SHARE

Отзоваване на руски дипломати няма да има. Ако съществува рубикон за това дали България е истински и надежден партньор на ЕС и Запада, то той бе преминат.

Борисов премина рубикона и застана на страната на Русия. Очевидно у него страхът от руснаците, страхът да не падне от власт доминира над националния интерес.

Страхът обаче може да се окаже фатален именно за въшнополитическата подкрепа, с която се ползва Борисов като безалтернативен защитник на евроатлантическите ценности.

Отказът да подкрепим партньорите си при химическата атака срещу Британия е огромна политическа победа за БСП, която фактически за втори път задава дневния ред по цивилизационни въпроси – Истанбулската конвенция и сега външната политика на страната. Можем да кажем, че Борисов вече не е на власт.

Заемайки привидно неутрална позиция, българското правителство приема тезата на БСП и Радев, че солидарността трябва да е избирателна и че не всички терористични актове са еднакво укорими.

Вчера проучването на агенция „Алфа Рисърч“ показа, че именно антиевропейската политика е в основна вреда на българския политически елит, а ГЕРБ търпи сериозни щети в подкрепата си заради коалиционните си партньори в лицето на „Обединени патриоти“.

Все по-отстъпчивата политика на Борисов, съчетана с все по-агресивната кампания на БСП да диктува дневния ред на българското общество вещаят сериозна опасност пред националната сигурност на страната.

В контекста на събуждащия се Запад за действията на Русия – от разкритията на разследването в САЩ за намеса на Русия в изборите, през химическата атака срещу Британия, хакерските атаки и влиянието на Русия в европейската политика – България пропусна възможността да застане твърдо до евроатлантическите си съюзници.

Точно както би желала Русия.

Автори: Никола Пенев и Йордан Цалов

SHARE