SHARE

Публикуваме писмото на групата „Бетономорие“, които заявяват, че днес ще внесат протестни сигнали срещу ограничаването на гражданките ни права с новите промени в ЗУЧК. Те призовават и всички, които споделят тази позиция, да се присъединят към тях в 11 пред Министерския съвет. Ето какво пишат във Фейсбук:

ЗАЩОТО!

Свободните български граждани от години се противопоставят гласно и с протестни действия срещу безконтролното и безнаказано презастрояване на черноморското ни крайбрежие, в разрез с Конституцията на България.

Заграбените дюни, узурпираните платени плажове, липсата на всякакви насърчения за развитие на алтернативен туризъм – близък до природата, направиха страната ни нежелана дестинация за хората, привърженици на най-съвременните тенденции в туризма и изгониха навън – към по-гостоприемни държави – собствените ни граждани.

Днес законодателят прави още една крачка в тази посока и макар на теория да предлага възможност за нов регламент за къмпиране, на практика залага тотално ограничаване на правата на гражданите.

Няма да допуснем ограничаването!

В държава, в която липсват условия, не можеш да налагаш забрани – без отговорност и осъзнаване за нуждата от дълбоки промени на съществуващата правна рамка.

Очакваме от управниците на страната да гарантират опазването на българската природа и да защитят конституционните права на гражданите, в интерес на просперитета на България и бъдещите поколения.

Нека всички, които милеят за родината ни, свободата и справедливостта, ни подкрепят и бъдат готови да защитят ценностите си!

ВРЕМЕ Е!

ВЪЗСТАНОВЕТЕ ДЪРЖАВНАТА ЗЕМЯ НА БЪЛГАРИЯ!

Да се върнат в собственост на държавата 3272 декара продадените и заменени плажове и дюни в Крапец, Шабла, Камчия, Шкорпиловци, Несебър, Слънчев бряг, Аркутино, Корал и да се забранят бъдещи отчуждавания в полза на частноправни субекти. Да се отразят морските плажове (включително дюните) в кадастралната карта и кадастралните регистри, в съответствие със специализираните карти.

СПАСЕТЕ НАЦИОНАЛНОТО НИ БОГАТСТВО!

Да се създаде превантивна устройствена защита за терените зад незастроените плажове и да не се допуска строителство по крайбрежната ивица, в потвърждение на наднационалното значение на природното ни наследство до изработване на национална устройствена схема на черноморското крайбрежие.

НАКАЖЕТЕ ВИНОВНИТЕ И УВАЖАВАЙТЕ СВОБОДНИТЕ!

Да се защитят конституционните граждански права, качеството на живот и здравето на хората, като отпаднат забраните за свободно къмпиране и драстично се засилят и прилагат стриктни санкции за замърсяване и увреждане на природата.

НЕКА ПРАВОТО СЛЕДВА ЖИВОТА!

Да се устроят зони за къмпинг на естествените им благоприятни места – зад плажовете и в страната, в потвърждение на българските традиции и световните тенденции за начин на живот и почивка, с регулации на гарантирано устойчиво управление на туризъм близо до природата.

ГАРАНТИРАЙТЕ ПРОСПЕРИТЕТА НА СТРАНАТА!

Да се създадат държавни политики в полза на развитието на къмпинг туризма и поощряване на къмпинг културата – с подкрепата и експертизата на неправителствения сектор.

СПРЕТЕ ТЕРОРА НАД БЪЛГАРИТЕ НА СОБСТВЕНОТО ИМ ЧЕРНОМОРИЕ!

Да се създадат мерки против узурпирането на плажовете чрез концесии и наеми, които превръщат туристическия бизнес в заложник на сенчестия сектор.

ГАРАНТИРАЙТЕ ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ПРАВОТО, А НЕ НА ЗАДКУЛИСИЕТО!

Да се подложи този 22-ри поред ЗИД и самия ЗУЧК на анализ на прилагането му от влизането му в сила на 1.01.2008 г. Само прозрачната публична дискусия ще избегне противоконституционните и лобистски поправки и възможностите за тежки корупционни практики, които днес ни държат вън от Шенген и еврозоната.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.