработката и прилагането на нови технологии за алтернативна енергия и всички работни места, които идват с тях.

В речта си президентът цитира невярна статистика и погрешно обвини Китай в строежи на фабрики за преработка на въглища, както след анализ потвърди Politifact. Президентството Тръмп се крепи на алтернативна, извадена от контекст или откровено невярна информация, така че това не е изненада за никого. Но в случая става въпрос за наука и фактите говорят – не само за ползите от Парижкото споразумение, но и за икономическите щети, които напускането и неизпълнението му ще нанесе на САЩ.

И преди светът да изпадне в паника, може би трябва да си припомним, че Доналд Тръмп е сам, а пиадесталът му остава опасно разклатен. Европейският съюз и Китай потвърдиха своя ангажимент към споразумението; световните лидери остро осъдиха решението на Тръмп; в сърцето на САЩ съпротивата нараства – над 30 града, трима губернатори, 80 ректори на университети и над 100 компании вече обявиха, че ще продължават да изпълняват изискванията по споразумението, а бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг предложи да прехвърли 15 милиона щатски долара към Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, обявявайки, че американците не се нуждаят от Вашингтон, за да се погрижат за планетата си.

И това е само началото.

А догодина предстоят избори, които ще загатнат по-нататъшния път на САЩ – завръщане в бъдещето, обратно към света, или напред към Средновековието… с онова, което ще остане.

Снимка: Getty Images 

SHARE
Завършва френска гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери" в Пловдив, след което заминава за САЩ, където живее и работи в продължение на две години. В момента следва хуманитарни науки в Париж, Франция, където е и част от екипа на американската библиотека. (Не обича да пише дълги автобиографии, затова се надява тези три реда да стигнат. )