Трайната връзка между Дойче банк и Тръмп

SHARE

Почти две десетилетия Доналд Дж. Тръмп e разчитал на Дойче банк (Deutsche Bank), за да му даде заем, когато другите банки не биха го направили. Дойче банк, желаеща да увеличи присъствието си в Съединените щати, взима решение многократно да поеме риск с Тръмп.

Много е писано за връзката им, която сега е разследвана на Капитолийския хълм и от главния прокурор в Ню Йорк. Ето някои от разкритията от разследване на The New York Times за връзките на Тръмп с Дойче банк.

Дойче банк отрязва два пъти Тръмп и след това въпреки всичко продължава да го кредитира

От самото начало ръководителите на Дойче банк осъзнават, че господин Тръмп е рисков клиент – затова повечето други банки го смятат за клиент, с когото не биха работили. Но скоро и тази банка има възможност да се запознае отблизо с проблемите на клиента си.

През 2003 г. Дойче банк помага на казино компанията на Тръмп да продаде облигации на стойност стотици милиони долари. (Продавачите биват възнаградени с екскурзия до Мар-а-Лаго – курорт в Палм Бийч, Флорида, собственост на Тръмп от 1985 г., което и до днес е негова собственост – бел. ред.). Компанията на г-н Тръмп се проваля през 2004 г., оставяйки клиентите на Дойче банк с големи загуби. Инвестиционният отдел на банката, който продава облигациите, си обещава да не работи повече с Тръмп.

Година по-късно обаче Тръмп се обръща към друго звено от инвестиционното подразделение на същата тази банка за заем от 640 милиона долара за изграждане на небостъргач в Чикаго. Тя отпуска заема. През 2008 г. Тръмп отново фалира и за капак съди Дойче банк. Този път цялото инвестиционно подразделение прекратява каквито и да било връзки с Тръмп.

И тогава, три години след предишния му банкрут, Дойче банк отново започва да му отпуска заеми, този път чрез подразделението за частно банкиране (т.нар. private banking), което се грижи за супербогатите клиенти. Всъщност този отдел отпуска пари на Тръмп, които той използва за… изплащане на това, което все още дължи на инвестиционния отдел на Дойче банк за „чикагския“ заем.

Висшите банкови шефове подкрепят връзката с Тръмп

Откакто господин Тръмп спечели изборите през 2016 г., служителите на Дойче банк се опитват да сведат до минимум значението на бизнеса си с новия президент, като твърдят, че някои висши ръководители дори не са знаели, че връзката съществува.

Но двама от главните изпълнителни директори на Дойче банк – както и много други висши мениджъри – са знаели за тази връзка и понякога активно са я подпомагали.

В края на 2011 г., докато банката обсъжда дали да възобнови кредитирането на Тръмп след банкрута му през 2008 г., висш мениджър попитал Йозеф Акерман, който по това време е бил в последните му месеци като главен изпълнителен директор, за потенциални заеми. Акерман одобрил отпускането според хора, запознати с процеса. (Акерман каза в интервю, че не си спомня да е участвал в това.)

Неговият наследник Аншу Джаин е бил запознат с отношенията с Тръмп в началото на мандата си. През февруари 2013 г. Джаин придружава Розмари Т. Враблич – личният банкер на Тръмп в Дойче банк – до „Тръмп Тауър“ (Trump Tower) в Манхатън според двама бивши ръководители. По време на обяда Джаин отбелязал пред Тръмп, че е изненадан от сравнително ниските му нива на дълг. Враблич казва на колегите си, че Джаин е звучал оптимистично за финансите на Тръмп.

Съветът на Deutsche Bank е открил проблеми с кредитирането на Тръмп

През 2016 г. съветът на директорите поръчал доклад за това как банката е станала толкова обвързана с Тръмп.

Докладът, подготвен от комисията по интегритет на борда, заключава, че подразделението за частно банкиране на Дойче банк, което се грижи за много богати личности, е било толкова вторачено в това да спечели бизнес от клиенти с големи имена, че неговите мениджъри са пренебрегнали миналото на Тръмп, в което той мами кредиторите си и демагогства. Това споделя човек, който е чел доклада.

Прегледът, поръчан от борда, също така установява, че Дойче банк е изготвила редица „доклади за рискови експозиции“, които предупреждават за опасностите от нарастващия бизнес с Тръмп, но че те не са били адекватно взети под внимание от висшите ръководители.

Членовете на борда откриха, че връзката с Тръмп е симптом на по-дълбок проблем със структурата на управлението на банката и културата на сключване на сделки на всяка цена.

Тръмп е имал някои интересни банкери

Първият близък човек на Тръмп в Дойче банк е бил Майк Офит, който организира заеми за преустройство на сградата 40 Уолстрийт и за изграждане на нов небостъргач срещу сградата на ООН в Ню Йорк. Той и Тръмп стават приятели, заедно играят голф и посещават боксови мачове. Тръмп дори пише в писмо от юни 1998 г. до бащата на Офит, в което казва: „Имате страхотен син!“.

През 1999 г. висш изпълнителен директор на Дойче банк открива, че подписът на кредитен служител върху документа за заем на Тръмп е подправен. Офит никога не е бил обвиняван във фалшификация, но и заемът не е бил одобрен. Офит по-късно е уволнен.

След това друг банкер, Джъстин Кенеди, се появява на сцената, за да оглави групата за търговските недвижими имоти на банката. Господин Кенеди е син на съдията от Върховния съд, Антъни Кенеди, който също от време на време посещава офисите на Дойче банк. По-младият Кенеди установява близък контакт с Тръмп и му помага да вземе пари от Дойче банк, включително и за съдбовния проект в Чикаго.

Накрая се появява г-жа Враблич. Дойче банк я наема в отдела за частно банкиране през 2006 г. Един от съществуващите й клиенти е бил и Джаред Кушнър, който по-късно я запознава с тъста си, Доналд Тръмп, според човек, запознат с връзката.

Враблич, много затворена в себе си личност, която рядко обсъжда лични въпроси с колегите си, управлява над 300 милиона долара заеми на Тръмп в следващите години. Когато той положи клетва като президент, Враблич седеше във V.I.P. част на аудиторията.

Тя очаква да бъде призована да даде показания пред Конгреса.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.