SHARE
Едни от най-реномираните европейски издания пишат за сериозните проблеми на България с корупцията и свободата на словото, които са ерозирали държавата. 
„Корупцията прави силата“, казва един от банерите, който подиграва девиза на българското председателство „Съединението прави силата“, разказват за най-мащабния протест вчера от френското издание Figaro. Споменава се, че премиерът Борисов е отпуснал 100 милиона лева на МВР с цел да успокои протестите на полицията, като се споменават и други протестни шествия, които се проведоха вчера в София.
От Figaro не пропускат, разбира се, и сравнението на Доналд Туск, който описа Западните Балкани като „Игра на тронове“, само че без дракони.

Протестите срещу българското правителството в деня на официалната церемония по започване на българското председатество на Съвета на ЕС са отразени от световните и европейските медии. От ZDF са направили видеорепортаж, в който споделят:

„Креативни мозъци и корупция. България председетелства ЕС през първата половина на годината. Не е лесна задача: страната има много проблеми.

Заплатите са ниски, на много места господстват престъпност и корупция. И въпреки това млади изселници се завръщат обратно в големите български градове.“
„България току-що пое ротационното председателство на Европейския съюз, което вече взриви Брюксел. Очакваният проблем е в неговата неефективност в лицето на ендемичната корупция, която прави страната туморът на клуба. След присъединяването си  през 2007 г. в ЕС тази бивша страна от Източния блок е подложена на наблюдение за напредъка й в съдебната система и също е на дъното на всички класации за свободата на печата и е критикувана за включването на ултранационалистични ксенофоби в правителството“, пишат от Tribune de Geneve.

Протестите са отразени също така в австрийското издание Salzburg24, което слага акцент над полицейското недоволство.

„В България протести на полицаи, пенсионери и природозащитници придружават официалното поемане на председателството на ЕС. Полицаите блокираха в четвъртък важни кръстовища в София и поискаха повече пари“, пишат от изданието.

Също така стана ясно, че Бойко Борисов е заявил на председателя на Европейския съвет Доналд Туск – който е поляк – да не се намесва в полската политика, съобщава Politico. Властта в Полша е силно критикувана за нарушаване на върховенството на правото и провеждането на съдебна чистка в страната.

София се бори с огромни структурни проблеми, които възпират солидния ѝ икономически растеж, пише Le Monde.  

„Корупционната гангрена е обхванала цели региони от публичния и частния сектор, в които няма никакво развитие и лошо функциониращи институции“, изреждат анализаторите на Teneo. „Сивата икономика е погълнала почти 30% от БВП“, пише френското издание.
Много слабости накърняват развитието на страната. „Ето, бизнес лидерите трябва да се занимават ежедневно с проблеми, които нямат нищо общо с бизнеса им дори само заради лошата работата на администрацията, да не говорим за корупцията и претоварената съдебна система“, обобщава г-н Стефан Дюлае, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара.

Страната също така страда от огромната си енергийна зависимост от Русия, а здравната ѝ система е в пълен хаос: в последния си доклад за страната Международният валутен фонд предупреждава за сериозни финансови затруднения за болниците, което се отразява на качеството на услугите.

„Но най-голямата пречка за напредъка на България е може би изтичането на мозъци, което ускорява демографския срив. През 1990 г. в страната е имало 8,7 милиона души – 1,6 милиона повече, отколкото днес. И тя все още може да загуби 20 до 25% от населението си до 2050 г., според прогнозите“, пише още изданието.

Темата за демографския срив е засегната и от Economist, който пише: „Ако адът са другите, то България е рай“. В изданието се казва, че българското население се стопява, но народът не желае да приема имигранти.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.