SHARE

Тече масирана и агресивна подмяна на реалността.

Целта е колкото се може повече граждани да бъдат влудени до краен предел чрез свръхфокус върху една-единствена противоречива тема. Този непрестанен свръхфокус, тази бомбардировка с първичен ужас, цели да култивира определено светоусещане, което да може да бъде експлоатирано – за да изпълняват инструкции от алтернативни онлайн авторитети, нужно е хората да бъдат накарани да се чувстват под обсада и на война с държавността във всеки един момент, в който тя се опита да се отклони от консервативната линия.

Всеки опит за реформа в грубо казано либерална насока, трябва веднага да се изтълкува като пряка заплаха за най-съкровеното и да генерира масирано, непробиваемо с факти и аргументи опълчение. Това е възможно само ако голям брой хора наистина вярват, че са във война – и те го вярват. Това не е метафора или преувеличение. Във Фейсбук групите е пълно с директни послания „Гответе се за война“, прикрепени към фалшиви новини за износ на деца.

Конкретното съдържание на моралната паника, която трябва да постигне тази военна мобилизация, е без значение – дали враговете са джендъри, дали ваксини, дали норвежци… Важен е крайният резултат. А той е един и същ при всеки успешен акт на информационната война: големи групи хора да бъдат нахъсани да се съпротивляват на всякакви почини на модерната държава и международния правен ред и гласуват по определен ретрограден начин, когато му дойде времето. Резултатът винаги е политически преврат на забавен каданс.

На никого от водачите и симулаторите на тази истерия не му пука за децата и семействата. Целта им е просто да създадат огромна, лесно управляема през страх и насъскване тълпа за бързо реагиране, сплашване на институции и замразяване на закони и реформи – и, в края на краищата, гласуване под строй през команди от внимателно проектираните групи в социалните мрежи.
На много места по света този гигантски социален експеримент експлоатира стотици хиляди хора успешно от години.

Пример: Ако посетите страницата на Мостове, общността на активисти и неправителствени организации, работещи в сферата на грижата за хора с увреждания , редки болести и социалните услуги, ще видите истинско бойно поле. Пост, изтъкващ на предимствата на проектозакона за социални услуги, е подложен на 15-16 часова нестихваща атака от тренирани тролове и влудени граждани, които крещят в захлас „продадохте християнските деца“. Крещят го на хора, които цял живот се блъскат да се грижат именно за онези, които ние съвсем нехристиянски игнорираме и отхвърляме. Прави впечатление, че неуморният спам на страницата е типичен swarming десант – организирана атака срещу определено съдържание, която цели изтриването му от модераторите, които в един момент се изтощават и се чувстват безсилни да продължават да обясняват и да поддържат ред под поста.

ДО Г-ЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВАПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕДО ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ПАРЛАМЕНТАРИНИ КОМИСИИКОПИЕ: Г-Н…

Posted by Мостове on Friday, 6 December 2019

Този пост, между другото, стоя тихо на страницата на Мостове три дни, преди да бъде идентифициран и атакуван. Това показва сериозна организация за постоянно сканиране на социалните медии за „вражеско“ съдържание и най-вече „вражески“ канали, които трябва да бъдат заглушени и накрая неутрализирани с непрестанен тормоз, за да спрат да изобличават фейк наратива на моралната паника като неотговарящ на реалността. Всички експерти трябва да бъдат – засега метафорично – пребити с камъни от гневната тълпа.

Това е изключително важен елемент във войната за умовете – инфектираните граждани трябва да бъдат хвърлени в битка и да вкусят кръв. Да усетят еуфорията на мощта си, на въображаемото си мнозинство.

Текстът е препубликуван от Фейсбук

SHARE
Редактор в юридическо издателство, двуезичен журналист с международни награди за аналитична журналистика, публикуван в The Economist и Еuronews. Преводач и криминолог, сътрудник на Института за европейски политики. Живее в Оксфорд.