SHARE

Завърши електронното гласуване на партията. Ето резултатите:

Публикуваме коментари по повод първия по рода си подобен политически процес в България на непряко свързани с партията личности:

„Поздравявам победителите. С тези избори „Да, България“ даде важен пример на цяла България – за демократичност и за европейски дебат. Колкото повече партии и политици го последват, толкова по-бързо „ще се оправим“. Тази партия е доказателство, че „малкото е хубаво“. Затова тя изпъква на фона на една действителност, в която все още хубавото е малко. Макар и малка, „Да, България“ е тежка – с експертите си в различни области. Те стигат да захранят много партии. Жалко ще бъде, ако България не използва тези хора. Списъкът им е долу и далече не е целият.“

Веселин Желев, „Клуб Z“

„Поздравления на целия екип, направил възможно това първо реално електронно гласуване. То разби на пух и прах престорените вайкания на властта, че електронното гласуване е невъзможно или опасно. Или това по пощата, или машинното. Или че трябва стотици милиони, или че не може да се защити.
Второ, показа нов тип партийно поведение и най-вече партийна демокрация. У нас партиите са елитарни, ръководствата решават всичко, низините одобряват. Е, това се счупи – този тип електронно гласуване може да промени изобщо партийните решения по ключови въпрси на партийната политика, защото чрез електронни гласувания решенията могат да се вземат от всички и толково често, колкото трябва. Това приобщава членовете и ги натоврва с отговорност.
Трето, няма нито една друга партия, чиито кандидати да имат подобна легитимност като тези на ДаБГ. Сравнете начина, по който ще бъдат определени кандидатите за евродепутати в ГЕРБ, в ДПС, в БСП, при Патриотите – които вече са разединени, или която и да било друга партия. Каквото и да ви говорят – кой да попадне в листата преди изборите се решава „от горе“, а най-често от партийния вожд, еднолично. Низините формално издигат кандидатури, но кой да влезе в шортлистата решават няколко души, в максималния случай няколко десетки.
Четвърто, вижте резултатите и кажете дали хората са направили добър избор. Защото често партийните елити пускат фетиша, че масите, ако се оставят да решават, вземат глупави решения. В селекцията виждате всичко – и опит, и дръзновение, и най-вече отражение на мнението на гласувалите за представянето на кандидатите в кампанията, за техните граждански позиции. Тоест сигурно е, че са гласували информирано, а кандидатите са разпознаваеми. И това е гаранцията, че който и да е от тях, ако попадне в Европейския парламент, ще свърши работа. За колкото от сегашните ни евродепутати можете да кажете същото – че ги познавате или че вършат работа?
Пето, настоявах това електронно гласуване да бъде отворено за всички кандидати на десните, но партийните съображения на другите пратии надделяха. А няма друг път – единодействието не може да се договаря само между партийните лидери, то трябва да се материализира чрез подобни неопосредствани платформи на общуване и единно действие като електронното гласуване и ангажиране на повече хора.
И последно, със сигурност ще има хора, които по типичния пример на сеирджията ще се опитат да омаловажат успеха, най-вече с относително малкия брой регистриралите се и гласували.
Няма да влизам в дълги анализи, само ще ви припомня историята – най-големите промени са започвали от малка група хора. И тези шест хиляди са прекрасен старт.
Не съм член на ДаБГ, нито на ДБ – партиите са манастир тесен за мен, но искрено приветствам тези момчета и момичета, които промениха България и дадоха надежда.
Брави!“

Илиян Василев

„Няколко думи за електронните избори на „Да, България“. Да започна с две неща. 1. Не съм член (което не пречи да гласувам); 2. Гласувах на първо място за Стефан Тафров, освен другото все пак познавам го добре от малко повече от 59 години. Та за гласуването:

1. Много добре организирано, технологично безпроблемно, показва, че може. Браво.

2. Няма идеална изборна методология. Според мен избраният подход да се дават повече точки на първите е разумен, но и други алгоритми биха били също разумни. Най-важното нещо на една изборна система е да е добре позната на всички и да не се променя постоянно.

3. Кампанията на „Да, България“ беше много добра, най-вече благодарение на активизма на кандидатите. Беше видимо за кого гласуваш и колко активен лично е твоят избраник. Според мен Стефан спечели именно с личната си активност, не защото е бил един или друг или говори италиански или полски (и не само). Личната кампанийна активност е нещо, което в голяма степен липсва в българската политика отчасти заради самата изборна система, но и заради изборната култура.

4. 6000 участници не са малко за една нова инициатива, която изисква да свалиш апликация, да се регистрираш, така че не правете заключения от тази бройка. И „Да, България“, и всички други партии имат още много работа да вършат, за да минат отвъд мързеливото ФБ кликане и мрънкане и да влязат в смислената дигитална ангажираност.

5. В изборите на „Да, България“ има една неяснота. Доколкото разбирам, това са предварителни избори на „Да, България“. Да, обаче „Да, България“ няма да се явява на избори. На избори ще се явява „Демократична България“. Това може да доведе до разочарование сред мнозина, които си мислеха, че участват в първични избори, не в експеримент.“

Юлиан Попов

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.