„Топлофикация-София“ отмени скандален конкурс след публична реакция на общинския съветник Владислав Панев

SHARE

От СЕГА

Ръководството на „Топлофикация-София“ е обявило конкурс за участие на дружеството в балансираща група, като е предвидило срок от само два работни дни за подаване на заявки от страна на заинтересованите. Балансиращата група се занимава с това да се подава равномерно количество енергия в мрежата. Координаторът има право да получава такси, като е въпрос на споразумение дали те да са твърда сума или изчислени на мегаватчас. Според хора от енергийния сектор сумата би могла да е милиони лева.

Обявята е публикувана в сряда – 25 март, а крайният срок за отговор е до 17 часа в неделя. Отговорът на желаещите да участват трябва да бъде пратен по мейл, но също така в деловодството на общинското дружество трябва да пристигне запечатан плик със съответната оферта. Тя трябва да съдържа близо 20 документа, включително и такива, които е трудно да бъдат внесени и получени за 48 часа.

За скандалната поръчка на „Топлофикация-София“ съобщи общинският съветник от „Демократична България“ и съпредседател на „Зелено движение“ Владислав Панев.

„Ето така прави конкурси новото „неопетнено“ ръководство на „Топлофикация София“. Пуска писма до потенциални участници в сряда следобед, а оферти приема до неделя. По време на извънредно положение, когато офисите работят предимно от дома. За тези два работни дни трябва да се извадят удостоверения от НЕК, НАП, общината, енергийната борса и ЕСО. Почти невъзможно без предварителна информация. Истински пир по време на чума. „, коментира Панев във „Фейсбук“.

Ето така прави конкурси новото "неопетнено" ръководство на Топлофикация София. В случая за участие на дружеството в…

Posted by Vladislav Panev on Friday, 27 March 2020

Според съветника от опозицията финансовите условия в процедурата са изработени така, че в него да мога да участват само избрани компании. В обявата на „Топлофикация-София“ пише, че проявяващите интерес фирми трябва да приложат декларация, че приходите им от продажба на електричество през последната година са били не по-малко от 200 млн. лв. „На условието вероятно отговарят само три фирми. Още няма данни за 2019 г., но за предишната такива обороти имат само фирмите на ЧЕЗ и „Енерго про“, както и „Гранд енерджи дистрибюшън“, свързана с Христо Ковачки. Възможно е границата през миналата година да е минала и още един търговец на Ковачки – “ Юропеан трейд оф Енерджи“. Всичко това ме навежда на мисълта, че процедурата е направена за определен предварително победител. Поне за мен това е изключително скандално.Време е за пълна карантина срещу такива схеми, за да изгоним вирусите от „Топлофикация“. Иначе ще ни се подиграват, отпускайки като дарение малка част от прибраното, коментира Панев. Той допълва, че вече е пратил мейл до председателя на комисията по икономика и собственост в СОС – Николай Стойнев от ГЕРБ, с искане за действия по прекратяване на скандалната процедура и изслушване на ръководството на „Топлофикация- София“.

Часове след първото си съобщение Владислав Панев публикува второ, че е получил уверения от Николай Стойнев, че конкурсът на „Топлофикация- София“ за избор на балансираща група ще бъде прекратен.

Получих уверения, че поръчката на Топлофикация за избор на балансираща група ще бъде прекратена. Това ми писа…

Posted by Vladislav Panev on Friday, 27 March 2020

През ноември м.г. Столичният общински съвет смени бившия изпълнителен директор на дружеството Кремен Георгиев, който се смята за приближен до споменатия Ковачки, с Александър Александров. Георгиев бе сред шефовете на топлофикациите във Враца, Велико Търново и Перник, които индиректно се свързват с бизнесмена. Александров също е бивш директор на предприятие, свързано с Ковачки – „Стомана“ – Перник. След встъпването си в длъжност новото ръководство на „Топлофикация София“ се зарече да стабилизира финансите и да ореже излишните разходи.

Заглавието е на ТерминалНО

Вижте повече в СЕГА

SHARE