Според прокуратурата има данни за престъпление в казуса с партийните субсидии

SHARE

Прокуратурата вчера (3 юни) е сезирала министъра на финансите Владислав Горанов и му е дала срок от 30 дни да предприеме мерки за връщане на наддадените пари в бюджета, съобщава „Медиапул„. Прокуратурата настоява да се създаде организация за подобряване на контрола при разпределяне на годишната държавна субсидия за партиите.

ВАП напомня, че полагащата се субсидия по Закона за политическите партии е 11 лв. за един действителен глас. По същия незаконен начин е формирана и разпределена субсидията за политическите партии, които не са представени в Народното събрание, уточнява прокуратурата.

Заради данните за извършено престъпление ВАП е сезирала Върховната касационна прокуратурата за предприемане на действия срещу отговорните служители от Министерството на финансите. Сезирана е и Сметната палата за предприемане на действия за налагане на финансов контрол върху политическите партии.

Още през май Владислав Горанов отхвърли от себе си отговорност за раздадените субсидии, припомня „Медиапул“. Той обясни, че става дума за законов пропуск, който трябва да се решава от парламента, а не от изпълнителната власт. Финансовият министър обясни, че държавата плаща на една партия не само за гласовете, които тя е получила, а и за действително подадените за други кандидати, които не са прескочили бариерата за влизане в парламента и не получават субсидия.

Преди пет дни председателят на парламентарна бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) обясни, че партийните субсидии са раздадени законно.

„Прокуратурата ще се произнесе дали има неправомерно определяне, но според мен законът е спазен. Начинът, по който се разпределят субсидиите, е бил един и същ от 2001 г. насам“, каза Стоянова. Оказва се, че прокуратурата не е на това мнение.

Според Йордан Цонев от ДПС объркването във формулата за изчисляване на парите идва от управлението на НДСВ, тъй като царската партия влезе във властта с „два малки мандатоносителя“, които е трябвало да получат цялата субсидия на НДСВ. Затова тогава законът бил променен частично.

Управляващите не считат, че е необходима ревизия на партийните финанси от 2001 година насам, защото това ще доведе до хаос. Затова и формациите ще връщат надвзети пари от бюджета за периода от 2016 г. досега. Очаква се те да възстановят около 14,5 млн. лева.

Вижте още в „Медиапул„.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.