Статуквото спечели битката за телевизиите, тече битката за интернета

SHARE

Драмата с показните акции на властите срещу няколко кабелни оператора продължава. Публикуваме коментара на Владислав Панев – съпредседател на „Зелено движение“, във Фейсбук по повода и отвореното писмо на Националното сдружение на кабелните оператори „Клуб 2000“. Те организират и протест на 19.06.2019 г от 13:30 часа пред сградата на Министерския съвет.

Владислав Панев:

„Нямам никакви съмнения, че в ход е опит за монополизация и на този бранш. Цената на абонат, която се иска от малките оператори, е 10 пъти по-висока, отколкото на лидерите в бранша. Разказват ми, че от наскоро закупената от близки до властта с протекции на КЗК телевизия звънят да плашат с ГДБОП. Тотална индикация за срастване на държава и олигархия.
Това се случи и в много други браншове, където на пазара останаха единици. Дали с тези похвати или с правилно усвояване на фондове, няма голямо значение. Ако държавната машина те нарочи, нямаш много шансове.“

Отворено писмо на Националното сдружение на кабелните оператори „Клуб 2000“:

Началникът на сектор “Киберсигурност“ в ГДБОП г-н Явор Колев се явява на пресконференции два поредни дни на 14 и 15.06.2019 г. и си позволява груба манипулация на общественото мнение чрез разпространяване на невярна информация в медиите.

Ние вече коментирахме публично огромното безобразие в Югозападна България, където на 13.06.2019 бяха умишлено и силово преустановени телевизията и интернетът на цели градове и десетки села във връзка със спецоперация под ръководството на г-н Колев, отличила се с невроятна бруталност в базовите станции на няколко кабелни оператора в региона, с причинени сериозни материални щети.

Няма да коментираме и поведението на самоорганизирали се същата вечер граждани, които се заканваха с гражданско неподчинение заради издевателството над личните им човешки права по ЕКЗПЧОС, да получават и разпространяват информация. Нито ще коментираме как с „ювелирните“ си действия г-н Колев и екипът му блокираха целия бизнес в региона заради невъзможност да се извършват сделки, доставки и разплащания по интернет, а така също преустановиха работата на държавните органи, училищата и лечебните заведения. Явно няма кой първо да мисли, а после да действа и да си дава сметка за възможните последици. В желанието си да бъде забелязан, дали от американци, дали от руснаци, г-н Колев няма никакви задръжки.

В случая нашите претенции като браншова организация на кабелни оператори са насочени именно към поведението на г-н Колев пред медиите, което не подхожда на служител на МВР и особено на ръководен кадър в ГДБОП. Не знаем кой подвежда с невярна информация г-н Колев, вероятно ръководителите му в сянка от „Терапро“, но той би следвало първо да проверява тази информация, в противен случай УРОНВА ПРЕСТИЖА НА СЛУЖБАТА, ОСОБЕНО КОГАТО ПУБЛИЧНО Я РАЗПРОСТРАНЯВА ЧРЕЗ МЕДИИТЕ. Още повече че с решение на Върховния съд тези отношения бяха определени за незаконни.

На споменатите два брифинга г-н Колев си позволи да твърди, че 5-те унищожени при акцията кабелни оператора нанесли вреди за над 10 милиона лева на тримата жалбоподатели Би Ти Ви, „Нова“ и Ейч Би Оу. Това е измислена цифра, защото противното означава, че всеки от тях дължи по милион лева месечно на въпросните жалбоподатели и на нас ни е много интересно да разберем как точно един малък регионален оператор би могъл да задлъжнее с такава огромна месечна сума, пък дори на телевизия, която бе глобена от КЗК три милиона лева за изнудване на кабелни оператори.

Абсолютна измислица е и твърдението за установени 60 незаконно разпространявани телевизионни програми от тези оператори, и то при положение че това се твърди на първия ден от началото на досъдебно производство и преди каквито и да било доказатества да са събрани. Тъй като това е съвършено невярно, г-н Колев следва да си дава ясна сметка, че с подобен род твърдения уронва търговската репутация на въпросните оператори и от това следват вреди, респ. може да му се търси гражданска отговорност за сериозно парично обезщетение.

Особено сме възмутени от НАГЛАТА ИНСИНУАЦИЯ на г-н Колев, че не бил прекъсван интернетът, тъй като десетки хиляди хора от Бургас до Петрич го изтърпяха на свой гръб и са свидетели. Кореспондентите на всички медии лично провериха това. Наш адвокат беше в базовата станция в Кюстендил и лично е наблюдавал как в резултат от действията на ГДБОП е преустановен интернетът в града. Чест им прави на тези служители, че те са признали проблема и направили всичко възможно да го възстановят. Това обаче не е направено в Дупница и Гоце Делчев, където служителите на ГДБОП са си тръгнали, въпреки че са били предупредени за липсата на интернет в тези два града в резултат на действията им.

Вместо да манипулира общественото мнение, г-н Колев следва да поднесе извинение на гражданите за причинените им неудобства. Той обаче вероятно знае, че срещу него ще бъде подадена жалба за нарушаване на разрешението на окръжния съд, който е допуснал изземване само на телевизионна техника, но не и на техника за интернет и трошене на вещи и оборудване в базовите станции. Поради което предпочита да отрича, но ние ще му дадем възможност да стори това и пред прокуратурата. Не считаме, че авторитет пред гражданите се печели от МВР с разпространяване на лъжи и ликвидационни поръчкови операции над малкия бизнес в България.

Снимка на корицата: ТВ „Запад“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.