SHARE

За пореден път изборните резултати предизвикаха тежко биполярно разстройство сред избирателите на т.нар. градска десница. Истеричните реакции на някои от тях смущаващо напомнят преекспонираното сценично поведение на Волен Сидеров и никак не отиват на разумни и интелигентни хора, за каквито повечето претендират.
Хора, приятели, съмишленици, успокойте се. Дишайте дълбоко и мислете позитивно!
Нищо трагично не се е случило. Тъкмо напротив. Резултатите от местните избори изобилстват от добри новини.

Ето ги накратко:

1. За първи път след 2005 г. в София ще има балотаж. Което е повече от добра новина. Цели 14 години ГЕРБ управляваха столицата комфортно и необезпокоявано, печелейки още на първи тур. Е, край на комфорта.

Бърза ретроспекция:

Преди 14 г. на балотажа се бореха „независимият“ тогава Бойко Борисов и издигнатата от БСП Татяна Дончева. Острият език на червените Дончева се радваше на симпатия сред известна част от десните избиратели и комфортно флиртуваше с тях. По ирония на съдбата на предстоящия балотаж един срещу друг ще се изправят отново ГЕРБ и БСП (защото никой не се заблуждава, че Мая М. е независима). Червените пак залагат на старата изпитана схема – жена с хаплив език и нахъсано партизанско излъчване, привидно еманципирала се от партията-майка и макиавелистки заиграваща с десния избирател. Както се казва, нищо ново не е научено и нищо старо не е забравено.

Пак повтарям, комфортът на ГЕРБ е разклатен. Може да е само жълт картон, но е добро начало.

И както се видя, Борисов и Фандъкова се надпреварваха да ухажват десния избирател още в изборната нощ. Което означава само едно – страх ги е.

2. Демократична България е на път да си извоюва сериозно присъствие в столичния общински съвет. Да се надяваме дори по-сериозно от досегашното. Което е чудесно.
Оплетената като свински черва ГЕРБерска олигархична шайка ще има коректив и комфортът й безнаказано да гласува сделки и разпределя средства, ще бъде най-малкото нарушен.

3. Феноменът Спаси София изненада всички. И изненадата безспорно е приятна. Аз лично подкрепих арх.Игнатов, но това не ми пречи да симпатизирам на Борис Бонев и с интерес ще следя следващите му ходове като общински съветник.
Убедена съм, че в лицето на Спаси София ДБ ще открие естествен партньор и съюзник в общинския съвет. Обмяната на идеи и взаимните компромиси са необходима стъпка в борбата срещу мафията, клиентелизма и корупцията на ГЕРБ и компания. Целта в случая наистина оправдава средствата.

4. Макар и бавно, макар и с цената на много грешки, ДБ върви напред и се променя към добро. Фактът, че коалицията между ДСБ, Да България и Зелените изобщо се случи сам по себе си е успех. Убедена съм, че преговорите за сътрудничество със Спаси София тепърва предстоят. Нещо повече – задължителни са. Защото София не е единственият град, който заслужава справедливо, законосъобразно и компетентно управление. Такова заслужават всички населени места в завладяната ни държава.

За да живеем по-добре, за да живеят по-добре родителите и децата ни.

Това е голямата цел, в името на която дребните политически крамоли, егото и криворазбрания реваншизъм трябва да бъдат загърбени.

Справедливата кауза изисква благородство на духа.

Щом Ицхак Рабин и Ясер Арафат, двама непримирими врагове, успяха да си подадат ръка в името на мирното бъдеще на Близкия изток, все си мисля, че и ние можем. София и България го заслужават.

Снимка: Анелия Николова, „Дневник“

SHARE
Казвам се Розалина Темелкова, a.k.a. Rozix. Rozix, Catherine Deneuve, Rozix, Roxette, Rozix, Kurt Vonnegut, Rozix, Cinema, Rozix, Words. Това съм аз накратко. Останалото, ако искате, може да прочетете. Ако ли не: Better to write for yourself and have no public than to write for the public and have no self. Cyril Connolly