SHARE

Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини предложи законопроект за налагане на глоба на тези, които спасяват бежанци в морето, до € 5500 (£ 4800) за всеки спасен човек.

В най-сериозните случаи италианските кораби, уловени при транспортиране на спасени бежанци, ще загубят лицензите си.

Неправителствени организации заклеймиха законопроекта като „безсрамна атака срещу човешкия живот”, „тормоз” и „загърбване на международното право”.

„Това е все едно да бъдат налагани наказания за линейки за довеждане на пациенти в болница“, заяви Клаудия Лодесани, президент на „Лекари без граници“ – Италия.

„Новият указ на италианското правителство застрашава правните принципи и задължението за спасяване на живота в море.“

Други обаче изразяват подозрение, че част от законопроекта ще стане закон именно защото противоречи на международните морски конвенции.

„Не очакваме това да се превърне в какъвто и да е вид в действащо законодателство“, казва Фредерик Пенард, директор на операциите в SOS Mediterranee, който е управлявал лодката Aquarius заедно с „Лекари без граници“.

„Капитаните, които спасяват в морето, нямат избор – това е задължение“, каза той, позовавайки се на Конвенцията на ООН по морско право от 1982 година.

Рикардо Гати, ръководител на мисия в „Отворени обятия“, каза пред The Independent, че не е „притеснен“ за законопроекта.

„Това би било поражение по отношение на спасителните мисии, както и за ценностите на ЕС “, каза той. „Но научихме, че целта на Салвини често е да се вдигне шум с грандиозни заявления, които след известно време се оказват неверни.“

„Последиците ще бъдат тежки, но заради това не бихме спрели спасителните операции. Ние действаме в съответствие със закона”, каза Рубен Нойгебауер от Sea-Watch – групата за помощ, която отговаря за един от малкото останали спасителни кораби в централното Средиземноморие между Италия и Либия.

Законопроектът трябва да бъде одобрен от италианския кабинет, преди да се превърне в указ. След това указът ще бъде гласуван в италианския парламент, преди той да стане закон.

Партията на Салвини, крайнодясната „Лига“, формира правителствена коалиция с движението „Пет звезди“, а законопроектът включва разпоредби, които да дадат на Салвини някои правомощия, които понастоящем се държат от министър на „Пет звезди“, което може да навреди на шансовете й да стане закон.

Законопроектът включва и други мерки за предоставяне на повече правомощия на полицията и за въвеждане на по-строги наказания за съпротива или обида на полицай.

Миналата година Италия и Малта увеличиха усилията си за предотвратяване работата на спасителните кораби на неправителствения сектор в Средиземно море. В резултат на това много от тях трябваше да прекратят операциите по издирване и спасяване.

Според Международната организация по миграция (МОМ) около 17 000 бежанци са достигнали до Европа през Средиземно море от началото на 2019 г. в сравнение с около 32 000 през същия период на миналата година. Смъртността се е увеличила драстично, особено в Централното Средиземноморие. Около 307 души са изчезнали или са загубили живота си, опитвайки се да стигнат до Италия и Малта тази година, или един на всеки осем, които са опитали да преминат. Същата цифра е една на всеки 50 миналата година.

„Ясно е, че прекосяването на Средиземно море вече е по-опасно от всякога“, пише говорителят на МОМ Флавио ди Джакомо в Twitter. „И спасяването на живота в морето (и привличането на мигранти в безопасно пристанище, а не в Либия) трябва да бъде приоритет номер едно.“

Източник: The Independent

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.