SHARE

„Артекс – Златен век“ и „Артекс – инженеринг“ са завели две граждански дела за уронване на престижа и името на „Артекс“ за 200 хил. лв. на инициатори на протеста срещу строителството на 34-етажната сграда „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“.

По този повод публикуваме отвореното писмо на Инициативен комитет „Лозенец“:

Днес разбрахме от медиите, че в Софийски градски съд е заведено дело срещу Мариан Башур и Никола Вапцаров.
Смятаме, че целта на завеждане на това дело от страна на „Артекс“ цели не да бъде установена някаква “нанесена вреда”, а да бъде сплашен Инициативен комитет „Лозенец“ и неговите членове. Да бъде смазана всякаква илюзия, че обикновените граждани могат да съобщят или възразят срещу нарушаването на законите в Република България.

Четирите лъжи на ДНСК за “Златен век”

Това е наказателна акция срещу свободното слово, срещу гражданското общество и срещу правовата държава. Защото всички обществени промени разчитат на граждани, които имат смелостта да излязат на улицата и да изкажат свободно своето мнение, да защитят обществения интерес вместо частния. Но ако в тях се загнезди страхът, че ако говорят, ще бъдат съдени, тогава кой ще излезе? Ние имаме помощта на юристи в Комитета, според които този иск е абсурден и необоснован.

Един такъв иск не е в състояние да пречупи волята ни.
Ние приветстваме възможността да стъпим в съдебна зала срещу „Артекс“ . Така ще можем директно да защитим всяка една наша дума, всяка една наша теза в съда, ще може да изискваме документи, които не можехме да искаме преди, ще може да получим съдебно решение, което ще бъде част от правния мир.

През 2017 г. ГЕРБ внася в НС поправка в закон заради “Артекс”

И понеже институциите ги е страх да действат и да вземат окончателни мерки, приветстваме възможността ние, гражданите, да изнесем тази битка, за да възтържествуват справедливостта и законността.

ИК „Лозенец“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.