SHARE

Главният лекар на САЩ настоява обществеността да спре да купува маски за лице

От Мария Крамър и Кнвул Шейк, The New York Times

„Сериозно хора“, написа главният лекар на САЩ [ръководителят на федералната униформена служба  на САЩ за общественото здраве – бел. ред.] в Twitter, предупреждавайки, че запасяването с маски може да създаде риск недостиг, вреден за специалистите в общественото здравеопазване.

Главният лекар на САЩ в събота призова обществеността да спре да купува маски, като предупреди, че това няма да помогне срещу разпространението на коронавирус, но ще отнеме важни ресурси от медицинските специалисти.

Сериозно, хора – СПРЕТЕ ДА КУПУВАТЕ МАСКИ!“ това написа главният лекарна САЩ Джером М. Адамс в събота сутринта. „НЕ са ефективни за предотвратяването на заразата на широката общественост с #Коронавирус, но ако хората, които полагат здравни грижи, не могат да ги намерят, за да се грижат за болни пациенти, това излага на риск тях и нашите общности!

Молбата му идва в момент, в който изпадналите в паника потребители бързат да купуват маски онлайн, включително така наречените N95. Тази масово запасяване доведе до набъбване на цените и до фалшифициране на продуктите.

В друг туит д-р Адамс каза, че най-добрият начин за защита срещу вируса е редовното миене на ръцете, а тези, които се чувстват зле, да остават у дома.

Здравните служители по света призовават обществеността да спре да купува маски, ако са здрави или не се грижат за някой, който е болен. Медицинските специалисти се нуждаят от засилено снабдяване с маските, тъй като те са в пряк контакт със заразени пациенти и трябва да сменят маските си многократно.

Има засилено търсене на защитна екипировка по целия свят“, заяви д-р Майкъл Дж. Райън, изпълнителен директор на програмата за спешна медицинска помощ в Световната здравна организация (СЗО), по време на брифинг в петък. „Основната ни грижа е да гарантираме, че нашите здравни работници на първа линия са защитени и че разполагат с оборудването, от което се нуждаят, за да вършат работата си.“

Д-р Райън каза, че маските предимно пречат на човек да предаде болестта на някой друг.„Има ограничения върху това, как една маска може да ви предпази от заразяване“, каза той. „Най-важното нещо, което всеки може да направи, е да мие ръцете си, да ги държи далеч от лицето си и да спазва много точна хигиена.“

Насоките на СЗО препоръчват здравните работници да използват хирургически маски, за да покрият устата и носовете си, но Центровете за контрол и превенция на заболяванията [федералната агенция на САЩ за превенция и борба със заплахите за общественото здраве – бел. ред.] са ги инструктирали да носят маски, известни като N95, които са по-плътни, прилягат по-плътно около устата и носа и блокират много по-малки частици, отколкото хирургическите маски.

И двата типа маски помагат да се предотврати разпространението на капчици от кашлица или кихане на човек, но медицинските специалисти твърдят, че за средностатистически хора те обикновено не са ефективни. Човек е много по-вероятно да се зарази от докосване на замърсени повърхности, отколкото от капчица, пътуваща във въздуха.

Въздухът също може да попадне около краищата на маските, особено при плоските хирургически маски. Здравните работници, които носят маски N95 като част от екипировка на работните си места, трябва да преминат тест за поставяне на маската поне веднъж годишно, за да гарантират, че няма отвори около устата им.

Повечето хора е малко вероятно да знаят как да носят тези маски и биха могли случайно да се заразят, докосвайки външната страна на маската, когато я свалят и след това докоснат лицето си.

Това, че не разполагате с маска, не е задължително да ви излага на повишен риск от заразяване с тази болест“, казва д-р Райън.

Но неговото послания не е попречило на хората да купуват маските, особено тези от типа N95, които обикновено са евтини и популярни сред строителните работници и художници.

Знаете ли колко струва маската?“ казва Майк Боуен, изпълнителен вицепрезидент на Prestige Ameritech, производител на маски N95 в Норт Ричланд Хилс, щата Тексас. „Слушайте: това са медицински изделия от клас 2, можете да си купите две от тях за цената на една дъвка.“ Той добави: „Те са евтини. Производството им е автоматизирано. Не са ръчна изработка.“ 

Но в Amazon, продавачи рекламират маски за поне 10 долара всяка. Един продавач рекламира 160 маски за 800 долара, сделка, която вече не бе налична в събота.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс изглежда се справи с недостига по време на брифинг в Белия дом с президента Тръмп в събота .Пенс, когото Тръмп назначи да координира отговора на правителството на епидемията от коронавируса, заяви, че администрацията ще разполага с „40 милиона маски днес“.

Правителството на САЩ сключило договор с мултинационалния производствен гигант 3M, който да произвежда с 30 милиона повече маски на месец, каза Пенс.

Робърт Редфийлд, директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, заяви в четвъртък пред Комисията по външни работи на Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ), че е от особено важно значение маски да останат за лекарите и медицинските сестри, които се грижат за засегнатите от вируса, както и за хора, които гледат свои близки с болестта.

Няма място за тези маски в широката общественост“, каза той. „Тези маски трябва да бъдат приоритизирани за здравните специалисти, които като част от своята работа се грижат за хората.“

Коментарът на д-р Редфийлд дойде след въпроси на депутата, Криси Хулахан, демократ от Пенсилвания, която попита как трябва да се подготвят хората, включително дали трябва да се запасят с храна или лекарства, отпускани по лекарско предписание.

Не и в момента„, каза той.

Трябва ли хората да се страхуват?“ – попита г-жа Хулахан.

Не„, отговори той.

Трябва ли да носите маска, ако сте здрави?“ попита тя. 

Не„, каза д-р Редфийлд.

SHARE