SHARE

„Меката на възобновяемата енергия“ е само част от славата на Рейкявик, столицата на Исландия, която бе обявена за най-зелен град за пътуващите, като северната столица има най-добро съотношение зелени площи, които се падат на глава от населението от общо 50 града, участвали в проучването.

На второ място е Оукланд, Нова Зеландия, след което се нареждат словенската Братислава, шведският Готенбург и Сидни в Австралия.

Класацията се стреми да предложи на пътешествениците ново изживяване – връзка с природата, която същевременно върви ръка за ръка с градска атмосфера. Нещо повече – Исландия и другите първенци тепърва ще служат за пример на света, тъй като ООН счита, че до 2050 повечето градове ще трябва да преосмислят градоустройството си.

„Зелените площи охлаждат градовете, поощряват физическата активност и намаляват стреса, водейки до повече общуване между хората и подобряване на психическото здраве, казва СЗО“, пише Ройтерс. 

Рейкявик, Исландия

На другия край на спектъра се намират Токио, Истанбул, Атина, Лион и Сантяго, които имат най-малко зелени площи на глава от населението. Единбург е първенец за Великобритания, а Вашингтон и Лос Анджелис оглавяват класацията в САЩ.

Все повече градове предприемат мерки за подобряване на „зеления“ си коефициент. Забрана за дизеловите автомобили, подобряване на градския транспорт с автобуси с нулеви емисии и затягане на мерките срещу замърсяването на въздуха.

Исландското правителство заяви, че до 2040 г. страната ще намали парниковите си емисии до 0%. Страната е една от първите, ратифицирала Парижкото споразумение за климата с единен парламентарен вот. Сред планираните мерки са подобряване на публичния транспорт, изграждане на велоалеи. Домакинствата в Рейкявик се отопляват с геотермална енергия и 100% хидроелектричество.

Исландия използва предимството на геотермалните си извори както за туризъм, така и за създаване на чиста енергия. David Brabiner / Alamy/Alamy

Бизнесът също подкрепя начинанието. През 2015 г. Исландският център за социална отговорност на корпорациите, или Festa, поощри 104 компании да подпишат план, според който ще измерват и намаляват отпадъците и емисиите на вредни газове. Още тогава става ясно, че съществува воля за промяна, а също така и финансова мотивация, тъй като ще бъдат спестени средства. Един от мениджърите, подписали плана, заявява, че северните столици се надпреварват една с друга в преминаването към възобновяеми източници на енергия.

„Имаме гейзери, огромни водни басейни, ледници, вулкани – пейзажът постоянно се променя поради изригвания, земетресения и климатичните промени. Считам, че ние в Рейкявик сме по-загрижени от природата, отколкото други нации, защото сме толкова свързани с острова си, околната среда и природните чудеса“, казва директор на исландска туристическа агенция пред „Гардиън“. 

Разбира се, не всичко е розово, или по-точно зелено. Тази година Исландия разреши ловуването на рядък вид китове след две години пауза. Въпреки че има квота за ловуването, множество противници на идеята изразиха разочарование, а исландското общество в по-голямата си част (65% според последни проучвания) не подкрепя решението . Исландия и Норвегия са единствените страни, които разрешават тази дейност, която нарушава мораториум от 1986 г.

Но страната е поела по правилния път. А ако пожелаете да разберете точно как – има компании, които предлагат „Екскурзии на възобновяемата енергия“, по време на които може да видите как природната енергия се превръща в електричество. Гейзери, парници, посещения на геотермална електроцентрала и хидроцентрала са част от маршрута, като накрая топването в геотермален извор е задължително – банският костюм е част от нещата, които трябва да носите със себе си.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.